home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Vers, ahogy még nem ismertük
Tóth Lívia
2007.10.31.
LXII. évf. 44. szám
A Vers, ahogy még nem ismertük

A Mosoly Vers- és Énekmondó EgyüttesKilencedik alkalommal zajlott le Budapesten az egy hétig tartó nemzetközi Kaleidoszkóp VersFesztivál. Ez az országban és Közép-Európában is egyedülálló eseménysorozat rendhagyó módon ötvözi a színházat, az előadó-művészetet, a prózairodalmat és a költészet...

A Mosoly Vers- és Énekmondó Együttes

Kilencedik alkalommal zajlott le Budapesten az egy hétig tartó nemzetközi Kaleidoszkóp VersFesztivál. Ez az országban és Közép-Európában is egyedülálló eseménysorozat rendhagyó módon ötvözi a színházat, az előadó-művészetet, a prózairodalmat és a költészetet. Az idei rendezvény, amelyet Bella István Kossuth-díjas költő, fővédnök emlékének ajánlottak, a Fesztiválok a fesztiválban és a Vers, ahogy még nem ismered mottó jegyében telt el a Merlin Színházban. A Kaleidoszkóp VersFesztivált hagyományteremtő céllal 1998-ban indította útjára az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület és a Miskolci Egyetem. A versenyek legjobbjait a rangos Kaleidoszkóp-díjak mellett külföldi vendégszereplésekkel, irodalmi utazásokkal, képzőművészeti alkotásokkal, könyvkülönlegességekkel és szakmai továbbképzésekkel jutalmazzák -- több millió forint értékben.
A Pódiumi Estek Fesztiválján versekre épülő mozgásszínházi előadásokkal, performance-okkal, műhelymunkákkal, monodrámákkal mutatkoznak be a jelentkezők. Ebben a kategóriában nevezett be a tornyosi-zentagunarasi Mosoly Vers- és Énekmondó Együttes Lennert Tímea verseiből összeállított Érintettség című műsorával. A zsűri szerint a látottak megfelelnek annak a célnak, hogy közelebb hozzák, megismertessék az emberekkel a vajdasági költőket, de a produkció egésze még csiszolásra szorul.
A Vidám Művek Fesztiváljára azokat az előadásokat sorolják be, amelyeknek elsődleges célja a színvonalas nevettetés és szórakoztatás. A Klasszikus és Kortárs Versmondó Szalon a hagyományos, eszköztelen versmondásnak ad teret. Mindemellett az énekelt és megzenésített versek, valamint a világzene is a versenyprogramot gazdagította a VersZenék Fesztivál keretében. Itt lépett fel a csókai Kónya Sándor versénekes Kincs című koncertjével, melyet délvidéki költők műveiből válogatott össze. A bírálóbizottság dicséretesnek találta, hogy verseket keres és vesz a szájára, lót-fut velük, gondolatokat terjeszt, amelyek ebben a formában könnyebben jutnak el az olvasókhoz.
Esténként a legnevesebb előadók és társulatok szórakoztatták a nagyérdeműt, többek között Jordán Tamás és Sebő Ferenc, Mácsai Pál és Huzella Péter, Palya Bea, Kádek Heny, Kárász Eszter, Szirtes Balázs, Pál András, Gémes Antos.
A fesztivál számokra bontva a következő képet mutatja: az egy hét alatt 3542 perc telt verssel, 337 előadó lépett színpadra, 94 nagyprodukciót és 130 egyéni versmondást kísérhettek figyelemmel az érdeklődők. Összesen 1180 vers hangzott el. 23 előadóest, 18 vers- és világzenei koncert, 37 performance, valamint 6 mozgásszínházi előadás várta a nézőket. A szervezők 16 külföldi (idegen nyelvű), illetve határon túli (magyar nyelvű) előadást láttak vendégül. A zsűri munkáját neves szakemberekből álló csoport végezte. Az összegzés során megállapították: az ember diadalának lehettünk tanúi, amihez az eszköz a költemény volt. Segítségével lehetővé vált a világ sokszínű, többszálú értelmezése. Ennek a verses ünnepnek, amely már hétköznapként is felfogható (hiszen az élet részévé válik), ez a lényege és az értelme. A megmérettetésre vállalkozók tevékenységüket a mindennapok szintjén művelik, és ennél jobb megtartó erőt kívánni sem lehet.
A Klasszikus és Kortárs Versmondó Szalon idei fődíjasa a bácsfeketehegyi Fekete Ágnes lett, aki a rangos elismerés mellett több különdíjat is hazavihetett. A VersZenék kategóriában Kaleidoszkóp-díjban részesült a NeoFolk együttes és Nemes Levente előadóművész. A Pódiumi Estek Fesztiváljának győztesei Gál Tamás, valamint Szauter Dominika és Jankovics Anna, ők egyúttal vajdasági fellépési lehetőséget is nyertek, illetve az amatőrök közül a Tett Quartett. Szintén fődíjat érdemelt ki a sepsziszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes a mozgásszínházi produkciójáért. A VersFesztivál könyvsorozatának Kaleidoszkóp-díját két fiatal szerző, Debreczeni Boglárka és Pelesek Dóra vehette át. A rendezvény ,,korelnöke", a 87 éves Mihályi Jánosné, aki hetvenévesen kezdett el versmondással foglalkozni, a Magiszter-különdíj boldog tulajdonosává vált. A vajdasági bemutatkozók közül Farkas Hajnalkát és Pál Ágnest (Bácsfeketehegy), valamint Grasztity Viktort (Szabadka) különdíjként értékes könyvcsomaggal jutalmazták, Kónya Sándor pedig magyarországi fellépési lehetőséget kapott.
A színvonalas gálaműsor részese volt Bíró Eszter énekesnő és legújabb formációja, az Ezter, Szorcsik Viki és Kinizsi Ottó színművészek Kányádi Sándor, illetve Bella István egy-egy versét szavalták, Kori és Schmidt Vera saját szerzeményüket adták elő, valamint a fesztivál legjobb előadói közül Nemes Levente, Jakab Ádám és Fekete Ágnes, aki Sziveri János költeményét tolmácsolta. Végül Müller Péter Sziámi és zenekara, valamint Karafiáth Orsolya költő búcsúztatta a közönséget. Az idei Kaleidoszkóp VersFesztiválról a Magyar Televízió decemberben négyrészes önálló adással jelentkezik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..