home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A Pusztatemplom a délvidéki magyarság jelképe
KOVÁCS Nándor
2009.07.29.
LXIV. évf. 30. szám
A Pusztatemplom a délvidéki magyarság jelképe

Puskás Károly felvétele a Pusztatemplom emléknapján készültekA Tordai Aracs Hagyományápoló Társaság szervezésében tizenegyedik alkalommal tartották meg vasárnap a délvidéki magyarság életét is jelképező aracsi Pusztatemplom emléknapját.- Nyelvünk, a magyar nyelv lehetővé teszi, hogy az egy...

Puskás Károly felvétele a Pusztatemplom emléknapján készültek

A Tordai Aracs Hagyományápoló Társaság szervezésében tizenegyedik alkalommal tartották meg vasárnap a délvidéki magyarság életét is jelképező aracsi Pusztatemplom emléknapját.
- Nyelvünk, a magyar nyelv lehetővé teszi, hogy az egyház fogalmának tárgyalásakor megkülönböztessük a templomot mint építményt és a mindenkinek otthont adó egyházat mint közösséget. Ami egyházunkra vonatkozik, az a nemzetünkre is vonatkozik - mondta az emlékünnep alkalmából a bánáti paptestvérekkel és a győri bencés paptanárral, Jáki Sándor Teodóz atyával közösen bemutatott szentmisén msgr. Német László nagybecskereki megyés püspök. Hangsúlyozta: a kiteljesedés útjáról gyakran eltérít bennünket az arrogancia, a gőg, a hatalom utáni vágy, minek során a nemzet egysége megroppan, és csoportok életét éljük, holott nemzetként sokkal többre vagyunk hivatottak.
A több mint hétszáz éves templom romos falai között bemutatott szentmisén közreműködött a budapesti ferencesek kórusa Kodály Zoltán Magyar miséjének előadásával. A Jáki Sándor Teodóz atya vezetésével érkezett győri, pannonhalmi és soproni bencés öregdiákok csoportja pedig a bencések himnuszát énekelte el.
A szentmise végén a szerbiai református egyház nevében Orosz Attila lelkész köszöntötte az ünneplő közösséget. Emlékeztetett, hogy a templom ősidőktől fogva nemcsak védelmet nyújtott a közösségnek, hanem otthont is teremtett számára.
A Pusztatemplom emlékünnepén a tíz éve tevékenykedő Aracs Hagyományápoló Társaság elnöke, Aracsi Vajda János köszöntötte Milivoj Vrebalovot, Törökbecse polgármesterét, valamint Szerbia köztársasági, tartományi és községi magyar képviselőit és a határon túli testvértelepülések küldöttein kívül a több száz bánsági és bácskai vendéget, köztük a magyarkanizsai gyalogos zarándokokat.
Tóth-Glemba Klára tartományi népjóléti titkárhelyettes a jubiláló Hagyományápoló Társaság elnökének tevékenységét értékelte, és a Pusztatemplom megmentése, az emlékhely fenntartása érdekében tett erőfeszítései elismeréseként a nagybecskereki művelődési egyesület kitüntetését adta át Vajda Jánosnak.
- A történelmi viharokat, pusztításokat megélt és túlélt építmény, az aracsi Pusztatemplom ledönthetetlenségével a délvidéki magyarság életerejét is szimbolizálja - hangsúlyozta köszöntőjében Pásztor Bálint köztársasági népképviselő. Kiemelte, hogy a délvidéki magyarok érdekképviseletében a társadalom-politikai szervezetek az autonómia területén eredmények sorát érték el, annak ellenére is, hogy Vajdaság alapokmányának elfogadásával a köztársasági parlament késlekedik. Mint mondta, higgyék el, erre is hamarosan sor kerül, mégpedig azért, mert el kell hogy fogadják. A magyar perszonális autonómiával kapcsolatosan pedig hangsúlyozta: kidolgozásával megelőztük a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi nemzettársaink közösségi törekvéseit. Ahhoz pedig, hogy a Magyar Nemzeti Tanács további eredményeket érhessen el, arra van szükség, hogy mindannyian feliratkozzunk a magyar választói névjegyzékre.
A Pusztatemplom emléknapján az alkalmi ünnepi műsorban fellépett Bús János magyarkanizsai versmondó, az óbecsei Zengető zenekar, a törökbecsei Hit, Remény, Szeretet együttes, valamint a tordai fiatalok.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..