home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A harisnya öltöztet és melegít
2015.10.19.
LXX. évf. 41. szám
A harisnya öltöztet és melegít

A harisnyát már az ókorban is ismerték. Kezdetben pamutból, gyapjúból, majd selyemből kötötték. A ma ismert harisnyanadrág őse a XIV-XV. században terjedt el. A XVI. században divatos térdnadrágokhoz azonban az előkelők nem harisnyanadrágot viseltek, hanem külön harisnyát köttettek, mely általában selyemből készült, és hímzéssel volt díszítve.

XVIII-XIX. században a gyapjúharisnyák voltak a legkedveltebbek. Az első világháború után lett divatos a testszínű pamutból, selyemből, majd műselyemből készült harisnyanadrág, melyet hátul, középen csíkban dolgoztak össze.

A hölgyek leginkább a vékony, testszínű vagy fekete harisnyanadrágokat részesítik előnyben, mivel minden ruhadarabhoz jól kombinálhatóak. Öltözékünk azonban akkor válik igazán harmonikussá, elegánssá, ha a kiegészítőket — így a harisnyát is — a ruhához választjuk. Vékony, lenge anyagból, például selyemből készült ruhához ne viseljünk vastag, kötött harisnyát. A pamut harisnyanadrágok elsősorban kötött ruhával, vastagabb szövetekkel harmonizálnak.

Mintás ruhához egyszínű harisnyát válasszunk, a testszínű harisnya minden ruhadarabhoz bátran hordható, mivel nem „csal”, a láb valódi formáját mutatja. A fehér szín azonban optikailag vastagíthatja, teltebbé teheti a lábat, és a színe miatt kevés ruhához hordható. A mintás harisnyához (pöttyös, csíkos, kockás) általában egyszínű ruha illik. Molettebb hölgyeknek nem előnyösek a keresztben csíkos harisnyanadrágok, mivel erősítik a lábat, a hosszanti csíkosak viszont karcsúsítanak. A gumírozott harisnyák — legyenek azok egyszínűek vagy mintásak — szép formát adnak a lábnak, kiemelik annak szépségét. Ügyeljünk rá, hogy az elegáns megjelenésünket ne rontsuk el egy rosszul kiválasztott, előnytelen harisnyanadrággal.



Forrás: egeszsegtukor.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..