A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete elnökségének közleménye

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete elnökségének közleménye

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete 2016. január. 28-án Zentán tartotta meg az idei első elnökségi ülését. Az összejövetelről az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek.

Az állami támogatásban részesülő közszolgálati tájékoztatási eszközöknél az idei évben tovább folytatódnak a megszorítások, hiszen a tartományból már jelezték, hogy 2016-ban a költségvetésből kevesebb pénz jut a médiának is. Ezzel arra kényszerítik a szerkesztőségek vezetőit, hogy különböző észszerűsítési intézkedéseket hajtsanak végre.

A VMÚE elnöksége nem támogatja azt a módszert, hogy a szerkesztőségek munkahelyek megszüntetésével, újságírók elbocsátásával csökkentsék a költségeket. Ebben a rendkívül súlyos gazdasági és bizonytalan társadalmi helyzetben, amikor egyre többen hagyják el a szülőhelyüket, nem szabad újabb családokat kilátástalan helyzetbe hozni. Úgy véljük, számos más módja van a takarékoskodásnak, például bizonyos kiadások racionalizálása, a hivatali kocsik célszerű használata stb.

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete, a korábbi privatizáció rossz tapasztalatain okulva, kezdettől fogva ellenezte a községi tulajdonban lévő elektronikus média áruba bocsátását. Sajnos, ezúttal is igazunk lett, ugyanis a legutóbbi magánosítás során ismét súlyosan csorbult a vajdasági magyarságnak az anyanyelvű tájékoztatáshoz való joga. Olyan kistérségi rádiók szűntek meg (Törökbecse, Nagybecskerek, Temerin, Zombor), amelyek az adott környezetben rendkívül fontos feladatot láttak el. Ilyen vonatkozásban a legsúlyosabb helyzetbe talán a közép-bánáti és nyugat-bácskai magyarság került – az utóbbi azért is, mert Zomborban tavaly decembertől már a Dunatáj című helyi lap sem jelenik meg.

Most már bizonyos, hogy az idén önkormányzati, tartományi és köztársasági választások is lesznek. A VMÚE elnöksége rendkívül fontosnak tartja, hogy az újságírók a választási kampányban objektíven tájékoztassanak, amit elsősorban úgy érhetnek el, ha nem sorakoznak fel semelyik párt vagy politikai csoportosulás mögé.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Közlemény rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink