home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A bezdáni paprika híre
KOVÁCS Nándor
2012.12.05.
LXVII. évf. 49. szám

A Kiss-paprika az idei év legjobb magyar őrleménye — A fűszerpaprika Közép-Amerikából származik. Hazánkban Vidékünkön az 1500-as évek végétől kezd ismertté válni, szélesebb körben azonban csak a XVIII-XIX. század fordulóján terjedt el. Kezdetben a pirospaprikát mint a magyar étkek jellegzetes fűszerét Magyarország egész területén termesztették. Az 1831. évi kolerajárvány idején „biofegyver"-ként vetették be, és a járvány elmúltával a háztáji gazdaságokban, kertekben is elkezdték termeszteni.

Nem hiába nevezik magyar fűszernek, hiszen konyhánkat el sem tudnánk képzelni nélküle — a legjobb magyaros ételeink étvágygerjesztő színüket, jellegzetes ízüket az őrölt pirospaprikától kapják. Sajátos hungarikumunk sokoldalú felhasználhatósága, természetes festékanyagai, kellemes íz- és aromaanyaga, nagymennyiségű C-vitamin-tartalma folytán egyike azoknak a terméknek, amelyek mind minőségben, mennyiségben, mind pedig árában meghatározók a világpiacon. Éppen ezért az idén nyáron Magyarországon megszervezték a fűszerpaprika tesztelését. Boltokból, bevásárlóközpontokból gyűjtöttek be mintát, de piacon árusító kistermelőtől, valamint határon túlról is vásároltak terméket. A tizenkilenc paprikamintából végül csak hét volt értékelhető. A kizárt fűszereknek nemcsak hogy nem megfelelő a minőségük, hanem még tönkre is teszik az ételt, amibe belekerülnek, mert keserű, avas, használhatatlan anyagok. A vakteszten áteső minták számozott borospoharakban, minden jelölés nélkül kerültek a tesztelők elé. Éppen ezért volt meglepő, hogy az ismert kalocsai és szegedi fűszerpaprika-feldolgozó ipar termékei még az értékelhetőség szintjét sem érték el, az első helyezést viszont egy délvidéki kisvállalkozó, a bezdáni Kiss paprikaüzem kapta. Kiss György paprikája a bezdáni Pikec csárda révén jutott el a minőségteszt szervezőihez. A Kiss család ismert, régi termelő a környéken, és napjainkban már nem is György, hanem a fia, Csaba irányítja a gazdaságot. Az őrlemény a Horgosi 2-es és a Horgosi 6-os nevű paprikából áll. Kissék terménye kimagaslott a mezőnyből. Az értékelés szerint az őrlés nagyon finom, az illata tiszta, gyümölcsös-ásványos, az íze nagyon érett, telt. A sütőtök aromája is jelen van benne. Sokadik kóstoláskor túlérettnek tűnik, ám ennek ellenére is megnyerte a tesztet.

— Amikor november elején felkeresett bennünket a Magyar Nemzet újságírónője, hogy bemutassa vállalkozásunkat és a jó minőségű paprika előállításának titka iránt érdeklődött, akkor értesültünk tőle, hogy a magyar konyha elmaradhatatlan fűszerének, a pirospaprikának az idei minőségvizsgálatán a miénk bizonyult a legjobbnak. Úgy tűnhet, hogy egyik napról a másikra váltunk népszerűvé, valójában azonban 23 év kemény munkája van ebben az eredményben — mondja a vállalkozást 1989-ben elindító Kiss György, aki addig a bezdáni termelőszövetkezet gépparkjának mechanikusa volt. Feleségével, Máriával kezdetben csupán fél holdon termelt paprikát, miközben magyar szakkönyvekből igyekeztek megtanulni a paprikatermesztés csínját-bínját. Miután fia, Csaba és menye, Valéria is bekapcsolódott a vállalkozásba, növelték a vetésterületet is. Ma már mintegy százötven hektár termőföldön gazdálkodnak, és paprikán kívül búzát és szóját is termelnek, a fűszernövény ugyanis csak minden negyedik évben ültethető ugyanarra a területre. A termelést idővel teljes egészében Csaba vette át, György a munka koordinálását, az évente hatvan-hetven szezonmunkás foglalkoztatásának irányítását vállalta, Valéria pedig az értékesítést végzi. A terméket otthonról adják el. A kereslet az általuk megtermelt mennyiséghez mérten kielégítő. Megrendelés érkezik távolabbról is, Baranya különböző településeire, Eszékre, Bajára, Belgrádba gyorspostával naponta küldenek termékcsomagot. Jelentkezett már olyan személy is, aki nagyban felvásárolná tőlük az őrölt paprikát, de annak a minősége már nem biztos, hogy a vállalkozásuk jó hírét növelné. Ez azonban nem elhanyagolható szempont, hiszen éppen a napokban szállítottak egy csomaggal Angliába, ahonnan azt a visszajelzést kapták, hogy annyira finom a bezdáni paprika, hogy csak ünnepnapokon használnak belőle. A jó minőségű termék titka szerintük a kiváló nyersanyag. A termelésre kell tehát nagy gondot fordítani, ezért a műtrágyán kívül más vegyszert nem használnak. Gyomirtó szerek vásárlása helyett inkább idénymunkásokat fogadnak kapálásra. Meggyőződésük, hogy ez is hozzájárul a minél jobb paprikaterméshez, akárcsak az öntözés. A paprikaszedést, majd az előszárítást követő csumázást ugyancsak kézzel végzik. Ezáltal drágább ugyan a termék, de a minősége jobb.

A különféle elképzelések érvényesítéséből eredő nemzedékek közötti vita persze a Kiss-paprikafeldolgozót sem kerüli el.

— A fiammal állandóan vitában vagyunk, de talán éppen ez visz bennünket előre. Ha majd úgy látom, hogy neki többször van igaza, mint nekem, akkor kénytelen leszek visszavonulni — mondja nevetve Kiss György, aki ahhoz szokott, hogy a régi, öreg gépeket újítsa fel, alakítsa át és állítsa munkába, ezzel szemben Csaba az interneten azonnal használható gépeket talál.
Az is gondot okoz, hogy növelni kellene a földterületet, lassan ugyanis nem tudják betartani a paprika vetésterülete négyévenkénti változtatásának szabályát, de már nem nagyon lehet termőföldhöz jutni. A települések kezdik megérezni annak hátrányát, hogy a szövetkezeti birtokokat nem helybélieknek adták el, hiszen így a színházépületek sem a művelődési életet szolgálják. A helybéli termelő viszont nemcsak támogatta volna a művelődési életet, hanem arra is törekedne, hogy minél több helybélit foglalkoztasson, mert — mint Kiss György mondta —: a minőségi pirospaprika előállításán kívül annak örülnek a legjobban, hogy munkát adhatnak az embereknek, és ezzel segíthetik őket.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..