home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A harmónia sportja
Cérna Lenke
2017.03.15.
LXXII. évf. 10. szám
A harmónia sportja

A jóga Indiából, az ókori Indus-völgyi civilizációból ered, jelentése: összekapcsolni, egyesülni.

A klasszikus hindu szellemiség szerint az Istennel való kapcsolatot jelentette, mai értelemben inkább a test, a tudat és a lélek egyesítését.

Létezik egy hely Szabadkán, ahol egy órára mindenki befelé lát, hallja a gondolatait, és figyel a teste üzeneteire. A Jógaközpont számomra olyan, mint a nyugalom szigete egy rohanó emberekkel teli város közepén. Ez az a hely, ahol találkozhatunk, és ismerkedhetünk önmagunkkal.

A jógaóra első percei kényelmes törökülésben, csendben telnek. Ez arra jó, hogy letisztuljon a figyelem, és megteremtsük a kapcsolatot magunkkal. Ezután enyhe, nyújtógyakorlatok következnek. Itt ismerkedhetünk meg a többi közt a macskapózzal, mely a macskák hátgörbítős mozdulatát utánozza, és főleg a hátizmokat, valamint a gerincet nyújtja. De találkozhatunk a népszerű kutyapózzal is, mely a háton kívül a hátsó lábizmokat és a karizmokat is meglazítja. Ez főleg azoknak fontos, akik ülőmunkát végeznek, mely közben befeszülnek az izmok. A harmadik fázisban egyre erősebb izomfeszítő gyakorlatok követik egymást. Ezek a feladatok főleg a mellkas kitárásáról szólnak. Itt már keményebb izommunkára és az egyensúly megtalálására is szükség van. Az erősebb izomfeszítés segít a lelki eredetű korlátok feloldásában, például a stressz kezelésében, valamint a tartalék energiánk felszabadításában, mely erőt ad a további feladataink elvégzéséhez.

— A jógaóra önismeretóra is. Az elfogadásról és a szeretetről szól. Egy olyan magasabb intelligencia feltárásáról, amely mindenkiben megvan, csak kérdés, hogy szánunk-e időt a megismerésére — magyarázta Németh Zsolt jógaoktató.

A mozdulatsorok helyes végzése gyakorlást igényel, de Zsolt segítségével ez rövid idő alatt elsajátítható. A jógalégzés például már az első órán megtanulható. A lényege, hogy előbb a hasba, majd a mellkasba szívjuk a levegőt, a kilégzés pedig legyen hosszabb, mint a belégzés. Ez a fajta levegővétel kedvezően hat a vérkeringésre, ezáltal csökkenti a magas vérnyomást, továbbá nyugtatja az idegrendszert, csökkenti szervezetünkben a szén-dioxid mennyiségét, ami a savtalanítás feltétele. A helyes légzésnek fontos szerepe van minden gyakorlat elvégzésekor, így az óra végén is, amikor mindenki a hátára fekszik, a tenyerek az ég felé mutatnak, a lábfejek pedig kifelé. Mintha alvásra készülnénk: párnát helyezünk a fejünk alá, akár be is takarózhatunk, hogy ne fázzunk, majd lehunyt szemmel teljesen ellazulunk. Ez az úgynevezett relaxálás vagy meditálás, melynek során a levegővételre összpontosítva lassan elmerülünk önmagunkban.

— Az órák mindig meditációval érnek véget. Ilyenkor a nyugalom a belső derűvel párosul, illetve a belső látásunk tisztul. Ismerkedünk magunkkal.

A jóga jótékony hatását minden embernek, alsó és felső korhatár nélkül ajánlja az oktató. Szabadkán már a magzatban megindulhat a jóga átélése. A városban kismamajógára, baba-mama jógára, illetve 2—6 éves korig gyermekjógára is lehet járni. A felnőtteknek először a kezdő jógacsoportba érdemes beiratkozniuk, de később a haladó és a felső szint is lehetséges. Az általános jóga mellett gongterápiás jógára is elmehetünk, melyen a hangok vezetik a gyakorlatokat.

A mozgástípus kortalanságát nemcsak az ókorra visszanyúló gyökerei igazolják, hanem a világ legidősebb jógaoktatója is, a 98 éves amerikai hölgy, Tao Porchon-Lynch, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy ez az a sport, amely harmóniát teremt, illetve segít nekünk közelebb kerülni önmagunkhoz. Ez a mozgásforma sosem megy ki a divatból.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..