A hajdani „partraszállás” ünnepi méltatása

A hajdani „partraszállás” ünnepi méltatása

Augusztus hó utolsó hétvégéjén háromnapos ünnepségsorozattal emlékezett meg Torontálvásárhely polgári közössége telepes ősei „partraszállásának” 220. évfordulójáról.

A pénteki nyitányt a hagyományos nagyvásár bejárásának lehetősége hozta, majd Nagy Irén nyugalmazott óvónő szervezett egy ismertető és bemutató kézimunka-kiállítást A másét becsüld, de a sajátodra büszke légy! elnevezéssel. A tárlatot, illetve a helyi Pipacs Nőegylet létrehívójának — aki immáron harmadik esztendeje az anyaországban is bámulatos lendülettel népszerűsíti a debellácsi pipacsokat — munkásságát Bába Lúcia méltatta. Továbbá arról az erős kapcsolatról beszélt, amelynek jeleként a negyvenéves mindszenti kézimunkaszakkör is jelen volt elnök asszonya, Gál Balázsné vezetésével. A József Attila Művelődési Otthon kistermében megtartott tematikus értekezéshez Nagy Zoltán és Fésüs Mária nyújtott zenei aláfestést.

Az est folytatásában az Irodalmi pillanatok verses-zenés műsort Gutvájn Hilda, a Községi Könyvtár helyi fiókrészlegének könyvtárosa kezdeményezte. Közreműködött több verskedvelő amatőr, Petrec Teodóra népdalénekes és a Kéknefelejcs énekcsoport. Elrejtett kincsek bukkantak fel a múlt homályából a második ünnepnapon jegyzett első dél-bánsági magyar—székely magyar kézimunka- és kézműves-kiállításon. A helyi Magyar Művelődési és Művészeti Központ (MMMK) szervezésében létrehívott esemény egy födél alá hozta a verseci, sándoregyházi, székelykevei, fejértelepi és hertelendyfalvi, illetve a helyi Pipacs Nőegylet, a MMMK és az Etno Step alkotóinak, illetve a székkutasi és a bácsfeketehegyi Hestia nőszervezet hagyományőrzőinek remekeit. Fellépett Kovács István — Coci, a tárlatot Mérges Eszter méltatta, majd Vidács László, Antalfalva község alelnöke szólt az egybegyűltekhez.

Az ünnepségsorozat sajátos színfoltjaként Mohácsi Gyulát négy évtizedes, aktív sportpályafutása apropójából köszöntötték tekéző klubtársai, a húszéves testvéri együttműködésüket ünnepelve pedig a helyi Spartacus Tekeklub játékosai a hódmezővásárhelyi H.F.T.E csapatával mérték össze ügyességüket.

A szombat délutáni sokadalom bódéit a kézművesek, a park ösvényeit a kisállattenyésztők, a kultúrház előtti téren felállított szabadtéri színpad deszkáit pedig a művészet szerelmesei vehették igénybe.

Az esti gálaműsoron Balogi András, Torontálvásárhely helyi közösségének elnöke ünnepi köszöntőjében méltatta a merészet lépő telepes ősök emlékét, majd köszönetet mondott leszármazottainak, akik a megpróbáltatások ellenére sem lettek hűtlenek eleik álmaihoz. Él nemzet e hazán! — hozták a bátorító szót az Újvidéki Színház színművészei: Molnár Róbert, Léphaft Ágnes és Kőrösi István. A mintegy kétórás műsort a Művelődési Otthon vegyes kórusának, a gyermektánccsoport és a Kéknefelejcs énekcsoport fellépése, valamint Petrec Teodóra népdalcsokra tette színesebbé. Vendégegyüttesként a torontálvásárhelyi Banatsko Kolo Hagyományápoló Társaság, illetve a hódmezővásárhelyi Sóshalmi Olvasókör mutatkozott be.

A hivatalos program ünnepi, megemlékező, új kenyéri úrvacsoraosztással egybekötött hálaadó istentisztelettel ért véget a falu református templomában. Az igét nt. Gyenge Károly tiszteletes hirdette. A mintegy ötezer telepes kétszáztizennégy családfőjének nevét őrző márványtáblákon, illetve a templomkerti kopjafák tövében a helyi elöljáróság, továbbá a hódmezővásárhelyi és a nagyatádi testvértelepülések képviselői helyezték el a kegyelet koszorúit.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A hajdani „partraszállás” ünnepi méltatása
Bánáti Újság
  • Bacsik Lőrinc Natália
  • 2020.06.05.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
A hajdani „partraszállás” ünnepi méltatása
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink