A fiatalok világában
2010.04.28.
LXV. évf. 17. szám

Telt ház - Szabó Attila felvételeA hétvégén tartották meg Óbecsén a Középiskolások XLIII. Művészeti Vetélkedőjének döntőjét. Az ünnepélyes megnyitón Knézi Péter polgármester üdvözölte a jelenlévőket, majd Csonka Ferenc, a Népművészet Ifjú Mestere, valamint Kelemen Zsolt és Borsodi Árpád kal...

A fiatalok világában
Telt ház - Szabó Attila felvétele

A hétvégén tartották meg Óbecsén a Középiskolások XLIII. Művészeti Vetélkedőjének döntőjét. Az ünnepélyes megnyitón Knézi Péter polgármester üdvözölte a jelenlévőket, majd Csonka Ferenc, a Népművészet Ifjú Mestere, valamint Kelemen Zsolt és Borsodi Árpád kalotaszegi dallamokat adott elő.
A pénteki beszédművészeti vetélkedőn -- az idén először -- öt kategóriában mérték össze tudásukat és felkészültségüket a tanulók, mivel a vers- és a prózamondás, a drámai monológ és a megzenésített versek előadása mellett bevezették a népmesemondást is.
Az érdeklődők a Kör Galériában a képzőművészeti pályázatra beérkezett legjobb alkotásokból készült kiállítást tekinthették meg, az esti kísérőprogramok keretében pedig bemutatták Szögi Csaba Mint ami lent van című könyvét.
Szombaton nemcsak az önálló alkotások versengése zajlott, hanem Élet a KMV után címmel bemutatkozott a Híd-kör, a legkitartóbbakat pedig a Floyd Rock Klubban a népszerű SKA Pécs együttes szórakoztatta.
A vasárnapi gálaműsort a Szín- és Filmművészeti Vetélkedő legjobb előadása, a zentaiak Antigonéja nyitotta meg, majd legalább három órán át sorjáztak a legjobb produkciók a színpadon. A közönséget Dudás Károly, a VMMSZ elnöke, Szilágyi Miklós, a szervezőbizottság elnöke, a volt KMV-sek nevében pedig Orovec Krisztina, az Újvidéki Televízió szerkesztője köszöntötte.
A kerekasztal-beszélgetésen a szervezők örömmel számoltak be arról, hogy lassan beérni látszanak az erőfeszítéseik. Néhány évre visszatekintve, az idei rendezvény nemcsak a legnépesebb volt -- összesen 490-en vetélkedtek --, hanem a legtöbb kategóriát is tartalmazta. Jólesően nyugtázták, hogy ezúttal a zombori körzet is képviseltette magát, ugyanakkor sajnálattal állapították meg, hogy a nagybecskerekiek elküldték ugyan munkáikat a döntőre, de mivel a diákok közül senki sem jött el, a bírálóbizottság nem vehette figyelembe az alkotásaikat. Jó lenne, ha ilyesmi a jövőben nem fordulna elő! Határozatot hoztak arról, hogy a KMV-t megpróbálják elismertetni az oktatási minisztériummal, hogy ez az esemény is bekerülhessen az iskolák számára készülő egységes versenynaptárba. A fiatalok úgy döntöttek, a tiszteletbeli tag címet adományozzák azoknak a személyeknek, tanároknak, segítőknek, szervezőknek, akik az eltelt több mint négy évtizedben a legtöbbet tettek a vetélkedő sikeréért. Ezek: Kartag Nándor, Bagi Ferenc, Varnyú Ilona, Beretka Ferenc, Börcsök László, Lajber György, valamint posthumus Sági Verona.
A beszédművészeti vetélkedő eredményei:
Versmondás: 1. Fülöp Tímea (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka), 2. Simonyi Lili (Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka), 3. Bognár Boglárka (Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola, Csóka), 3. Rókus Zoltán (Gimnázium, Óbecse). Drámai monológ: 1. Kasza Zsanett (Egészségügyi Középiskola, Szabadka), 2. Kónya Renáta (Gimnázium, Zenta), 3. Kubányi Nikoletta (Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola, Topolya). Prózamondás: 1. Dudás Szilvia (Egészségügyi Középiskola, Szabadka), 2. Risztity Anita (Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, Szabadka), 3. Verebes Judit (Gimnázium, Zenta). Népmesemondás: 1. Hézső Brigitta (Gimnázium, Törökkanizsa), 2. Nagy Izabella (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta), 3. Cseszák Zsombor (Gimnázium, Óbecse). Megzenésített versek: 1. Szerda Balázs, Sterbik László, Cseszák Zsombor, Jovánovity Péter (Gimnázium, Óbecse), 1. Hodik Beáta, Utasi Melani, Komáromi Annamária (Zeneiskola, Szabadka), 2. Bakos Evelin, Reéb Zsófia, Szedlár Ágnes, Torok Orsolya (Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka), 3. Dobrotka Katinka, Fehér Anett, Szalai Bence, Verebes Judit (Gimnázium, Zenta), 3. Cselenák Zsolt, Szlákó Cynthia (Veljko Petrović Gimnázium, Zombor).
Az irodalmi vetélkedő nyertesei:
Novella: 1. Kovács Ákos (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka) 2. Keszég Ákos (Gimnázium, Törökkaniza), 3. Kiss Eleonóra (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta), Magyar Szó különdíj: Illés Eszter (Gimnázium, Zenta), Sikoly különdíj: Kiss Eleonóra. Vers: 1. Drenyovszki Andrea (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged), 2. Borbély Éva (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka), 3. Gömöri Eszter (Gimnázium, Zenta). Sikoly különdíj: Hernyák Zsóka (Lazar Nešić Vegyészeti-Technológiai Középiskola, Szabadka), zEtna különdíj: Gere Rita (Egészségügyi Középiskola, Zenta). Publicisztika: 1. Szőke Tímea (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka), 2. Illés Eszter (Gimnázium, Zenta), 3. Nagy Szanella (Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola, Óbecse). Értekező próza: 1. Vranić Regina (Veljko Petrović Gimnázium, Zombor), 2. Faragó Helga (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka), 3. Borbély Éva (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka). Timp Kiadó különdíja: Sipos Árpád (Gimnázium, Óbecse), Magyar Szó különdíj: Baranyi Alex (Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskola, Újvidék), Sikoly különdíj: Gajódi Csaba (Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa), Hét Nap különdíj: Árpádffy Lovas Tamás (Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka). Humoreszk: 1. Füstös Diana (Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék), 2. Németh László (Gimnázium, Törökkanizsa), 3. Tóth Tamara (Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka). Képes Ifjúság különdíj: Tóth Kata (Gimnázium, Zenta). Az idei KMV legsikeresebb tanáraként Cseri Angélát, az óbecsei gimnázium pedagógusát díjazták.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..