home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A gépjárművek felkészítése a téli időszakra
Lábadi Loránd
2018.10.29.
LXXIII. évf. 43. szám
A gépjárművek felkészítése a téli időszakra

Lassan közeledünk a télhez, ezért érdemes egy kis időt a kedvencünkre, az autónkra fordítani.

Ugyanúgy, mint ahogyan nyáron is megtettük ezt, most is szükséges az alapos átvizsgálás. Tegyük meg ezt még most, amikor kellemes az idő, ne várjuk meg a hideget, havat, fagyos szelet. Rossz időben nincs kedvünk tüzetesen elvégezni a szükséges teendőket, mert bizony akad néhány dolog, amit mi is meg tudunk csinálni szerelő nélkül is.

Amiben viszont nem vagyunk biztosak, azt bízzuk szakemberre, ő majd kellő hozzáértéssel elvégzi a szükséges munkát. Az első, ami kötelező, az a gumiabroncsok cseréje. Amikor a hőmérséklet 7 °C alá esik, célszerű felszerelni a téli gumikat, melyeken szabályozva van a kötelező minimális bordamélység, és nem lehet kevesebb, mint 4 mm. Némelyek külön tartanak téli-, illetve nyárigumi-készletet. Akik így gondolkodnak, azok otthon is el tudják végezni a cserét, csak fel kell emelni a járművet, levenni a nyári gumit és feltenni a télit. Akik viszont csak az abroncsokat cserélik, azok már nehezebb helyzetben vannak. Ebben az esetben nem marad más hátra, mint időpontot kérni a gumiszerelőnél, és elmenni a megbeszélt időpontban. Ha a törvényileg előírt időpont előtt bejelentkezünk, biztosan nem fogunk sokat várakozni. A harmadik csoportba tartozók most kezdik el a keresést, hogy melyik üzletben a legolcsóbb a téli gumi. Amikor megtalálják a legjobb áron kínált abroncsokat, akkor vásárolnak és szereltetnek. A lényeg, hogy így vagy úgy, de a cserére sort kell keríteni.

A következő, amit elvégzünk, az az ablaktörlők ellenőrzése. Ha sérült az ablaktörlő lapát gumija, haladéktalanul cseréljük le. Az ablakmosó folyadékunk is legyen ellenálló a faggyal szemben. Nézzük át az összes világítást, mind kívül, mind belül. Az akkumulátor ellenőrzése is nagyon fontos, mivel a hideg időben jobban használódik. Jó akkumulátor — biztos indítás, ezt ne feledjük. Ha mi nem értünk hozzá, a szerelő egy pillanat alatt leméri, milyen állapotban van. Rendszeresen szükséges ellenőrizni az olajszintet. Az olajcserénél ne csak a megtett kilométereket nézzük, hanem az eltelt időt is vegyük figyelembe, hiszen ha nem hajtjuk az autót, akkor is gyengül a kenőképesség. Tehát nézzük meg, mikor töltöttünk olajat a motorba, mennyi kilométert tettünk meg, és ha kell, végezzük el a cserét. Ezt a műveletet jobb szakemberre bízni, ő ugyanis a kellő típusú olajat fogja használni. A fék átvizsgálása télen különösen fontos, mert ez a hirtelen megállás egyik fő eleme, ezért ezt is szakemberrel végeztessük el, aki megvizsgálja a fékbetétet, a féktárcsát és a fékdobot, valamint ellenőrzi a fékfolyadék szintjét és minőségét is. A hűtőfolyadék minősége ugyancsak fontos tényező, ezért ezt is érdemes szakemberre bízni, aki leméri majd a fagytűrő képességét, és ha szükséges, kicseréli. Ha ezt nem vesszük komolyan, és a folyadék megfagy, akkor motorkárosodás következhet be, mely hatalmas anyagi kárral járhat. Vizsgáljuk meg ezenkívül az ékszíj állapotát is. A reggeli nyikorgás jelezheti az elhasználódását. A zárakat zárolajozóval fújjuk be, ezzel megakadályozzuk a befagyást. A hólánc, a lapát, valamilyen erős anyagú zsák, a háromszög és a vontatókötél legyen az autónkban.

Ha ezeket a nagyon lényeges teendőket elvégeztük, azzal ellenőriztük, hogy az autónk kellő biztonságban várja-e majd a telet. Az óvatos vezetést természetesen nem is kell külön hangsúlyozni, mindenki jól tudja, főleg a tapasztaltabb autóvezetők, hogy télen másképp kell közlekedni, mint nyáron. Lassabban vezessünk, kerüljük a hirtelen mozdulatokat, ne harcoljunk az elsőbbségünkért, ha valaki siet, engedjük elmenni, mi majd utána elfordulunk. A fő szempont, hogy oda is érjünk, ahova elindultunk. A téli közlekedés is lehet élvezetes, nem feltétlenül veszélyes, csak figyeljünk egymásra. A havas, jeges utakon való autókázás számtalan jó dolgot is rejteget, például azt, hogy kipróbálhatjuk, milyen vezetők vagyunk, hogyan reagálunk egy jeges útszakaszra, vagy hogyan tudunk megállni árokba csúszás nélkül. Ez is hozzátartozik az autóvezetéshez.

Mindenkinek szerencsés utat!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..