A célegyeneshez közeledve
MAROS Antal
2005.03.23.
LX. évf. 12. szám

Jóllehet a naptár márciust mutatott, decemberi hangulatban nyomultunk kivénhedt Ladámmal Nagybecskerek irányába. Közben azon gondolkoztam, vajon itt, a kietlen Bánságban, ez a sokat szenvedett nép reménykedve nézhet-e a változások elé a már többé-kevésbé elkövetett, de nem a legjobbnak mondható magá...

Jóllehet a naptár márciust mutatott, decemberi hangulatban nyomultunk kivénhedt Ladámmal Nagybecskerek irányába. Közben azon gondolkoztam, vajon itt, a kietlen Bánságban, ez a sokat szenvedett nép reménykedve nézhet-e a változások elé a már többé-kevésbé elkövetett, de nem a legjobbnak mondható magánosítás után. Van-e reménysugár a hosszúra sikeredett sötét alagút végén? Valami előrelépést vártunk  vendéglátóinktól.
A bánsági sajtó képviselőit Nedeljko Æuriæ magiszter üdvözölte, majd dr. Aleksandro Salvatore professzor úr, aki a nagybecskereki iroda munkáját koordinálja, ismertette a jelenlevőkkel a program céljait. A több mint egyéves tevékenység eredményeként megszületett az a tervezet, amelynek elkészítésében 19 község csaknem 250 képviselője vett részt. Ők azok, közöttük jómagam is, akik gondoskodnak a pályázatok megírásáról és a kiosztott pénz befektetésének az irányításáról.
A kutatás öt különálló csoportban folyt. Mindegyik a társadalom egy-egy szegmensét követte. A Bánságban az elkövetkező egy évben azok a projektumok élveznek elsőbbséget, amelyek a legjobban sebezhető csoportok támogatásával foglalkoznak, beleértve a magánosítással járó munkanélküliség csökkentését is. Az alap azokat a vállalkozásokat támogatja, amelyek minél több ember számára tudnak tartós megélhetést biztosítani. Hogy elkerüljék az esetleges visszaéléseket, a termelő és a nem termelő vállalkozások csak közösen tudnak pályázni. Az első körben a Bánságban 1,4 millió eurót terveznek befektetni. A beérkezett munkák elbírálását természetesen Brüsszelben végzik. Az érdeklődők a www.rsedp.org honlapon kaphatnak bővebb tájékoztatást.
Én csak reménykedni tudok, hogy ha lassan és akadozva is, de megrozzant szekerünk rákanyarodik végre arra az útra, amely a jó öreg Európa felé vezet. Még akkor is, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy számunkra ott csak virág terem.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..