home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A dadogásról
(Összeállította: re)
2014.10.14.
LXIX. évf. 42. szám
A dadogásról

A dadogás nem egyéb, mint a folyamatos beszéd megakadása, mely során szétesik a beszéd folyamata, összhangja, szerkezete és ritmusa. Ha idejében felfigyelünk rá, akár ki is kezeltethetjük.

Október 22-e a dadogás elfogadásának világnapja, melynek célja, hogy az ezzel a beszédzavarral küszködőket a környezet a társadalom teljes értékű tagjaiként fogadja el.

Tünetei

A legfőbb tünet a beszéd közben fellépő görcsös megakadás, mely a kezdő szótag, hang ismétlésétől a hangképzés-képtelenségig terjedhet. A görcsök súlyosságától függően akadozhat a légzés, a hangadás, az artikuláció, sőt az egész vázizomzatra is kihathat.

A dadogás egyúttal kommunikációs zavar is, melynek hatása az egész személyiségszerkezetben érzékelhető. Az erre vonatkozó terápiát logopédus szakember végzi, komplex orvosi, pszichológiai, logopédiai vizsgálatok eredményeire támaszkodva. Fontos tünet a helytelen beszédlégzés. A dadogók belélegzésére jellemző a felületes mellkasi légzés, amikor a tüdőnek csak a felső része telítődik levegővel, és a gyakran kapkodva beszívott levegőt rosszul osztják be. Ezért kell a rossz levegővétel miatt megállniuk a beszédben akkor is, amikor ezt a mondanivaló tartalma nem indokolja, máskor viszont nem tartanak szünetet akkor, amikor kellene, beszédüket helytelenül tagolják. További tünet, hogy a beszéd ritmusa felbomlik, a beszédtempó felgyorsul a megakadások között. A magánhangzókat zártan és röviden, a mássalhangzókat keményen, hosszan ejtik. A dadogók beszéde gyakran monoton. A dadogás tünetei legtöbbször már óvodáskorban (a folyamatos beszéd kialakulásának ideje körül) megjelenhetnek.

Fontos, hogy kezeljük

A súlyos beszédzavar hatással van az egyén életére, életpályájának alakulására. 

Nemcsak beszédprobléma, hátterében egy összetett tünetegyüttes áll, melynek a beszéd görcsös szaggatottsága csak vezető tünete. Ha gyermekünknél észleljük a dadogást, forduljunk szakemberhez, hogy mielőbb kezelni tudja, így akár meg is előzhetjük a későbbi lelki sérüléseket, melyek ezzel a beszédzavarral együtt jelentkezhetnek.

Okai

A dadogás hátterében több ok is állhat, de még mindig nem sikerült felismerni azt a tényezőt, amely minden kétséget kizáróan dadogást okoz. Ami az egyik embert dadogóvá teszi, a másikat nem. Ismerjük viszont azokat a hajlamosító tényezőket, amelyek ehhez a beszédhibához vezetnek.

A dadogás kezdete általában olyan eseményhez köthető, amely a gyermek számára kellemetlen élmény volt. Megijedt valamitől, tartósan elszakadt az édesanyjától, szüleitől (pl. hosszabb kórházi kezelése volt), óvodakezdés, testvér születése stb. Ezek a hatások csak akkor vezetnek dadogáshoz, ha a gyerekben megvannak az erre hajlamosító tényezők is.

Gyakori jelenség, hogy a dadogó gyermeknek gyenge az idegrendszere. Az ijedtség, a félelem, a hosszabb ideig tartó szorongás, a tartós érzelmi-indulati feszültség hatására az idegrendszer egyensúlya megbomlik, s ez dadogáshoz vezethet. A beszédhiba ebben az esetben egy neurotikus tünet, ezért a dadogást sokan beszédneurózisként határozzák meg.

A dadogást hajlamosító tényezők: bizonyos testi, alkati, biokémiai sajátosságok, gyermekkori agysérülések, betegségek, a veleszületett beszédgyengeség és a beszédfejlődési rendellenesség is. A túl gyors vagy a túl lassú beszédfejlődés egyaránt káros lehet. Figyeljünk oda gyermekünkre, mert a dadogásra való hajlam öröklődhet. Veszélyes lehet a balkezesség átállítása is, mert ezzel tartós kellemetlen hatást idézünk elő, a gyermek nyugtalanná, tevékenységében bizonytalanná válik, mozgásának szabályozása, beszédmozgás-irányítása sérül.

Az utánzásnak mint tényezőnek csak kisgyermekkorban van szerepe a beszédgyenge vagy a dadogásra hajlamos gyermekeknél.

Fontos tudni, hogy a dadogás nem rossz szokás, hanem pszichogén, azaz lelki eredetű beszédzavar, s elsősorban az érzékenyebb idegrendszerű gyermekek beszédhibája.

Kezelhető

Ha idejében szakemberhez fordulunk, a megfelelő terápiával (és önérzeterősítő tréninggel) a folyamat akár vissza is fordítható. A dadogás ugyanis nem minden esetben rögzül, csak akkor, ha különösen súlyos a lelki zavar, mely okozza, illetve ha a dadogó gyermek túl későn kerül szakemberhez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..