home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A globális felmelegedés hatása az egészségünkre
(re)
2014.05.14.
LXIX. évf. 20. szám

Május 15-e nemzetközi klímaváltozási akciónap. Célja, hogy felhívja a figyelmet korunk súlyos környezeti gondjaira.

Mi a klímaváltozás?

Egy bonyolult jelenség, amely rendkívül összetett folyamatok eredménye. Talán ezért is gondolják úgy még mindig nagyon sokan — köztük tudósok és politikusok —, hogy nincs is klímaváltozás, vagy hogy az nem is olyan súlyos. Pedig a globális klímaváltozás már három évtizede ismert jelenség. Az IPCC 2007 elején tette közzé legújabb helyzetjelentését, mely szerint a Föld átlaghőmérséklete több mint 0,7 fokkal emelkedett a XX. század során. Az elmúlt tizenkét év a meteorológiai mérések kezdete óta a legmelegebb tizenkét év volt. De melegedtek az óceánok, a tavak és a folyók vizei is. A globális felmelegedés nemcsak hőmérséklet-emelkedést jelent, hanem helyenként kevesebb, máshol túl sok esőt vagy szélsőséges időjárási viszonyokat, viharokat, árvizeket, hőséghullámokat eredményez.

Milyen hatása van az emberi szervezetre?

A felmelegedéssel növekszik a szennyező anyagok, valamint az olyan allergének száma, amelyek az asztma, a szénanátha és az egyéb allergiás reakciók kialakulásáért felelősek. Az ember természetes módon akklimatizálódott, hozzászokott lakóhelyének éghajlatához, annak szélsőségeihez. Minden népcsoportnak van azonban egy bizonyos fokú „érzékenysége”, mellyel az extrém eseményekre válaszol. Az enyhébb telek például csökkenthetik a téli szívinfarktus kockázatát a hidegebb éghajlatú területeken.

A szélsőséges hőmérséklethez a kimutatások szerint kiugró, napi halálozási minta tartozik mind magas, mind nagyon alacsony hőmérséklet esetén. Vannak veszélyeztetett kor- és társadalmi csoportok, mint az idősek, a szív- és a tüdőbetegek, valamint a városban élő szegényebb társadalmi rétegek.

A hőségnapok hatása csak rövid ideig érzékelhető majd ahhoz képest, hogy a nagy hideg hatása akár hetekig is eltarthat. Az alacsony hőmérséklet okozta halálozás legtöbbször valamilyen légzőszervi megbetegedéssel jár együtt. A nagyon magas hőmérséklet néhány jól körülírható fiziológiai tünetet okoz, mint például a hőguta. Nagy melegben a hő olyan érrendszeri gondokat indukálhat, mint a szívinfarktus vagy a stroke. Az idősödő korosztályt jobban megviselik ezek az események, hiszen belső hőszabályozásuk már nem működik tökéletesen, hideg időben vérnyomásuk megemelkedik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..