A grániczon

A grániczon

A földrajzismerettel és ehhez hasonló „extrák”-kal kissé hadilábon állóknak eláruljuk, hogy jegyzetünk képei a Béga és a Tisza folyók ölelkezési pontján készültek. Perlez és Titel között, vagyis a Bánság és Bácska mezsgyéjén.

Sőt, akkor sem tévednénk, ha az élő és az élettelen, egyelőre önerőből még megújulni képes természet örök körforgására hivatkoznánk! Mert a Bánság, ezen belül pedig Temesvár és Nagybecskerek neves folyója, a Béga halott! Ha a hivatalosan mért 254 km hosszának minden szegmensén ugyan nem, az ipari érintőpontokon azonban mindenképpen.
Forrásvidéke a keleti országhatáron túli Dél-Kárpátok Ruszkai-havasaiban keresendő, a néhai Krassó-Szörény vármegyében. 2878 km2 vízgyűjtő területet ölel fel, a titeli torkolatvidékig megtett útján pedig tizenkilenc romániai és tizennégy szerbiai/vajdasági/bánsági település lakosának adott keserűséggel gazdagon átszőtt reményt egykoron. Mert alig pár századdal korábban „a folyam még szilajon barangolta be Torontál és Temes vármegyék lapályait, kiöntéseivel nagy károkat okozva; egész torontálmegyei folyása óriási (több mint 120 000 hektárnyi) posvány volt, mely hasznot alig hajtott” — olvasható a Pallas Nagy Lexikonban. A Béga régi kanyargós medre helyett természetesen Mária Terézia császárnő jóváhagyásával (!) a 18. század első évtizedeiben épül meg a folyó új medre, vagyis a Béga-csatorna, megteremtve ezáltal a Temesvár és Pétervárad közötti katonai és polgári hajózás lehetőségét. Meghagyva a régi medret is, eredetileg afféle vízlevezető szerepet szánva neki (mely fogalomhoz a későbbiekben sajnos a szenny előtag is hozzátapadt).
Noha jelenünkben a Béga csak Nagybecskerekig hajózható, az ún. környezetbarátabb időket is megélt folyam mégiscsak befejezi küldetését a számára kijelölt út végén. A régiók választóvonalán, ahol a part menti nyírfaóriások akkor is felfogják a szelet, ha a legújabb társadalmi „légáramlatok”-kal szemben bizony nagyon is tehetetlenek.
 

Címkék: gránicz, Béga, Tisza

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A grániczon
Bánáti Újság
A grániczon
Bánáti Újság
  • DIENES Brigitta
  • 2014.01.15.
  • LXIX. évfolyam 3. szám
Facebook

Támogatóink