home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A harmincadik
Tóth Tibor
2019.10.08.
LXXIV. évf. 40. szám
A harmincadik

Gazdag termény-, kézimunka- és fotókiállítás, mezőgép-bemutató, színvonalas művelődési műsor, főzőverseny, játékos vetélkedők, sportesemények és koncertek színesítették a 30. alkalommal megrendezett Szüreti Napokat Horgoson.

A horgosi Szüreti Napok története 1989-ben indult útjára, amikor az akkori Testvériség Művelődési Egyesület vezetősége meghívást kapott Kiskunhalasra, a szüreti mulatságra. Ekkor vetődött fel az ötlet, hogy Horgoson is létre lehetne hozni egy hasonló rendezvényt. Az elképzelést tett követte, a kezdeményezésbe a civil szervezetek képviselői is bekapcsolódtak, ma pedig a falu apraja-nagyja magáénak érzi az eseményt. A szeptember 27-ei megnyitóünnepségen elsőként Túrú Károly, a Termelők Klubjának elnöke, majd Sors Róbert, Horgos Helyi Közössége tanácsának elnöke elevenítette fel az elmúlt harminc év történetét, részletezte a szüretnek, a termény betakarításának fontosságát.


A gazdag terménykiállítás

A szombati nap futóversennyel, asztalitenisz-tornával, labdarúgó-mérkőzésekkel és főzőversennyel indult, majd a délután folyamán Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője megnyitotta a Prosperitati-gépkiállítást, ahol hetvenkét sikeres pályázó gépeit tekinthették meg az érdeklődők. A művelődési műsorban elsőként Sors Róbert, a helyi közösség elnöke szólt a népes közönséghez. Kiemelte, hogy a Szüreti Napok egyfajta számadás a falu közössége előtt, bizonyíték arra, hogy a szorgos munka és a földeken való küszködés eredményt hoz.

— Sok minden történt az elmúlt három évtizedben, de a Szüreti Napok állta a sarat. A kiállítások rámutatnak arra, hogy mekkora tenni akarás, tartalék van a horgosi emberekben. Minden alkalommal bebizonyítjuk, hogy ez a közösség él és élni akar — mondta Sors.


A Prosperitati gépbemutatóján hetvenkét sikeres pályázó állított ki

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat kiemelt fontosságúnak tartja ezt az eseményt, mely ennek megfelelően a költségvetésben is megkapja az őt megillető helyet, és lehetőséget adnak arra, hogy a szervezők mind több tartalommal és színvonalasabb műsorokkal örvendeztessék meg az idelátogatókat.

Pásztor Bálint, a VMSZ--DCSP parlamenti frakcióvezetője szerint a Szüreti Napok megmutatta, hogy Horgoson összetartó közösség él, ahol mindenki megtalálja a helyét.

— A gondok ellenére életképes közösségről beszélhetünk, hiszen három év alatt csaknem 250-en pályáztak sikeresen a Prosperitati Alapítványnál, és 168 millió dinár vissza nem térítendő támogatás érkezett a településre. A horgosiaknak vannak elképzeléseik, ötleteik, terveik, és van bennük erő, kitartás mindezek megvalósításához, életre hívásához. A pályázatok sikeressége azt mutatja, hogy az itt élő emberek többsége itthon képzeli el a jövőjét — mondta Pásztor.


Részlet a művelődési műsorból

A művelődési műsorban a helybeli Bartók Béla MME szakcsoportjai, a szabadkai Népkör MMK Róna táncegyüttese, a mesztegnyői Honi néptáncegyüttes, a lozoviki Radica Ranković ME és a kispiaci Rozmaring népdalkör lépett közönség elé. A szombati nap Péter Szabó Szilvia koncertjével zárult. A XXX. Szüreti Napok vasárnap ünnepi szentmisével és felnőtt-asztalitenisztornával zárult.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..