home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A bezdáni selyem egyedülálló Európában
H. Á.
2008.11.19.
LXIII. évf. 47. szám

A zombori község először részesült olyan figyelemre méltó elismerésben, hogy két díjat is kapott a Szerbiai Turisztikai Szervezettől. Az értékes emléktárgyak kategóriájában a bezdáni Novitet-Dunav selyemdamasztszövő üzem, a vendéglátóipari kategóriában pedig a zombori Bakin salaš vendéglátóipar...

A zombori község először részesült olyan figyelemre méltó elismerésben, hogy két díjat is kapott a Szerbiai Turisztikai Szervezettől. Az értékes emléktárgyak kategóriájában a bezdáni Novitet-Dunav selyemdamasztszövő üzem, a vendéglátóipari kategóriában pedig a zombori Bakin salaš vendéglátóipari létesítmény a hagyományápoló konyhaművészetért kapta meg a Turisztikai Virág elnevezésű díjat.
Bezdán főként gyógyfürdőjéről, halász- és vadászturizmusáról ismert, de van még valami ebben a szerb-magyar-horvát hármas határnál levő faluban, ami egyedülálló Európában. Ez pedig a selyemdamasztszövő üzem, amely Novitet-Dunav néven működik. A textiliparban 1951 óta ismert ezen a néven, s megőrizte a hagyományt, a termék sajátosságát.
Hám Mária igazgatónő elmondta: a selyemdamaszt gyártása a 18. századba nyúlik vissza. Akkor ezek a szövőszékek a legmodernebbeknek számítottak. A technológia és a szövőszékek megmaradtak a mai napig, amelyek a Novitet-Dunav termékeinek régi patináját adják, a sajátos minőséget pedig a különféle, kézi szövésű egyedi darabok. A kézi szövésű selyemdamasztból szalvéták, asztalterítők, paplan- és párnahuzatok készülnek, amelyek évtizedek óta nagykövetségek, pompás rezidenciák, éttermek és szállodák díszei, valamint hivatali és családi ajándékok, családi örökségek részei.
Silvija Žužić, a Bakin salaš nevű vendéglátóipari üzem tulajdonosa elmondta, olyan ételkülönlegességeket kínálnak vendégeiknek, amelyek elődeik: nagymamáik receptjei szerint készülnek, és ezért keresik föl őket, valóságos turisztikai attrakciónak számítanak errefelé...
A Zombori Turisztikai Szervezetben rendkívül elégedettek a két figyelemre méltó elismeréssel, büszkék arra, hogy ezt sikerült elérni. Mindebből arra lehet következtetni, hogy adottak a lehetőségek a turizmus fejlesztésére és mindezt maximálisan ki is kellene használni az elkövetkező időszakban.
Az újvidéki turisztikai kiállításon ezúttal is részt vett a Zombori Turisztikai Szervezet. A zomboriak standján az érdeklődők megismerkedhettek a város kulturális, történelmi és egyéb nevezetességeivel, de bemutatkoztak a községhez tartozó Monostorszeg, Sztapár, Bezdán, Nemesmilitics, årszállás (Stanišić), Kerény (Kljajičevo), Béreg és Csonoplya vendéglátóipari szervezetei, továbbá más egyesületek, szervezetek is. A zomboriak standján a négy napig tartó újvidéki rendezvényen igen nagy érdeklődést váltott ki a hatvannál is több kiállító, a látogatók ennek köszönhetően megismerkedhettek az itteni ételekkel, népviselettel, népszokásokkal.
Zomborról filmbemutatót is tartottak, megannyi díjat érdemeltek ki a zombori község részvevői. Két aranyplakettet is kaptak Újvidéken a zombori községbeliek, amire nem véletlenül büszkék a Zombori Turisztikai Szervezetben és a jövőben igyekeznek minden eddiginél többet tenni a turizmus fejlesztése érdekében.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..