home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A Szabadkai Városi Könyvtár és az óvodák
DR. FLEIS Rita
2014.12.24.
LXIX. évf. 52. szám
A Szabadkai Városi Könyvtár és az óvodák

A könyvtár helyismereti osztályán folyó munka városunk művelődésének hű képét tükrözi. Ezért rendszeresen látogatják a helytörténetünk kutatói, köztük elsősorban a képzőművészet-történészek, irodalom- és néphagyomány-kutatók, képzőművészek, műépítészek, tájépítők és még sok egyéb területen tevékenykedő szakember.

A helyismereti osztály „kincstárában” gyűjtöttek értékes tudnivalókat a közelmúltban a szabadkai Óvóképző Főiskola hallgatói is. Mivel a könyvtárunk a Szerbiai Közös Könyvtári Információs Rendszerhez tartozik, e főiskolásoknak a könyvtárunk és a főiskola egy-egy magyar, illetve szerb nyelvű ismertető előadást  tartott az internetes katalógus használatáról. A jövendő óvónők és óvó bácsik számára itt most is és a jövőben is lesz tananyag. Ebben a cikkben arra szeretnék rámutatni, hogy mit lehet és mit érdemes itt bemutatni.

A helyismereti periodikus kiadványok visszanyúlnak a XIX. század mindennapi eseményeiig. A Bácsmegyei Napló, a Bácskai Hírlap és még néhány (sajnos már hiányos) sajtótermék állományában bele lehet kukkantani a városunk sportbeli, egészségügyi, földművelési, vadászati, iparosodási, pénzkezelési stb. szokásaiba. Ezt a panorámát kiegészíti számos határozat és különféle tagsági könyvek. Olyan szakmák és életpályák tárulnak elénk, mint például az útkaparóké vagy a csontgyűjtőké. Egykor minden egyes fáról volt hivatalos feljegyzés ugyanúgy, mint a szárnyasokról vagy az apró négylábú házi állatokról.

Az iskola-előkészítős tagozatoknak érdekes bemutatni a szüleik és a nagyszüleik elsős olvasókönyvét, melyben sok képregény és illusztráció szerepelt. A napi és a heti újságokban pedig szebbnél szebb kézimunkatervrajzokat találhatunk, melyek alapján a gyermekekkel karácsonyi és húsvéti díszeket is készíthetünk.

A kisgyermekekkel ismertetni lehet a kalendárium használatát és a hagyományőrző funkcióját. A hónapok és a névnapok listáját a ruhaviseletek képei színesítik. A reklámok napjainkban már nem használatos szépítkezési szereket mutatnak be.

A modern világban már a kisgyermekeknek is van saját maroktelefonjuk. A helyismereti osztályon régi, a XX. század 70-es éveiből származó telefonkönyveket lehet átlapozni és összevetni a legelsővel, mely az 1936. év telefonhasználóinak országos jegyzékét tartalmazza.

Szabadkán, ahogyan a világ minden más csücskén is, élnek és mindig is éltek olyan írók, akiknek gyermekek az olvasóik. Ezek közül is kiemelném Kovács Sztrikó Zoltánt és Burkus Valériát.

Ha a pedagógusok nem gyermekcsoporttal szeretnének idelátogatni, hanem inkább egyedül jönnének el, hogy bővítsék a tudásukat, illetve ötleteket merítsenek, mi akkor is állunk a rendelkezésükre. Pszichológiai, pedagógiai, néptörténeti, művelődési és természetbúvárkönyvekből egészíthetik ki a tudástárukat.

A Szabadkai Városi Könyvtár helytörténeti osztálya a továbbiakban is várja az érdeklődőket!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..