home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A first lady sírba vitt titka(i)
DÉVAVÁRI Zoltán
2013.10.30.
LXVIII. évf. 44. szám
A first lady sírba vitt titka(i)

Elhunyt Jovanka Broz, Tito özvegye

Október huszadikán elhunyt Josip Broz Tito özvegye, Jovanka Broz. Életének utolsó harminchat évét teljes elszigeteltségben töltötte, s csak ritkán jelentek meg cikkek arról, hogy hogyan teltek mindennapjai Jugoszlávia egykori örökös elnöke özvegyének. A sajtó csupán az utóbbi időszakban, amikor már haldoklott, kezdett ismét foglalkozni vele.

A likai származású Jovanka Broz tizenhét évesen állt a partizánok közé. Azt is tudni lehet az életrajzából, hogy a második világháború alatt kétszer is megsebesült, ott volt Drvarban az Operation Rösselsprung (Lóugrás-hadművelet) alatt, s visszaemlékezéseiből feltételezhető az is, hogy ekkor már ismerte a nagy nőcsábász hírében álló Titót. Vélhetőleg 1942-ben, az AVNOJ első bihaći ülésén találkoztak. A kettejük közötti kapcsolat a háború után vált szorosabbá, amikor is az akkor már teljhatalmú marsall mellé titkárnőnek osztották be. Hogy Jovanka és Broz között több volt egyszerű munkakapcsolatnál, azt már a kortársak is sejtették. Viszonyuk végül 1952-ben vált hivatalossá, amikor is a magyar történelem szempontjából is fontos Újlakon (Ilok) házasságot kötöttek. Jovanka ekkor 28, Tito 60 éves volt.

Az elkövetkező több mint két évtizedben Jugoszlávia first ladyjeként nagy befolyásra tett szert. A visszaemlékezések szerint noha sem iskolai végzettsége, sem megfelelő felkészültsége nem volt, Jovanka részt vett a politikai közélet alakításában, s tudásbeli hiányosságait elszántságával, makacsságával és kitartásával kompenzálta. Olyan feltevések is vannak, hogy az el nem kötelezettek mozgalmának létrehozásában is fontos szerepe volt. A tömbökre osztott világban ez a típusú, egyfajta harmadikutas-politika az egykori Jugoszlávia nagyhatalmi mozgásterét is megváltoztatta. A memoárok szerint valójában Jovanka ötlete volt ennek létrehozása, amit aztán a gyakorlatban a férje valósított meg.

A hetvenes évek első feléig Jovanka Broz befolyása és ezáltal hatalma látszólag megkérdőjelezhetetlen volt. Aztán valami történt, amiről mind a mai napig nincsenek pontos információk. Tény és való, hogy 1974. január 21-én maga Tito kezdeményezte egy olyan különleges bizottság felállítását, amely „kivizsgálja Jovanka elvtársnő esetét”. Az elnöki pár elhidegülése 1975 áprilisában vált véglegessé, amikor is Tito elhagyta addigi közös otthonukat, a belgrádi Užice utca 15. szám alatti rezidenciát. Tito és Jovanka 1977. június 14-én, az akkori norvég miniszterelnök fogadásán mutatkoztak utoljára együtt. Az elkövetkező három évben már nem találkoztak, s Jovanka Tito temetésén is csak azért vehetett részt, mert Indira Gandhi indiai miniszterelnök asszony azzal fenyegetődzött, hogy ha Jovanka nem lesz jelen, akkor nem vesz részt a temetésen. Az utóbbi időben a sajtó azt is megszellőztette, hogy az egykori Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság legmagasabb állami szervei 1974 és 1988 között összesen 59 alkalommal ültek össze Jovanka ügyében. Hogy pontosan miért és mi célból, azt nem lehet tudni.

A Tito utáni években Jovanka eltűnt a közéletből, és az elkövetkező három évtizedet mély szegénységben, nyomorban (volt olyan időszak, amikor éhezett) és hallgatásba burkolózva volt kénytelen eltölteni egy számára kijelölt, az idők folyamán pusztulásnak indult belgrádi villában. A volt first lady elszigeteltsége olyannyira teljes volt, hogy még személyi igazolványa és útlevele sem volt.

Jovanka bukását és szomorú sorsát számos titok fedi, mely titkok  megfejtésére az utóbbi időben egyre több magyarázat születik, s lát napvilágot a sajtóban. Jovo Kapičić, a titkosszolgálat egykori vezetője azt állítja, hogy Jovanka azért került ebbe a helyzetbe, mert arra tett kísérletet, hogy a likai származású tábornokok egy körével átvegye a hatalmat. Kapičić állítása szerint Jovanka félreállításában Stane Dolanc belügyi államtitkárnak és Nikola Ljubičić népvédelmi államtitkárnak volt a legnagyobb szerepe. Ha igaz ez az állítás, akkor ezzel kapcsolatban további kérdések is felmerülnek, például az, hogy miért nem változott meg a helyzete a kilencvenes években, az egykori ország szétesésének idején. Milomir Marić ismert újságíró szerint azért, mert Slobodan Milošević volt szerb elnök felesége, Mira Marković egyszerűen féltékeny volt Broz özvegyére — ebben a múlt is szerepet játszott, Tito első szerelme, egy bizonyos Davorjanka Paunović ugyanis rokoni kapcsolatban állt Marković asszonnyal.

Az már a történelem fintora, Jovanka egyéni tragédiája, hogy életének utolsó napjai a sajtó teljes nyilvánossága előtt zajlottak, s még életében meglehetősen ízléstelen módon elkezdődtek a találgatások a temetésével kapcsolatban is.

Jovankát szombaton helyezték örök nyugalomra a belgrádi Virágházban. Halálával egy korszak végérvényesen lezárult, ugyanakkor felvetődött sok kérdés is, melyek megválaszolására vélhetőleg még sokat kell várni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..