home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet helye és szerepe
(Tha)
2005.11.01.
LX. évf. 44. szám
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet helye és szerepe

Varga László, Hajnal Jenő, Józsa László és Pásztor BálintZentán tartották meg a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Kft. igazgatóbizottságának az ülését, melyen részt vett Schneider Márta, a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Mi...

Varga László, Hajnal Jenő, Józsa László és Pásztor Bálint

Zentán tartották meg a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Kft. igazgatóbizottságának az ülését, melyen részt vett Schneider Márta, a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára és Varga Imre, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusának főkonzulja. Az összejövetelen megjelent Józsa László, az MNT elnöke, Pásztor Bálint, az MNT Intézőbizottságának elnöke, Varga László, az MNT jegyzője és Siflis Zoltán, az MNT Intézőbizottságának a kultúrával megbízott tagja is, a rendezvény házigazdája Hajnal Jenő, az MNT Kulturális Bizottságának az elnöke volt.
Napirenden szerepelt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Kft. megalapításáról szóló beszámoló, a vajdasági magyarság nemzeti jelképét és ünnepeit szabályozó határozat, valamint más időszerű művelődéspolitikai kérdések.
Elhangzott, hogy az MNT szeptemberi döntése után rövidesen bejegyzik a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet. Mivel Szerbiának ilyen arculatú intézménye úgyszólván nincs, ezért nagyon nehéz lesz beilleszkedni a hazai rendszerbe, miközben az anyaországgal már számos vonalon kialakult az együttműködés. A megalakítása nagy eredménynek számít, mivel ezen a vidéken már legalább fél évszázada nem működött önálló magyar intézmény. Ezt az áldatlan helyzetet éppen az MNT szüntette meg a két magyar tehetséggondozó gimnázium létrehozásával. Felvetődött az a kérdés is, hogy létezik-e politikai erő és akarat arra, hogy magyar tudományos kutatóközpont működjön a VMMI-ben.
Felmerült, hogy Magyarországról többszörös támogatás érkezik, mint amennyivel a saját államunk járul hozzá a vajdasági magyarság művelődési, oktatási, tájékoztatási stb. életének a pénzeléséhez. ,,Ami pedig nem normális helyzet” - emelte ki Varga Imre főkonzul, aki a gyors előrelépést abban látja, hogy hamarosan tárgyalóasztalhoz ül a két ország kisebbségi vegyes bizottsága. Schneider Márta helyettes államtitkár kifejtette, nagyra becsülik azt az úttörőmunkát, ami itt, a Vajdaságban folyik, hiszen ezen a régión kívül még csak Szlovéniában alakult meg a magyar művelődési intézet. Fontosnak találta a különleges szerepet, a XXI. századra jellemző tevékenységet, amelynek a segítségével módszertani és tudományos kutatóközponttá nőne ki a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. A NKÖM egyébként 2002-ben nem egész 31 millió forintot juttatott a vajdasági magyarságnak, tavaly viszont ez az összeg meghaladta a 44 millió forintot. Rögzítették az együttműködési formákat is, amelyek közé tartozik a vajdasági könyvtárak állományának folyamatban lévő növelése, az anyaországi könyvtárak digitális adatbázisaihoz való hozzáférés biztosítása és az egységes, integrált könyvtári program használatának a kialakítása, az akkreditált középfokú közművelődési szakemberképzés támogatása és a helyi képzések segítése.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..