home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A halálbüntetés története
(Forrás: hir24.hu)
2014.10.07.
LXIX. évf. 41. szám
A halálbüntetés története

Már Hammurápi törvénykönyve is megemlíti a halállal való fenyegetést, később a szemet szemért, fogat fogért elve az Ótestamentumból került át a római jogba és a keresztény igazságszolgáltatásba is. Mivel a középkorban az emberi életnek még nem volt nagy értéke, sokszor a kisebb bűncselekményeknek is halálbüntetés lett a következménye. Október 10-e a halálbüntetés elleni harc világnapja.

Néhány távol-keleti államban már az ókorban is megszüntették — egy időre — ezt a büntetési formát, jórészt a buddhizmus hatására.

Elsőként Morus Tamás emelte fel szavát a büntetés igazságtalansága ellen, Utópia című művében, 1516-ban. Cesare Beccaria író Bűntett és büntetés (1764) című könyve már egy mozgalom megalakulását is eredményezte. Az abolicionisták hatására (is) törölte el a halálbüntetést 1768-ban Toscana uralkodója, II. Lipót. Később II. József is így tett.

Ausztriában már 1795-ben visszaállították a halálbüntetést, de az ellene létrejött mozgalmak annyit elértek, hogy a XIX. század elejétől már kivételes, súlyos szankciónak számított, nem pedig olyannak, amelyet szinte bármilyen ügyben alkalmaznának.

Ami a nemzetközi jogi szabályozást illeti: 1950-ban írták alá az Emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelméről szóló római egyezményt, melyhez csatolták a halálbüntetés tilalmáról szóló jegyzőkönyvet. A legtöbb európai ország csatlakozott hozzá.

Az aláíró államok 1983. április 28-án arra vállaltak kötelezettséget, hogy békeidőre vonatkozóan eltörlik, illetve nem állítják vissza a halálbüntetést. A jegyzőkönyv 1985. március 1-jén lépett hatályba, és a ratifikáló államok száma 1996 végéig 24-re emelkedett. Az 1995. évi II. törvénnyel az ENSZ Egyezségokmányának a halálbüntetés eltörlésére vonatkozó második fakultatív jegyzőkönyvét hirdették ki.

Ahhoz, hogy egy ország az Európai Tanács vagy az Európai Unió tagja legyen, csatlakoznia kell ezekhez az egyezményekhez.

Jelenleg a világ országai közül kilencvenben egyáltalán nincs halálbüntetés, tizenegyben csak rendkívüli körülmények fennállása esetén, és harminckettőben része ugyan a büntetőjognak, de már legalább tíz éve nem alkalmazták. Több mint hatvanban továbbra is gyakorlat, igaz, a legtöbben (így az USA némely államában és Japánban) csak a legsúlyosabb esetekben, vagy éppen kábítószer-kereskedelem miatt. Alkalmazzák — a többi közt — Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában, Pakisztánban, Kuvaitban, Szingapúrban, Egyiptomban és Fehéroroszországban.

Kínában 1990 és 2001 között legalább 20 000 kivégzést hajtottak végre, részben politikai okokból.

Az Egyesült Államokban harmincnyolc államban van halálbüntetés (az első, mely megszüntette, Michigan volt 1847-ben). 2004-ben hat halálraítéltről derült ki, hogy ártatlan. A halálbüntetés 1976-ban történt visszaállítása óta Texasban végezték ki a legtöbb embert.

A kivégzési módok az emberiség fejlődésével változtak. Manapság már nem alkalmazzák a kínzás eszközét, az ítéletet legtöbbször fájdalommentesen hajtják végre. A méreginjekció a leggyakoribb kivégzési mód.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..