home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A hangsúlyos képviselet a cél
Talpai Lóránt
2014.10.21.
LXIX. évf. 43. szám
A hangsúlyos képviselet a cél

Az előttünk álló nemzeti tanácsi választáson a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége is megméretteti magát. A VMDK — Csonka Áron elnevezésű listát Tari István vezeti, akit Bacskulin István és Ódri Horváth Márta követ. A párt céljairól és elképzeléseiről Csonka Áron pártelnököt kérdeztük.

* A vajdasági közvélemény egy része szerint a Magyar Nemzeti Tanács az utóbbi években eredményesen működött. Kétségtelen, hogy a sikeres működéshez javarészt megvoltak az anyagi eszközök is. Ön hogyan ítéli meg az elmúlt négy esztendőt, hogyan értékelné a jelenlegi MNT teljesítményét?

— Szeretném megismerni azt „a vajdasági közvélemény egy részét”, amely meg van elégedve a Magyar Nemzeti Tanács „eredményességével”. Csináljunk egy gyors számvetést! Botrányos módon létrehozott névjegyzék, diszkrimináló ösztöndíjszabályzat, a Magyar Szó szerkesztőjének leváltása, botrányos kinevezések színházaink élére, a cenzúra szentesítése, az MNT egy pártnak való alárendelése, az egypárti zsarnokság végrehajtása a kultúrában, oktatásban, civil szférában, klientúra építése magyarországi pénzekből, „papírtigris”-stratégiák és teljes csőd a hivatalos nyelvhasználat terén. Én nem látok olyan „kimagasló” eredményeket. Csak fénylő kirakatot. Ami az anyagi eszközöket illeti, botrányos, hogy milyen kevés pénzzel járul hozzá a szerb állam az MNT működéséhez. Két év alatt fejenként néhány euróval a 250 000 fős délvidéki magyarság boldogulására?!

* A VMDK listáját főként értelmiségiek és civil személyek alkotják. Melyek azok az értékek, amelyek mellé a jelöltek felsorakoztak, és melyek azok a célok, amelyeket egy sikeres választás után szeretnének elérni?

— Hitelesség, a valódi kulturális autonómia kiépítése, a délvidéki magyarság megmaradásáról való gondoskodás és a közösségünkben felborult egyensúly visszaállítása. Céljaink pedig: az anyanyelvű oktatás lehetővé tétele a bölcsődétől az egyetemig — az ötnél kisebb diáklétszám esetében is, mert egyetlen magyar gyerekről sem mondhatunk le! Igazságos ösztöndíjprogram: minden diák a vagyoni helyzetétől függően kapjon kisebb vagy nagyobb támogatást — a szórványnak külön ösztöndíjalapot hozunk létre, az anyanyelv ápolásának beszámítása, az Újvidéki Egyetem minden karán megteremtjük a lehetőséget a magyar nyelvű felvételire, Magyar Egyetem alapítása Zentán, szabad sajtó, a cenzúra eltörlése, pártpolitikai szempontokat mellőző, valódi művészeti alkotások, színházi előadások, műalkotások, anyanyelvünk hivatalos használata a közigazgatásban, államigazgatásban, méltányos állami támogatás az MNT részére, a magyarországi pénzeszközök ésszerű és nyomon követhető elosztása, mert otthon akarunk lenni szülőföldünkön!

* Az önök listáját képviselő leendő Magyar Nemzeti Tanács-tagok milyen stratégiát fognak folytatni? Inkább az együttműködő politikára helyezik majd a hangsúlyt, vagy az eddigiektől teljesen eltérő elképzelések szerint alakítanák az itt élő magyarság ügyeit?

— A VMDK részletes programot, határozott elképzelést tett le az asztalra. Ennek végrehajtásában mindenkivel hajlandóak vagyunk együttműködni az új összetételű Magyar Nemzeti Tanácsban. Az is borítékolható, hogy új minőséget, színvonalat, gondolkodásmódot fogunk bevinni a Magyar Nemzeti Tanácsba. A VMDK mindig is a határozott véleményéről, a sziklaszilárd álláspontjáról volt felismerhető.

* Végezetül, milyen eredményre számít, hány képviselői mandátummal lenne megelégedve?

— Először veszünk részt egy ilyen sajátos és teljesen ellenőrizhetetlen választáson. Ezért nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni. Mégis mondjuk ki, hogy olyan eredménnyel lennék megelégedve, amely a Magyar Nemzeti Tanácsban lehetővé tenné programunk hangsúlyos képviseletét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..