home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A borban nem csak igazság, ének is van
(Tha)
2014.10.08.
LXIX. évf. 41. szám
A borban nem csak igazság, ének is van

Csókán nemrégiben nemzetközi kórustalálkozót tartottak, mely ezúttal a bor jegyében telt. Az In Vino Veritas elnevezésű eseményt az Orpheus Művelődési Egyesület szervezte. A megjelenteket, közöttük Mihók Kucora Esztert, Siflis Zoltánt és Várkonyi Zsoltot, a Magyar Összefogás lista jelöltjeit Tápai Tibor, a Pannónia férfikórus tagja köszöntötte.

— Örvendetes és egyúttal megnyugtató, hogy a vajdasági községekben egyre több a helyi jellegű, hagyományossá váló rendezvény. Szinte minden kis közösségnek van már saját fesztiválja, találkozója, szemléje. A Magyar Nemzeti Tanács külön figyelmet szentel a kistérségi rendezvényeknek, hiszen ezek közösségformáló és megtartó erejük révén összekötik a vajdasági településeket, eltörlik az országhatárokat, tapasztalatok megosztását teszik lehetővé, együttműködést eredményeznek — mondta a többi közt a megnyitóbeszédében Mihók Kucora Eszter, és hozzátette, hogy a Magyar Összefogás jelöltjeinek egyik célja, hogy a fiatalok a szülőföldjükön találják meg a boldogulás lehetőségét.

Az új és régi dalostársak azért találkoztak, hogy erősítsék egymás hitét, megőrizzék és átörökítsék a hagyományokat a következő generációknak. Kodály és Bartók szerint a magyar ember az énekkel mindent ki tud fejezni, a szomorúságát, a bánatát és az örömét egyaránt. Az összejövetelen bemutatkozott a székesfehérvári nyugdíjasok férfikórusa és néptánccsoportja, az eszéki Népkör kamarakórusa, a kolozsvári református férfikórus, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör asszonykórusa, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa és az Orpheus egyesület Pannónia férfikórusa. A színre lépők a bordalokon kívül színes és vidám műsorszámokat hoztak, melyeket tánc és vers is tarkított.

Útfelújítások Padén és Szanádon

A padéiak megnyugodva tapasztalták, hogy a falu központi részén található, 1,4 kilométer hosszú Žarko Zrenjanin utcában megjelentek a munkagépek, és elkezdődött a rendkívül rossz állapotban lévő burkolat javítása, pontosabban az úttest újraaszfaltozása. Az útépítőket Balázs Ferenc polgármester is felkereste, hogy a helyszínen győződjön meg a munkálatok előrehaladtáról. A Vojput dolgozóinak negyvennégy nap áll a rendelkezésükre, hogy elkészítsék az új útburkolatot. Ha az időjárás is kegyes lesz, október végére befejezhetik a munkát.

Padén már valóban kritikus volt a helyzet, a Žarko Zrenjanin utca a mély kátyúk miatt szinte járhatatlanná vált. Az eredeti alap megerősítésével az eddigi, 3,5 méter széles útra két réteg aszfalt kerül, szélessége az útszegéllyel együtt meghaladja majd a négy métert.

Ugyanebben az időben a Csóka községhez tartozó Szanádon is munkálatok kezdődtek. A falu három utcájában összesen 450 méter hosszan újítják meg az útburkolatot. A két településen folyó munkálat a csókai önkormányzat egyik legnagyobb idei beruházása. A mintegy 32 millió dinárt teljes egészében önerőből, a községi költségvetésből teremtették elő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..