home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A VMSZ az európai politikai színtéren
din
2010.11.24.
LXV. évf. 47. szám
A VMSZ az európai politikai színtéren

A VMSZ küldöttsége a Néppárt évi közgyűlésénNégynapos látogatást tett a múlt héten Brüsszelben a VMSZ küldöttsége, Pásztor István elnök vezetésével. A vajdasági magyar delegáció megbeszéléseket folytatott Gruber Károly magyar nagykövettel. A tárgyalások fókuszában a magyar EU-elnökség, ille...

A VMSZ küldöttsége a Néppárt évi közgyűlésén

Négynapos látogatást tett a múlt héten Brüsszelben a VMSZ küldöttsége, Pásztor István elnök vezetésével. A vajdasági magyar delegáció megbeszéléseket folytatott Gruber Károly magyar nagykövettel. A tárgyalások fókuszában a magyar EU-elnökség, illetve a vajdasági magyar közösségre is kiható időszak stratégiai áttekintése volt. A VMSZ elnöke ezután részt vett az Európai Néppárt által - a Balkán Európa szívében elnevezésű konferencián, melyen Joseph Daul, a Néppárt frakcióvezetője elnökölt, zárszót Štefan Füle bővítési biztos mondott. Kisebbségi magyar politikus a trianoni békeszerződés óta ilyen jelentős rendezvényre még sosem kapott felkérést. Mindez a VMSZ súlyának, tekintélyének egyértelmű növekedéséről tanúskodik. A VMSZ immáron az európai politizálás színterére lépett, ahol közvetlenül, közvetítők nélkül tudja tolmácsolni és kifejteni álláspontjait az európai döntéshozók és a világ közvéleménye előtt. A konferencia fókuszában a Konfliktusoktól a demokratikus, békés fejlődésig való gondolat állt. Bevezető előadást Doris Pack bosznia-hercegovinai jelentéstevő, illetve Gunnar Hökmark, a Néppárt frakcióvezető-helyettese mondott. Elsőként Sali Berisha albán miniszterelnök ismertette országa álláspontját, majd Nikola Gruevski macedón miniszterelnök következett. Gordan Jandroković horvát külügyminiszter után Pásztor István, a VMSZ elnöke kapott szót. Pásztor felszólalásában hangsúlyozta, hogy az elmúlt két évtizedben történt folyamatok hatására igen sokan váltak kisebbséggé az új államokban. Éppen emiatt a régió stabilitásának egyik kulcskérdése a kisebbségi kérdés megoldása - mutatott rá a VMSZ elnöke. Pásztor külön kitért a magyar-szerb történelmi megbékélésre, s ezzel egyidejűleg utalt arra, hogy a most zajló kezdeményezés a térség többi állama számára is példamutató lehet, mivel a tapasztalat az, hogy az elmúlt időszakban a konfliktusok éppen a múltnak a helyre nem tevése miatt, a régi sebek feltépésével robbantak ki.
A nagyszabású konferencia utáni napon a VMSZ küldöttsége tárgyalásokat folytatott Antonió Lopez Isturízzal, az Európai Néppárt főtitkárával. A megbeszéléseknek a VMSZ néppárti státusa állt a középpontjában. A VMSZ küldöttsége kifejtette, hogy elkötelezettek abban, hogy a jelenlegi megfigyelői státusból mielőbb elérjék a társult, majd a teljes tagságot. A főtitkár rámutatott arra, hogy miután Szerbia elnyeri a tagjelölti státust, minden feltétel adva lesz a VMSZ-nek a jelenlegi státusából való feljebb lépésének. Isturíz a tárgyalások során nagyra értékelte a VMSZ következetes belpolitikai tevékenységét, illetve az európai szellemiség hatékony képviseletét a szerbiai politikai színtéren.
A VMSZ elnöke munkatársaival találkozott Doris Pack asszonnyal, a német CDU magas rangú politikusával. A megbeszélések fókuszában a közeli szerbiai uniós jelentés volt. A VMSZ küldöttsége itt is, akárcsak Jelko Kacinnál, az Unió szerbiai jelentéstevőjénél külön kitért arra, hogy a jelentésben szerepeljen a második világháború és az azt követő évek történelmi feltárásának szükségessége. Mind Kacin, mind Pack értékelte a VMSZ szempontjait, s megígérték, hogy a jelentésbe ez is, illetve a VMSZ által tett más észrevételek is szerepelni fognak. Jó, szívélyes és baráti hangulatban zajlott a Gál Kingával, a Fidesz-MPSZ képviselőjével való találkozó is, melyen ugyancsak a szerbiai jelentés volt a fő tárgykör.
A VMSZ elnöke munkatársaival megbeszéléseket folytatott Katarina Lolić Šindelkova asszonnyal, Štefan Füle bővítési biztossal, az EU Balkánnal megbízott főmunkatársával. A megbeszélések gyújtópontjában a szerbiai igazságügyi reform volt. Mind Pásztor, mind Šindelkova egyetértettek abban, hogy a jelenlegi szabályozás számos hiányosságot mutat, s e téren Szerbiának további erőfeszítéseket kell tennie. Pierre Mirell, a bővítési igazgatóság igazgatójával történt másfél órás tárgyalások során átfogó képet kért a VMSZ elnökétől mind a szerbiai belpolitika egyes aspektusairól, mind a magyar kisebbség helyzetéről. Eduard Kukan volt szlovák külügyminiszter, jelenleg a Balkánt felügyelő Európai Parlament tagja viszont elsősorban a magyar kisebbség helyzetéről, illetve a magyarverésekről konzultált Pásztorral. A VMSZ-elnök hangsúlyozta, hogy az incidensek száma jelentősen csökkent, kedvező elmozdulás tapasztalható a rendőrségi felderítés tekintetében is, azonban az ügyek rendre elakadnak az ügyészségen és a bíróságon, mely vagy eltusolja, vagy minimális büntetéseket ró ki ezekben az ügyekben. Mindkét fél egyetértett abban, hogy a gyors és adekvát igazságszolgáltatás rendkívül fontos ebben a kérdésben, mivel az a biztosítéka a visszatartó erejű szankcionálásnak.
A VMSZ küldöttsége - Pásztor István elnök, Dévavári Zoltán alelnök, Varga László elnökségi tag - brüsszeli látogatását az Európai Néppárt évi kongresszusán való részvétellel zárta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..