home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A bajnokok mestere
Tóth Tibor
2019.03.18.
LXXIV. évf. 11. szám
A bajnokok mestere

A közelmúltban Zentán megtartott Az év sportolója választáson a község legjobb edzőjének Zörgő Lászlót, a Zenta Birkózóklub edzőjét választották. A kiváló szakemberrel, több nagy bajnok mesterével versenyzői és edzői pályafutásáról beszélgettem.

— Minden elismerés jólesik egy edzőnek, így természetesen a közelmúltban átvett is — kezdte a beszélgetést Zörgő. — Újra a fiatalabb korosztállyal, tehát a pionírokkal foglalkozom, az idősebekkel egy fiatal edző, Báló Petar dolgozik. Az utóbbi időszak legeredményesebb évét zárták versenyzőim, talán ennek is köszönhetően kaptam az elismerést. A siker nem csak az enyém, ebben a korábbi edző, Molnár Miklós munkája is benne van, mivel ő hosszabb ideig foglalkozott a gyerekekkel. Úgy látszik, a váltás nagyon jól sikerült, és a gyerekek most értek a fordulóponthoz, hiszen minden eredményt begyűjtöttek. Az országos bajnoki cím várományosai közül majdnem mindenki meg is szerezte azt.

* Az edzői pályafutás előtt aktívan birkózott, több jelentős eredmény fűződik a nevéhez. 

— Az elemi iskolában Menyhárt Borbála akkori kiváló atléta volt a tornatanárnőm. A tornaórákon mutatott viselkedésem alapján láthatott bennem valamit, mert azt tanácsolta nekem, hogy látogassak el a birkózóklubba. Egy osztályba jártam Törtei Józseffel, Juhász Józseffel, Visnyei Ferenccel, akik akkor már birkóztak, és állandóan hívogattak, hogy menjek velük, én is kezdjek el birkózni. Bementem a terembe, és ott ragadtam. Így kezdődött a pályafutásom. Első jelentősebb eredményemet 1972-ben a Zágrábban megtartott Tito-kupán értem el a pionírok kategóriájában. A zágrábi birkózók alkotta mezőnyben megszereztem az 1. helyet, ami nagy lökést adott további pályafutásomat illetően. Az itthon megrendezett klubbajnokságon a válogatott idősebb Renkót is legyőztem, és ez még egy pluszlendületet adott számomra. 

* Hány évig tartott versenyzői pályafutása? 

— Utólag visszagondolva sajnálom, hogy 1984-ben, a Los Angeles-i olimpia évében abbahagytam a versenyzői pályafutásom. Akkor mindössze huszonnégy éves voltam. Tudjuk, hogy a birkózók főleg a huszadik év betöltése után szerzik az érmeket. 1984-ben még országos bajnok voltam, tehát nem volt nálam jobb a súlycsoportomban, de a válogatottságról akkor már lemondtam. Akkoriban Törtei már befutott birkózó volt, rajta kívül Szabó Palóc Nándor, Majoros Csaba, Kopasz Károly és én is válogatott szintű birkózók voltunk, de ennyi zentai nem fért be a válogatottba. Az 1983. évi casablancai mediterrán játékokon a tíz jugoszláv birkózó közül öt zentai volt. Láttam, hogy a sportág akkori vezetősége nem fog minden zentai birkózónak lehetőséget nyújtani, én pedig nem voltam elég kitartó, és abbahagytam a birkózást.


Zörgő László

* Melyek voltak pályafutása legnagyobb sikerei? 

— 57 kg-ban négyszer nyertem meg a jugoszláv bajnokságot a felnőttek között, az Eb-n az olimpiai reménységek között 52 kilóban bronzérmet nyertem, utolsó versenyemen, a casablancai mediterrán játékokon pedig ezüstérmes lettem. Ezután nem kaptam lehetőséget, hogy kipróbáljam magam a világbajnokságon, az olimpiára pedig az én súlycsoportomban senkit sem vitt ki a hazai szövetség. Ez nagyon rosszul érintett, bele is fáradtam a nagy fogyasztásokba, és pontot tettem a karrier végére.

* A birkózás befejezése után azonnal a kispadra ült? 

— A Zenta akkori edzője, Horváth László távozása után a vezetőség engem kért fel az edzői munkára, azzal a feltétellel, hogy előbb be kellett fejeznem Újvidéken a kétéves edzői főiskolát. Akkoriban egy konyhán dolgoztam, és egy cseppet sem gondolkodtam: befejeztem a főiskolát, és elvállaltam az edzői megbízatást. 

* Nem érezte magát túl fiatalnak az edzősködéshez? 

— Nem volt min gondolkodnom. Több Európa- és világbajnoki érmes birkózott a klubban, akikkel edzőként nem tudtam úgy bánni, mint a többiekkel, hiszen ugyanahhoz a korosztályhoz tartoztunk, viszont a válogatott-edzőtáborokban végzett munkát Zentán is végigcsináltuk. Inkább a későbbi korosztályokra összpontosítottam, azokat tanítottam, az „öregeket” csak erőnlétben és formában próbáltam tartani, hogy a válogatottban még egy kis pluszt kapva minél jobb nemzetközi eredményeket érjenek el. 

* Rengeteg bajnok került ki a kezei közül. 

— Az 1984. évi olimpián bronzérmes Törtei és a két évre rá világbajnoki ezüstérmes Szabó Palóc sikerei nem az én munkám eredményei. De az Európa-bajnok Renkónak már nagyon sokat tudtam segíteni, ahogyan a későbbi generációknak is. Az azóta elhunyt, világbajnoki bronzérmes Fodor Róberttel rengeteget dolgoztam együtt, valamint Futó Norbert, Bojan Mijatov, Frísz Krisztián, Nemes Viktor és Máté munkáját is én irányítottam. 

* Ha összehasonlítjuk a ’80-as évek feltételeit és edzésmódszereit a mostaniakkal, mi változott?

— Az évek során több alkalommal módosították a szabályokat, mint amennyire igény lett volna. Ez nem tett jót a sportágnak. A szabályváltoztatással összhangban változtatni kellett az edzések minőségét és formáját is. Korábban több gyerek birkózott, és a tömegből könnyebben ki lehetett választani a jobb képességűeket. A birkózás egyéni sport, de az edző és a versenyző még nem elég a sikerhez. Edzőpartnerek is kellenek, akik mellett felnőhet egy új generáció. 1984-ben Törtei, Renkó, Szabó Palóc Zentán birkózott, ők példaképek voltak a fiatalabbaknak, a gyerekek felnéztek rájuk, lesték minden mozdulatukat. Az akkori fiatalok másak voltak, mint a maiak. Szigorúbb nevelést kaptak, így az edzőnek is könnyebb volt velük dolgozni. Ma a gyerekek egy része szabadjára van engedve. Ez nem biztos, hogy rossz, de így sokkal nehezebb olyan megerőltető munkát végezni, mint amit a birkózás igényel. Az első eredményekig hét-nyolc év kemény munkájára van szükség, ami hatalmas kitartást igényel.

* Foglaljuk össze 2018-at!

— Az utánpótláscsapataink remekeltek, az U11-es csapatunktól kezdve a 13 éven aluliakon át a 15 évnél fiatalabbakig. Minden szerbiai versenyen szőnyegre léptünk, kupaversenyen, országos bajnokságon. Legeredményesebb a 15 éven aluli korosztály volt, soraiból ugyanis Eb-résztvevők és Balkán-bajnoki érmesek is kikerültek. Például Vámos Antal, Berkec Dejan és Velez Petra is szerepelt a kontinensviadalon, éremközelbe nem kerültek, de jó benyomást keltettek. Vámos és Berkec a Balkán-bajnokságon érmet nyert, utóbbi két másodperccel a vége előtt még vezetett a török birkózó ellen, egy hiba azonban az aranyérmébe került.

* A tavalyi, kiváló idény 2019-ben is megismételhető?  

— Egy edző mindig jobbat vár, így bízom benne, hogy a 2019. év is legalább hasonlóan eredményes lesz. Gond, hogy több, már a válogatottban is megfordult birkózó elköltözött Zentáról, de olyan is volt, aki abbahagyta a sportot. Ezt mindig nagyon sajnálja az edző. Kisváros vagyunk, szerényebbek az anyagi körülményeink, így a 18-19 évet elért versenyzőinkre lecsapnak más, pénzesebb klubok.

* 2020-ban Tokióban nyári olimpiát rendeznek, vélhetően zentai birkózókkal a válogatottban.

— Majdnem biztos vagyok benne, hogy több zentai birkózó is ott lesz a japán fővárosban. Nemes Viktor a világ csúcsán van jelenleg, attól függetlenül, hogy a budapesti világbajnokságon bronzérmet nyert, mindenki számol vele. Nemes Máté súlycsoportjában birkózik a világ egyik legjobbja, a szabadkai Davor Štefanek, viszont Máté fiatalabb, így várható, hogy hamarosan felülkerekedik a korábbi olimpiai és világbajnokon. Frísz Krisztián már benne van egy kicsit a korban, de attól még sikerülhet neki az olimpia, akárcsak Nagy Tamásnak — zárta a beszélgetést Zörgő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..