home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A bor nem csupán termék
Gyurkovics Virág
2014.02.11.
LXIX. évf. 7. szám
A bor nem csupán termék

Maurer Oszkár borásznál jártunk — A bor szerelmeseinek örömére karácsony óta új szegletében dobog a város szíve. Akkor nyitotta meg ugyanis kapuit Maurer Oszkár borász új vállalkozása, a Vinomond Vinotéka. Mintegy kétszázféle bor, a Maurer-pincészet palackjain kívül más hazai termelők készítményei, valamint külföldi borok, pálinka és pezsgő található itt. A borszaküzlet azonban nem csupán a vásárlás, hanem egyúttal a borok megismerésének, kóstolóknak és barátkozásoknak a színhelye kíván lenni. A cél pedig nemes: a borkultúra építése, terjesztése

A vinotéka a karácsonyi megnyitója óta már kezdi magát befészkelni a borkedvelők tudatába, egyre gyakrabban csendül fel a Radić fivérek utca 3. alatti üzletének ajtócsengője. Az más kérdés, hogy a két csengetés — a befelé és a kifelé indulás jelzése — között hány dugóhúzást kísérő pukkanás és koccintás hallatszódik. A kellemes társaság és a jó hangulat mindenesetre garantált. Na de lássuk, minek is köszönheti népszerűségét a vinotéka, és miért érdemes betérniük az arra járóknak.

A Maurer-pincészet

Maurer Oszkár 1994 óta foglalkozik borászattal. Egy generációt — az édesapját — átugorva egy 1916 óta számon tartott, többgenerációs családi hagyományt követ. Jelenleg tizenöt hektáron gazdálkodik Hajdújáráson és Szerémségben. Főként őshonos szőlőfajtákat termel, a borkészítésben pedig ezeknek a jó termőhelyekkel való találkozásában, az eljárás természetességében hisz.

Az első borversenyét 2000-ben nyerte. Azóta rendszeresen díjakkal tér haza a szakmai megmérettetésekről. A közelmúltban azt is sikerült elérnie, hogy a kadarka visszafoglalja történelmi pozícióját, s borai immár a legelegánsabb helyeken is a borlapok élén állnak.

Miről ismerszik meg a jó bor?

A borász szerint a jó borban lendületesség, dinamika és tartalom van. Csakúgy mint szélesség, hosszúság és olyan mélység, amelyet csakis a természetességből nyerhet. A laikusok számára megtévesztőek lehetnek az adalékanyagokkal ízesített, parfümösített borok, melyeket áthat az uniformizáltság. Ezek fajtától függetlenül egy ízvilágot képviselnek. Nincs egyéniségük, nincs meg bennük az élet sajátos megnyilvánulása, ami minden évjáratban más és más. Ezzel szemben a hagyományos eljárással készült borok minden palackban különleges kalandot, csodát rejtenek, ettől lesznek igazán jók. Persze mindez a borásztól is kiváló szakértelmet, lelkiismeretes munkát, odafigyelést és igyekezetet kíván.

Szőlészet és borászat a Délvidéken

A délvidéki bortermelés felemás helyzetbe hozza a helyi vállalkozókat — véli Oszkár —, ez a hajdani királyi borvidék — Szerémség — ugyanis nem ismert vetélytársat a maga idejében, s újbóli megerősödését most nehezen fogadják el Magyarországon. A helyi termőföld és klíma szinte valamennyi borfajta készítését lehetővé teszi, s a hagyományos eljárással készült borok ennek köszönhetően bármilyen megmérettetésen megállják a helyüket, aminek a konkurencia nem feltétlenül örül.

Tovább nehezíti a kérdést a piac is, hiszen néha nem lehet megkerülni, hogy számos kézen átmenjen az áru, és ezt a termelő is megérzi. Egyebek közt ezért is számítanak elsősorban a helyi boreladásra a Maurer-pincészetben, így ugyanis nincsenek annyira kiszolgáltatva a kereskedelemnek, közvetlenül tudják ellátni a fogyasztókat, éttermeket, kávézókat. Persze ennek is van némi hátránya, hiszen nálunk még nem tart ott a borkultúra, ahol kellene, sok még a teendő.

Oszkár szerint a XXI. század veszélye, hogy az emberek nem az igazságot, hanem a győzelemhez vezető utat keresik. Nem tudják felismerni a csodákat, és ez a bor esetében is igaz. Nem az eredeti borokat, hanem a marketinggel megkonstruált márkákat keresik, ezzel próbálják bizonyítani presztízsüket, holott a jó termék értékét nem feltétlenül az ára fejezi ki. Tapasztalata szerint az, hogy valaki mivel fogja magát gyógyítani, esetleg mérgezni, sokszor háttérbe szorul a csomagolással szemben. Ebben főként a média befolyását látja, de bízik benne, hogy a megfelelő szakértelemmel és annak helyes tolmácsolásával helyes irányba tolódhat a mérleg nyelve, idővel egyre többen lesznek, akik egyet tudnak érteni filozófiájával, miszerint a bor nem csupán termék, hanem Krisztus vére.

Bátraké a szerencse!

Nem titok, hogy a Maurer-pincészetnek korábban már volt egy hasonló próbálkozása, ez azonban nem volt túl hosszú életű. 2007—2008-ban rossz volt az időzítés: a bor iránti érdeklődés kisebb volt, és a pincészetet sem ismerték még az emberek. Manapság már lényegesen nagyobb publicitást kap a bor, fogyasztása is kezd egyre elterjedtebbé válni. Oszkár a korábbi hibákból tanulva immáron jobb helyen, a belváros szívében, nagyobb üzlethelyiségben, jobb felszereléssel és szakmailag is felkészültebben vág neki a vállalkozásnak. Szerinte a siker záloga a professzionális munka. A bátraké a szerencse-elvet vallja, és bízik a vállalkozás sikerében.

Egyik borász kollégáját idézve Maurer megállapította, hogy a borkultúra térnyeréséhez két dologra van szükség: pénzre és kultúrára. A pénz az érzéki tapasztalást teszi lehetővé, a kultúra pedig az értelmezésben segít. A kettő együtt jár, a vinotéka célja pedig egy hozzáértő borfogyasztói réteg „kinevelése” Szabadkán. Elég nagy ez a város ahhoz, hogy sokakban felmerüljön ez az igény, és a borszaküzlet szakmai partnerként ebben igyekszik segítséget nyújtani.

Épül a szabadkai borkultúra

A Vinomond egyfajta otthonosságérzetet kíván megteremteni Szabadkán. A borszaküzlet olyan hely szeretne lenni, ahol az emberek nem személytelenül, bevásárlókosárral a kezükben járkálnak, hanem ahol elbeszélgethetnek, kérdéseket tehetnek fel, és információkat kaphatnak. Itt megismerhetik a borvidéket, a helyi fajták sajátosságait, és meg is kóstolhatják a borokat. Vannak azonban, akik csak barátilag térnek be az üzletbe, leülnek, elbeszélgetnek az eladókkal, és egy kicsit magukénak érzik a boltot, ami kölcsönösen jó érzéssel tölti el mind az eladókat, mind a vásárlókat. Szeretnék, ha a vinotéka Szabadka egyik kultikus helyévé válna.

A borkultúra fellendítése érdekében borkóstolókat, tematikus esteket és gasztronómiai bemutatókat is tartanak a közeljövőben. Ezek célja, hogy az érdeklődők mélyrehatóbban is megismerkedjenek egy-egy borvidék, illetve termelő boraival és a különféle szőlőfajtákból készült italokkal. Ezenkívül, hogy a még laikusnak számítók is megtanuljanak kóstolni és értékelni, elmélyülni a bor ismeretében. A borklubokon kialakul a csapatszellem, az emberek ismerkednek, barátkoznak. Mindeközben épül a szabadkai borkultúra, a város szívében Krisztus vére csörgedez.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..