home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A biztosítás mindenképp megéri!
Fehér Márta
2019.09.30.
LXXIV. évf. 39. szám
A biztosítás mindenképp megéri!

Fákat csavart ki, tetőket sodort le, cserepeket tört össze, házakat rongált meg, karókat döntött le, jelzőtáblákat szakított ki a nemrégi ítéletidő Szabadkán, és egyes termőföldeken is több ezer eurós kár keletkezett, óriási kiadásokat okozva a tulajdonosoknak.


Nagy Varjas Árpád

Pedig már akár évi 5000 dinárért köthetnénk olyan biztosítást, amely jelentősen megkönnyítené az életünket egy ilyen súlyos helyzetben.

A lakosság mindössze 10 százalékának van biztosítása, ezzel sereghajtók vagyunk Európában. Sokan egyáltalán nem vagy csak alig vannak informálva, nagy fokú a bizalmatlanság a biztosítótársaságok iránt, a felelősségtudat pedig igencsak alacsony szintű — sorolja az okokat Nagy Varjas Árpád biztosítási tanácsadó, és azt azért hozzáteszi, hogy a múltban nagyon rossz híre volt a biztosításnak a vidékünkön, hiszen a cégek nagyon gyakran nem fizetettek. Ez azonban már a múlté — hangsúlyozza.

— Amikor a kliens tisztában van vele, mit fedez a kötvénye, akkor már nincs gond. Erről akár a biztosítótól, akár az ügynöktől kaphat információkat, de én azt tanácsolom, hogy inkább tanácsadóhoz forduljon, a kettő ugyanis nem ugyanaz. Ügynöknek nevezzük azokat, akik egy biztosítótársaságnak dolgoznak, a tanácsadók viszont több biztosítót tudnak képviselni, így a kliensnek megtalálják a megfelelő programot, hiszen már nálunk is sok biztosítóintézet van, mind külföldi, mind hazai. Minden biztosító jó valamiben, de nem mindenben, és a megfelelő kiválasztásában tud segíteni a tanácsadó. Párhuzamot tudok vonni egy tornacipővel vagy ruházati cikkel: kinek ez felel meg, kinek az, mindegyik jó, de lehet, hogy a szabása éppen nem nekem való, hanem másnak. Hadd mondjak egy példát: egyik biztosító vállalja a vert falú házak biztosítását, a másik nem.


Fotó: Vásárhelyi Anna

Nagy Varjas elmondta, a minapi ítéletidő okozta károkban egyetlenegy ügyfele volt érintett. Pedig igencsak pusztított a vihar, a legtöbb károsultnak viszont nincs biztosítása.

— Ezek nem az én szavaim, hanem az osztrákoké, bennünket ők tanítanak mindenre, talán nekik van a legmagasabb biztosítási kultúrájuk, élet- és nem életbiztosításban, náluk sokkal több a kötelező, mint nálunk, és azon felül az osztrákok tudatosan kötnek még biztosításokat, mert tisztában vannak azzal, mit veszítenek, ha megtörténik a baj. Szóval amikor az osztrákok megkérdezték, mit gondolunk, hol van több gond, azoknál, akik kötnek biztosítást, vagy azoknál, akik nem, kiderült, hogy az utóbbiaknál. Hát jó, de hogyhogy éppen náluk, ez Murphy-törvény, vagy az ördög nem alszik? — kérdeztük. — Nem, hanem azok, akik kötnek biztosítást, már alapból felelősségteljesebben élnek! — hangzott a válasz. De aki máról holnapra él, a majd lesz valahogy elv szerint, azt az embert a biztosítás sem érdekli. Tanácsadóként olyan választ is kaptam már, hogy én imádkozom eleget, minek a biztosítás! Egy háromgyerekes, állandóan úton levő édesapától — pedig életbiztosítást nem magad miatt kötsz, hanem a gyerekek, a család miatt. Viszont a vadiúj, méregdrága gépkocsi le volt cascózva. Szóval mi ér többet? A vasdarab vagy a gyerekek, a család?


Fotó: Roncsák Alexander

A kis kitérő után visszakanyarodunk a viharkárokhoz, és hamar kiderül, az alapcsomagban a tűz- és a vízkár mellett benne van az ítéletidő okozta kiadások megtérítése is.

— Azért vannak kitételek, például legalább 65 km/h sebességű szélnek kell fújnia, emellett csak karbantartott házról lehet szó, hiszen ha például teljesen el vannak rothadva a cseréplécek, és jön egy szél, mely kárt okoz, akkor egyértelmű, hogy a cég nem fog kártérítést fizetni. Ezt a kliensnek tudnia kell, mielőtt megköti a szerződést, a tanácsadónak vagy az ügynöknek erre figyelmeztetnie kell. A mostani vihar mindenképp eleget tett az első feltételnek. Ilyenkor mi a teendő? A legrövidebb időn belül szólni kell a kárfelbecslőnek, a biztosítótársaság megnézi, milyen sebességű szél fújt, mekkora vihar volt, milyen sávban, és ezután fizet, méghozzá a törvény szerint a legrövidebb határidőn, azaz 14 napon belül.

* Vegyünk alapul egy 3 millió dinár értékű házat. Mekkora az éves biztosítás díja, és mekkora összegű kifizetésre lehet számítani?

— A biztosítás értékét nem a vételár szerint kell megállapítani, hanem azt kell kiszámolni, hogy mennyiért építhető fel a szóban forgó ház, tehát hány tégla, cserép stb. kell. Ha azt mondjuk, hogy egy ház 3 millió dinárt (kb. 25 000 eurót) ér, a kalkulátorral kiszámolva az éves biztosítás díja (mindenkinek azt szoktam tanácsolni, hogy a kliens egyszerre, egy összegben fizesse ki az egész évet, ne részletekben) magára az épületre, a falakra és a tetőre 2565 dinár. Ám nemcsak az épületet biztosíthatjuk, hanem a benne levő dolgokat is, a parkettát, a bútort és minden mást. A példában említett 3 millió dináros ingatlan mellé számoljunk 400 000 dinár értékben belső dolgokat, így összesen évente 4818 dinár a biztosítás díja, hároméves szerződési időszakkal. Ha ezt az épületet viharkár éri, és a kihívott szakember megállapítja, hogy a veszteség például 30 százalékos, akkor ennek az összegnek a 30 százalékát fizeti ki a cég, azaz 900 000 dinárt. A prémium utalásának előfeltétele viszont, hogy a kliens rendszeresen fizesse az éves biztosítás díját, ellenkező esetben nem számíthat kártérítésre. Egyébként ha valaki nem fizet rendszeresen, a felszólítás után sem, annak a biztosítótársaság egyoldalúan megszakítja a szerződését. Ez logikus: ha én nem teljesítem a kötelességemet, a másiknak sem kell.


Fotó: Szalai Attila

* Termőföldeket, gyümölcsösöket is megéri biztosítani?

— Egyértelműen! Ebben az esetben arról van szó, hogy a terméstől függ az éves jövedelmem, igaz? És akkor bekövetkezik valami, egy jégkár, mely a termés 70 százalékát elviszi, tönkreteszi... Persze hogy megéri, ha a gazdának van biztosítása! Ebben az esetben a tavalyi teljes termést veszik alapul, ahhoz mérten állapítják meg, hogy mennyit várhatott volna az idén. Nézzünk egy példát: ha tavaly 5 millió dinár bevétele volt a termelőnek, és az idén ennek 70 százaléka nincs meg, akkor ez 3,5 millió dináros kártérítés! Mindegyik biztosítás megéri, bármire kötjük is. Ám én mindig azt szoktam mondani az ügyfeleimnek, hogy kívánom, vesszen el a pénzed!, és ilyenkor néznek rám, hogy mi van, miről beszélsz, aztán persze kapcsolnak, hogy arra gondoltam, ne érje őket semmi baj az életben. 

A biztosítási tanácsadó szerint a nyugdíj-megtakarításnak a fiatalok érzik jobban a súlyát, ház- és utasbiztosítást pedig főleg a középkorúak és az idősebbek kötnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..