home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A diplomás hazatérők támogatása
Orosz Ibolya
2009.11.04.
LXIV. évf. 44. szám
A diplomás hazatérők támogatása

A Magyar Nemzeti Tanács alapította Szekeres László Alapítvány pályázatot írt ki a külföldön szerzett diplomák honosításának a költségtámogatására. A vissza nem térítendő támogatásra azok a Szerbiában élő (állandó lakcímmel rendelkező), magukat magyar nemzetiségűnek valló személyek pályázhat...

A Magyar Nemzeti Tanács alapította Szekeres László Alapítvány pályázatot írt ki a külföldön szerzett diplomák honosításának a költségtámogatására. A vissza nem térítendő támogatásra azok a Szerbiában élő (állandó lakcímmel rendelkező), magukat magyar nemzetiségűnek valló személyek pályázhatnak, akik 2000. január 1-je óta külföldi felsőoktatási intézményben szereztek főiskolai és egyetemi okleveleket, illetve külföldi posztgraduális tanulmányaik végeztével szereztek tudományos rangfokozatot. Utólagos résztámogatásra a már elvégzett nosztrifikálás, illetve a már megkezdett, folyamatban levő szerbiai honosítás során Szerbia területén felmerült tényleges - számlákkal, nyugtákkal, befizetési nyilatkozatokkal igazolható - már kifizetett költségek (fordítás, hitelesítés, eljárási díjak, illetékek, stb.) megtérítésére lehet pályázni. A pályázat teljes szövegét megjelentette a Magyar Szó és a Hét Nap (lapunk október 28-ai számában, a 34. oldalon), a Szekeres László Alapítvány kuratóriumának elnöke, Józsa László pedig sajtótájékoztatót tartott azzal a céllal, hogy az újságírók segítségével minden érintett idejében értesüljön a támogatási lehetőségről. Annál is inkább, mert ennek a mostani pályázatnak - a támogatási keretösszeg okán - nagyobb hordereje van a szokásosnál. Nem előzmény nélküli a diplomahonosítási támogatás, mondta, hiszen 2008 tavaszán került sor az első ilyen pályázat kiírására.
- Akkor is azt szerettük volna elérni, hogy segítsük a külföldön diplomát szerezett fiataljainknak (és a már nem egészen fiataljainknak) a hazatérését. Az elmúlt húsz évben sok vajdasági magyar fiatal végzett főiskolai és egyetemi tanulmányokat külföldön - elsősorban Magyarországon -, hazatérésüket viszont hátrányosan befolyásolta az a tény, hogy a diploma nosztrifikálás költséges és próbára tevő folyamat. Nekünk nincs lehetőségünk beleszólni a honosításba, hiszen ez az egyetemek dolga - a törvény magas fokú autonómiát biztosít az egyetemeknek, és ezt tiszteletben kell tartani. Mivel a külföldön szerzett oklevelek honosítása nem államigazgatási feladat, nekünk, a vajdasági magyar politikum képviselőinek kellett megtalálnunk a módját: hol és hogyan tudunk segíteni. Az alapítvány tavaly kiírt pályázatában az 5 évre visszamenő időszakban szerzett diplomák honosítási költségeinek támogatását céloztuk meg. Akkor a 17 millió forintnyi összegből - a Miniszterelnöki Hivatal 10 milliójához a saját költségvetésből mi 7 milliót tudtunk hozzátenni - 164 pályázónak tudtunk támogatást odaítélni. Ez a múlt. A most kiírt pályázat keretösszege 20 millió forint, azaz 5,8 millió dinár és a tavalyi tapasztalatok alapján körülbelül 200 kérelem támogatására lehet elégséges. Ezért kicsit bővítettük azok körét, akik pályázhatnak: a 2000 után szerzett főiskolai, egyetemi diplomák és tudományos rangfokozatok honosítói kérhetnek költségtérítést. A korábbinál kedvezőbb pályázati feltétel továbbá, hogy nem kötjük a támogatás odaítélését a befejezett honosításhoz: a megkezdett honosítási eljárásnál tartók is pályázhatnak. Hálátlan feladat volna megjósolni, mire lesz elegendő ez a pénz. Kevesebb kérvényező esetén elképzelhető, hogy a dokumentált kiadások teljes összegű megtérítésére is sor kerülhet. Ha többen pályáznak, akkor nyilván résztámogatásokat tudunk majd kifizetni. Ami biztos: október 23-a óta lehet pályázni, és november 16-a lesz az utolsó nap a kérvények és a dokumentáció átadására. Célunk: a külföldön diplomázott fiataljaink itthoni szakmai és közéleti érvényesülése. Ezért csak azokat a pályázókat tudjuk támogatni, akik Szerbiában és a Vajdaságban élnek, itt van az állandó lakhelyük. Az űrlap kitöltése nem bonyolult, a pályázóktól csak a minimális, de szükséges dokumentumokat kérjük. És nyugtákat, számlákat, hiszen ,,bemondásra' nem tudunk költséget téríteni - mondta az alapítvány kuratóriumának elnöke.
A pályázati lehetőségről való tájékoztatásban Józsa László az újságírók közreműködését kérte - nem ok nélkül. Tavaly, a 2008 tavaszán megjelentett pályázatról 85 érintett csak utólag értesült. Ennek a 85 embernek az adatait az alapítvány fölvette, s őket most külön kiértesítette a folyamatban levő pályázatról. Hogy ki őrizte meg a 7-8-9 évvel ezelőtti számlákat? Az újságírói felvetés jogos, de csak egy másik kérdéssel lehet válaszolni rá. Kilenc évvel ezelőtt ki volt az, aki tudta, hogy figyelmeztetni kell a Budapesten, Szegeden, Baján, Debrecenben szerzett oklevelük honosításával kálváriát járó fiatalokat, hogy ne dobják el, hanem őrizzék meg a befizetési bizonylatokat, számlákat?
- 2000-ben nem igazán remélhettük, hogy eljutunk idáig. Kilenc évvel ezelőtt nem igazán remélhettük, hogy a vajdasági magyar politikum olyan közéleti pozícióba kerül, hogy a külföldön szerzett diplomák honosításának a támogatását is végezhetjük, mégpedig társadalmilag verifikált módon - mondta Józsa László, aki azt is hozzátette, hogy a tavalyi tapasztalat alapján a számlák mellékelése nem okozott gondot. A Szekeres László Alapítvány 2008-as pályázatára jelentkező 164 fiatalból csak egy (1) volt az, aki nem tudta dokumentálni a költségeit, s ezért egyedül azt az egy kérelmet kellett elutasítani.
A tavalyi pályázat egyébként számos nagyon fontos tapasztalattal szolgált: ,,kis magyar szociológia' kerekedett belőle, így nemcsak a pénzről szólt. A legtöbb pályázó a szabadkai Gábor Dénes főiskoláról és a kertészmérnöki kar zentai kihelyezett tagozatáról kért diplomahonosítási térítést - és köztük volt a legtöbb munkanélküli (munkaviszonyt igazolni nem tudó) is. Tanulság: a magyar felsőoktatási intézmények egyfajta ,,túltermelés'-t is előidéznek, ezért azon kell munkálkodni, hogy fiataljaink minél több szakon tanulhassanak az anyanyelvükön, hogy a ,,szóródás normálisabb legyen'. A más szakokon diplomázottak között is volt legalább 1-1 munkanélküli (még egy orvos is!), de számuk nem annyira tömeges, mint a szabadkai és zentai főiskolán végzetteké. Aztán egy gyakorlati tanács: a Gábor Dénes főiskolán diplomázottak akkor járnak jól, ha az Újvidéki Egyetem Műszaki Karán végzik el a honosítást, mert diplomájuk ott kiegyenlítődik a 3 éves egyetemi alapképzéssel, és különbözeti vizsga nélkül folytathatják tanulmányaikat a mesterképzésen. Ha viszont Szabadkán a Műszaki Főiskolán végzik a honosítást, csak különbözeti vizsgával folytathatják tanulmányaikat.
S ami az idei pályázattal kapcsolatban már a pénzről szól: a pályázat november 16-án zárul, az érintetteket már november 25-e táján kiértesítik az eredményről. A pályázati keretösszeg felét december közepén kapja meg az alapítvány. A másik felét a jövő év első negyedében. Még nem döntötték el, hogy milyen kritérium alapján határozzák meg, ki kapja meg a támogatási összeget már az idén, s ki csak a jövő évben. Nem tudni, hogy betűrendben-e, szakok szerint vagy szociális alapon. Józsa László kuratóriumi elnök szerint azonban belátható időn belül az is megkapja a pénzt, aki a lista, a sor végére kerül. A pályázatról bővebb információt a következő elérhetőségeken lehet kapni: www.szla.org.rs és a 024/524-534-es telefonszámon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..