home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A csend és a nyugalom oázisa
Tóth Tibor
2010.08.25.
LXV. évf. 34. szám
A csend és a nyugalom oázisa

Hulló István és Magdolna az ízlésesen berendezett étteremben - Szabó Attila felvételeA noszai Róka-tanya puha pázsittal borított udvarába érve azonnal megakad a tekintetünk a háromosztatú, pannon típusú parasztházon, amely az egyetlen eredeti állapotban megőrzött ilyen típusú ház a környéke...

Hulló István és Magdolna az ízlésesen berendezett étteremben - Szabó Attila felvétele

A noszai Róka-tanya puha pázsittal borított udvarába érve azonnal megakad a tekintetünk a háromosztatú, pannon típusú parasztházon, amely az egyetlen eredeti állapotban megőrzött ilyen típusú ház a környéken, így műemlékké nyilvánították. A nyitott kéménnyel ellátott épületben jelenleg valóságos kis múzeum, tájház működik, ahol a régmúltban használatos tárgyak, eszközök szinte mindegyike megtalálható. A tájháztól balra a régi Szalma-tanyán (a Róka-tanya két tanyából, a Róka- és a Szalma-tanyából tevődik össze, a két tanyát egybecsatolták, s Róka-tanya néven működik) régi típusú parasztudvar fogadja a látogatót, az egykori csónakos házat vendégházzá alakították, ahol két, 4-4 ágyas szoba áll a vendégek rendelkezésére. Szemben kiállító terem található, melyben a Ludasi-tó természeti értékeit, valamint a Ludas környéki települések történeteit mutatják be gazdagon illusztrált képanyaggal fűszerezve. A gazdasági udvarban őshonos háziállatokat (mangalica, kendermagos tyúk, libák, kacsák, gyöngyösök, cigolya birkák) tartanak, melyekből különfél portékákat készítenek a vendégeknek. A muskátlikkal, zöld lugasokkal díszített udvarban egy kis ajándékbolt is megtalálható, ahol különböző kézműves- és emléktárgyak, helyi termékek, lekvárfélék, gyümölcspálinkák várják a vásárlókat. A régi istálló helyén nyolcvanszemélyes ebédlő áll, mely finom, főleg tájjellegű ételekkel, italokkal kedveskedik a látogatóknak. Az épület mögött kispályás labdarúgó- és röplabdapálya várja a sportolni vágyókat, a gyerekek számára játszóteret alakítottak ki, az akácfák ölelésében pedig tekepálya épül. A tópartra dőlő udvarból lejárat vezet a mólóra, ahol a horgászat szerelmesei hódolhatnak szenvedélyüknek.
- A 70-es évek derekáig a ludasi és a noszai part között csónak közlekedett. Itt lakott a Szalma család, s Erzsike néni, azaz Pöre néni negyven évig rúddal hajtotta a csónakot a túlsó oldalra. Akkoriban itt állt Nepomuki Szent János szobra is, ami most Nosza bejáratánál köszönti az arra járót. A tanya a környékbeli tanyavilág lakosainak gyülekezőhelyévé vált, Róka Pista bácsiék pálinkát és bort mértek, Paca Joca bácsiék halászgattak, halászlét főztek. Innen indult az egész történet, ami jelenleg a falusi turizmust, vendéglátást illeti - mondta Hulló István, a Róka-tanya tulajdonosa (a tanyát a Hulló és a Csőke család közösen tartja), aki 1987-ben vásárolta meg az akkor még más képet nyújtó tanyát.
A Róka-tanya 1993 óta folyamatosan környezetismereti, természetismereti, helytörténeti táboroknak ad otthont. A látogatók főként általános iskolások, de előszeretettel keresik fel a csendnek és a nyugalomnak ezt az oázisát a cserkészek is, a napokban pedig életmódtábor indul itt.
- Turizmust és idegenforgalmat tanuló egyetemi hallgatók is rendszeresen ellátogatnak hozzánk, hiszen tanyánkat eredeti állapotában őriztük meg - mondja a tulajdonos.
- Vendégeinket bejelentkezés alapján várjuk, mivel nem tartózkodunk állandóan a tanyán - veszi át a szót Hulló Magdolna. - A vendég elmondja, mit szeretne enni, inni, mi pedig a helyi asszonyok segítségével elkészítjük. Legnépszerűbbek a kemencés ételek, specialitásunk a Róka-lepény: kenyértésztát dagasztunk, tejfölt teszünk rá, majd kemencében megsütjük.
A tervekről érdeklődve megtudtam, hogy az Etnolife hagyományőrző civil szervezetnek van egy győztes európai uniós pályázata a Mórahalom melletti Üllés nevű faluval.
- A magyarországi és a ludasi énekkarok, tánccsoportok fellépnének egymás rendezvényein, a gyerekeknek cseretábort lehetne szervezni, valamint alkotóházat alakítanánk ki, ahol különféle, nádazással, agyaggal, gyapjúval, fafaragással kapcsolatos műhelyeket létesítenénk. Az egyetlen tanya vagyunk a környéken, ahol nincs hálózatos villanyáram, az elektromos energiát napkollektorok, napmodulok segítségével biztosítjuk. Az őshonos háziállatfajtákat lovakkal szeretném kibővíteni, az álmom pedig egy bivaly. Emellett terveink között szerepel még az őskor, az ókor és a középkor itt található régészeti lelőhelyeinek, tárgyainak, táblákkal, tanösvények segítségével való bemutatása is - ecseteli a terveket Hulló István.
Aki el szeretne látogatni a Róka-tanyára, hogy egy kicsit kikapcsolódjon, pihenjen a természet lágy ölén, tárcsázza nyugodtan a 064/12-23-504-es, a 024/541-686-os számot, vagy írjon a hulo@tippnet.rs címre, de a www.etnolife.org címen is információhoz juthat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..