home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Murány-patak mentén
Martinek Imre
2012.11.07.
LXVII. évf. 45. szám
A Murány-patak mentén

Mottó: ,,Őrizd Uram, a lelkek útjait!'' (Márványba vésett bejegyzés; Beretke, 1995.)

A hidegebb napok beköszöntével gyakran visszasírjuk a nyári hónapok melegét. Ilyenkor jönnek elő általában kirándulásaink élmény- és emlékkockái. Azokról a színhelyekről, ahová szeretnénk visszatérni, mert ott, azokon a (tan)ösvényeken nemcsak a vad lépeget, hanem a civilizáció embere is — mégis békésen megférnek egymás mellett.
Élő példa erre a felvidéki Gömörország Beretke (szlovákul Bretka) község környékén a Murány-áttörés nevet viselő tanösvény, mely a Murány-patak szurdokjellegű völgyén, érintetlen természeti környezetben vezeti végig látogatóit. 39,55 hektár területen, 3200 méter hosszan és 66,5 m váltakozó szintkülönbséggel. Mint azt az ösvény mentén kihelyezett (ott jártunkkor még háromnyelvű) információs táblákról is megtudhattuk: tulajdonképpen maga a völgy létrejötte is különlegességnek számít. A Murány-patak 2 millió évvel ezelőtt széles kavicsos-homokos ártéren folyt, amelyben markáns kanyarulatokat, ún. meandereket képezett. Később a patak fokozatosan vágta be magát a kavicsréteg alatt lévő mészkőbe, amit karsztforrásokon keresztül csapolt le mindkét martján. Az egykori forrásokra jelenleg csupán barlangjáratok, a völgy fokozatos mélyülésének tanúi emlékeztetnek. Egy ilyen barlang maradványa lelhető fel egyébként a patak kanyarulatának ütközési helyén keletkezett Peskő-szikla közepén is. Itt találták meg az alsó állkapcsát annak az óriásszarvasnak (tudományos nevén Megaloceros giganteusnek), amely a geográfusok által egyszerűen csak pleisztocénkornak nevezett földtörténeti időszakban járta e vidéket.
E ,,korkülönbség''-ből eredően viszont sem ő, sem szarvastársai — túrázó különítményünkhöz hasonlatosan! — vajmi keveset láthattak a festői táj patakján 1920-ban megépített vízimalomból. Mesélték, hogy a patakot az áttörés végén gáttal felduzzasztották, és ezáltal lehetővé vált a csónakkal való vízi szállítás a malomba. A gát nyomai még fellelhetőek, akárcsak a malomhoz épült malomárok, a patak és az árok közé eső terület felől pedig Víz-köz címen érdemes tudakolózni. Erről még tudtak mesélni a helybéliek.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..