home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A XIV. délvidéki magyarnóta- és csárdásfesztivál mozzanatai
Martinek Imre
2009.10.28.
LXIV. évf. 43. szám
A XIV. délvidéki magyarnóta- és csárdásfesztivál mozzanatai

Az amatőr énekesek versenyének dobogósaiMottó: ''Zengjen a szép magyar nóta, elszálló álmunk siratója, reményeink ébresztője, boldogságunk keresője, vidám kedvünk éltetője.” (Rakk István)Hosszas vajúdás után, vagyis az anyagi jellegű gondok pillanatnyi áthidalása, illetve a he...

Az amatőr énekesek versenyének dobogósai

Mottó: ''Zengjen a szép magyar nóta, elszálló álmunk siratója, reményeink ébresztője, boldogságunk keresője, vidám kedvünk éltetője.” (Rakk István)
Hosszas vajúdás után, vagyis az anyagi jellegű gondok pillanatnyi áthidalása, illetve a helyenként súrlódó idő- és szempontegyeztetés után végül mégiscsak felgördült a VIVE-s függöny Torontálvásárhelyen október 23-án. Sorrendben a tizennegyedik alkalommal, de ami ennél is fontosabb, az elmúlt esztendő(k)höz viszonyítva lényegesen fiatalabb, ráadásul számbelileg is gazdagabb ''felhozatal”-lal! Ez tette szükségessé, hogy a magyar nóták és csárdások fesztiválja ismét három napig tartson, akár a kezdetekkor. Sok-sok izgalommal, lelkesen visszatapsolt nívós produkciókkal, a hosszú elmaradás után az előadói vizekben újra megmártózó debellácsiakkal.
Az első versenyesten fellépő tizenkét amatőr énekest a fesztiváli zenekar kísérte Dékány Imre helybéli prímás vezetésével, a látottakat/hallottakat pedig a Horváth László, Szakállasné Bancsi Erzsébet, Mérges Eszter, Gábor Károly és Szép Antal felállású szakzsűri értékelte, figyelembe véve természetesen a nagyérdemű voksait is. A harmadik díjon a mindössze tizennégy éves gunarasi leány, Koncz Regina és a helybeli, közönségdíjjal is kitüntetett Alföldi Eszter osztozott, a második díjat az újvidéki Fésűs Mária kapta, az elsőt pedig az adai Molnár Csikós Gábor és a zombori Raic Vilmos. Az eredményhirdetéskor Horváth László, a fesztivál egyik megálmodója, a zsűri elnöke a színpadi mozgásban és a szövegtolmácsolásban előforduló csiszolnivalókra is rámutatott, valamint reményének és örömének adott hangot, hogy a vészhírek ellenére sincsenek megszámlálva a napjai a több mint száz évre visszatekintő magyarnóta-éneklési kultusznak. Hiszen olyan kincs ez, amellyel nemzeti öntudatunkat is építeni tudjuk -- hallhattuk Juhász Attila titkárhelyettes úrtól is, aki a Tartományi Művelődési Titkárság képviseletében volt jelen.
Babits Mihály sorainak megidézése, valamint Vitkay Kucsera Ágota versenyen kívüli fellépése után szombaton az új nóták és csárdások bemutatóestje rajtolt, húsz szerzeménnyel a terítéken. Részleteire bontva ez tizenhárom hallgató nótát, két andalgót és öt csárdást jelentett, elbírálásukat pedig a már bemutatott szakzsűri végezte -- némi korrekcióval, mivel a döntőbe Mérges Eszter szövegíró szerzeménye is bejutott, ezért a helyét Dékány Imre prímás vette át. Az övét viszont Schön Ignác, a Vajdasági RTV népi zenekarának hegedűművésze. Az előadói díjat a bírálóbizottság az idén a magyarcsernyei ''visszatérő bűnös”-nek, Osztermann Emmának ítélte oda, az új kompozíciók különdíját pedig az Ónódi Rozália--Kolinger Béla szerzőpáros Amikor a naplemente című hallgatója kapta -- a közönség szavazataival egybehangzóan. Szerzeményük tolmácsolója a tavalyelőtti VIVE bajnoka, a nagybecskereki Gyapjas Tibor volt. Mezei Katalin harmadik (Amikor még a szívedet), illetve második (Van egy öreg falióránk) helyezett hallgatójának és andalgójának a rímeihez Kovács Ferenc és Gaál Zoltán komponált dallamot, amelyet Kotroba Júlia, illetve Gaál Zoltán adott elő szinte tapintható átéléssel. Az első helyet Hajdú László és Molnár József közösen alkotott műve, a Nem számít, hogy hány éves vagy kezdetű hallgató nóta érdemelte ki, Molnár József tolmácsolásában.
A műsorfüzetekben, előzetesekben bejelentett vendégművészek közül a vasárnapi gálaműsoron csak Guzsvány Izabella produkcióit hallhattuk. Továbbá Molnár Józsefét, aki az általa győzelemre vitt új szerzemény mellett több ''régi”, csokorba kötött dallammal is megajándékozta a publikumot, tévénézőket és rádióhallgatókat. Vastaps járt érte, miként a versenyestek újra fellépő legsikeresebb amatőrjeinek, új szerzemények tolmácsolóinak, a zenekari bravúrok létrehívóinak is. S végeredményben mindannak a ''neves” és ''névtelen” háttérmunkásnak, akik nélkül e közösség- és nemzetmegtartó erővel bíró rendezvény aligha valósulhatott volna meg.
A fesztivált jelenlétükkel megtisztelő eminens vendégek körében dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkárt, illetve Kabók József segédtitkárt, dr. Csáky Sörös Piroskát és Mészáros Ilonkát, a Magyar Kultúra Lovagjait, Vitkay Kucsera Lászlót, Vitkay Gyula zeneszerző unokáját, a törökbecsei önkormányzat küldöttségét, Vidács Lászlót, az antalfalvi község képviselő-testületének alelnökét, valamint a torontálvásárhelyi helyi közösség elöljáróit is köszöntötték. A rendezvény fővédnökei az MNT és a Tartományi Művelődési Titkárság, de a listán több helyi és vidéki, testvérvárosi vállalkozó, vállalat, bank, magánszemély, civil szervezet és önkormányzat szerepelt, továbbá a Magyarországi Nótaszerzők és Énekesek Országos Egyesülete és Dél-magyarországi Önálló Szervezete is képviseltette magát. A színpadi díszlet Széchenyi Jolán nyugalmazott tanárnő tervei alapján épült, az alkalmi kiállításon pedig a helybeli Pipacs Nőegylet kézimunkáit tették közszemlére a Kultúrház előcsarnokának egyik szegletében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..