home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Magyar Összefogás hitelesített listája
2010.04.21.
LXV. évf. 16. szám

EGYES SORSZÁM. Múlt kedden Belgrádban a VMSZ - Pál Károly ügyvezető alelnök, Juhász Bálint alelnök és Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő - átadta a Magyar Összefogás listát. A Magyar Nemzeti Tanács a június 6-ára kiírt választásra készült 35 nevet tartalmazó listán kívül a VMSZ küldötts...

EGYES SORSZÁM. Múlt kedden Belgrádban a VMSZ - Pál Károly ügyvezető alelnök, Juhász Bálint alelnök és Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő - átadta a Magyar Összefogás listát. A Magyar Nemzeti Tanács a június 6-ára kiírt választásra készült 35 nevet tartalmazó listán kívül a VMSZ küldöttsége mellékelte a szükséges támogató aláírásokat is - a szükséges 1300 helyett mintegy 2000-et. A Központi Választási Bizottság kiadta a listát megerősítő végzést, melynek alapján a Magyar Összefogás lista az 1-es sorszámmal indul majd a választásokon. A hitelesített lista a jelöltek sorrendjével a következő:
1. Ifj. dr. Korhecz Tamás - VMSZ (Szabadka), 2. dr. Német László SVD - Egyházak (Nagybecskerek), 3. Náray Éva - Értelmiség (Topolya), 4. dr. Várady Tibor - VMSZ (Újvidék), 5. dr. Csete Szemesi István - Egyházak (Bácsfeketehegy), 6. Joó Horti Lívia - VMSZ (Szabadka), 7. th. mgr. Dolinszky Árpád - Egyházak (Szabadka), 8. Hajnal Jenő - Művelődés (Zenta), 9. Sárosi Gabriella - VMSZ (Zenta), 10. dr. Sarnyai Zoltán - VMSZ (Magyarkanizsa), 11. mgr. Horváth Endre - Egyházak (Csonoplya), 12. Dudás Diana - VMSZ (Topolya), 13. Sebestyén Imre - Tájékoztatás (Újvidék), 14. Mérges Sándor - VMSZ (Torontálvásárhely), 15. Linka B. Gabriella - Művelődés (Kishegyes), 16. dr. Ricz György - VMSZ (Óbecse), 17. dr. Zsoldos Ferenc - Civil szervezetek szövetsége; Kisebbségi nyelvhasználat és jogvédelem (Zenta), 18. Bojtos Irén - VMSZ (Bácsfeketehegy), 19. Kovács Frigyes - Értelmiség (Szabadka), 20. Mészáros László - VMSZ (Doroszló), 21. dr. Ózer Ágnes - Értelmiség (Újvidék), 22. Valka Károly - VMSZ (Kúla), 23. Kiss Tóth Erika - Művelődés (Csóka), 24. Jerasz Anikó - VMSZ (Törökkanizsa), 25. Saláta Zoltán - Ifjúsági szervezetek (Szabadka), 26. Csernik Árpád - VMSZ (Szabadka), 27. dr. Káich Katalin - Értelmiség (Szabadka), 28. Siflis Zoltán - VMSZ (Szabadka), 29. ifj. Lengyel László - Értelmiség (Óbecse), 30. Erdély Lenke - VMSZ (Újvidék), 31. Várady József - Oktatás (Nagybecskerek), 32. dr. Hódi Sándor - VMSZ (Ada), 33. Varjú Potrebić Tatjana (Magyarkanizsa), 34. Báló Tibor - VMSZ (Törökbecse), 35. Urbán András - Értelmiség (Szabadka).
HUMENTIS LISTA. A DP támogatta Humentis listával kapcsolatos hír, hogy Utasi Jenő tóthfalusi plébános visszavonta hozzájárulását jelöléséhez. ,,A feletteseimmel történt megbeszélés és egyeztetés alapján visszavonom hozzájárulásomat, hogy az MNT tagjelöltjeként szerepeljek a Humentis listáján. Meggyőződésem, hogy az MNT tagjának lenni nagy megtiszteltetés, ugyanakkor időigényes munkát igényel. Lelkipásztori szolgálatom és a Tóthfaluban már elkezdett és megvalósítás előtt álló, egész embert igénylő programok érdekében, illetve az ezekkel járó feladatok fontossága miatt szántam rá magam erre a lépésre'.
A NYELVHASZNÁLATI TÖRVÉNYRåL. A szerbiai parlamentben a múlt héten 7 törvényjavaslat szerepelt napirenden, köztük a nyelvhasználati törvény módosítására benyújtott javaslat, mellyel kapcsolatban Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője azt nyilatkozta napilapunknak: a nyelvhasználati törvény egyáltalán nem kisebbségbarát, hiszen ezt a mai is hatályos jogszabályt még 1991-ben, egy teljesen más társadalmi-politikai légkörben hozta a parlament akkori összetétele. Szerinte teljesen új nyelvhasználati törvényre lenne szükség, mert a mostani módosítása csak felemás megoldásokat hoz. ,,A kormány által javasolt módosítási indítványok közül néhányat valóban jónak tartok. Ezek közül az egyik rendelkezés kimondja: minden olyan önkormányzatban, ahol bizonyos nemzeti kisebbség részaránya eléri a 15%-ot, ott kötelező lesz bevezetni az adott kisebbség nyelvét egyenrangú hivatalos használatba. Jelen pillanatban az önkormányzatok még önkényesen dönthetnek erről a kérdésről' - mondta Pásztor Bálint, aki ugyanakkor nagyon sajnálatosnak tartja, hogy elmaradt két olyan rendelkezésnek a módosítása, amely a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozik a bírósági eljárásokban.
AZ UNIÓ HÁZHOZ MEGY. Az EU házhoz megy elnevezésű program keretében - látogatások a magyartöbbségű önkormányzatokban - a múlt héten Magyarkanizsán járt Varga Imre, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete, Korsós Tamás szabadkai főkonzul és Pápai Márta, a belgrádi nagykövetség uniós kapcsolatokkal megbízott munkatársa. Nyilas Mihály polgármester a község fejlesztési stratégiájával ismertette meg a vendégeket, s kiemelte: a Tisza vízgyűjtő területéről Magyarkanizsának 10 partnertelepülése van, ebből 9 uniós, a 9-ből 6 magyarországi, és ezek a kapcsolatok fogják majd segíteni az EU-csatlakozást. Varga Imre nagykövet is azt hangsúlyozta: mivel Magyarkanizsa része a Duna-Kőrös-Maros-Tisza eurorégiónak, ez még inkább kiterjeszti a község fejlesztési lehetőségeit.
EGYÜTTMëKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS. Sonja Biserko, az emberi jogokkal foglalkozó Helsinki Bizottság szerbiai elnöke és dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár a múlt héten együttműködési megállapodást írt alá. A dokumentum értelmében a Helsinki Bizottság segíti a tartományi oktatásügyi szerveket abban a célkitűzésében, hogy kiképezze a középiskolai tanárokat a feladatra: miként kell emberjogi kultúrára, toleranciára, a demokratikus értékek megértésére, a modern európai szabványok elfogadására és a kisebbségi jogok tiszteletben tartására nevelni a fiatalokat.
VISSZASZÁMLÁLÁS. Április 15-én kezdődött a visszaszámlálás - az a 15 napos határidő, amely alatt az érintett tartományi képviselőknek dönteniük kell, hogy tisztségeik közül melyiket tartják meg és melyikről mondanak le. Ez azoknak a képviselőknek az esetében lesz nehéz döntés, akiket név szerint választottak be a tartományi parlamentbe, ugyanakkor községükben polgármesterek is. A tisztséghalmozás felszámolását célzó törvény tiszteletben tartása némileg könnyebb azokban az esetekben, amikor más tisztségekről (tartományi titkár, közvállalat igazgatóbizottságának elnöke stb.) van szó. Pásztor István (VMSZ) tartományi gazdasági titkár ezzel kapcsolatban már döntött: ,,Képviselői helyemtől válok meg' - nyilatkozta, és Fejsztámer Róbert okleveles közgazdászt fogja javasolni a helyére. A legutóbbi választások alkalmával ugyanis a Magyar Koalíció tartományi listáján Pásztor István neve után Fejsztámer Róbert (a magyarkanizsai Információs Fejlesztési Központ és inkubátorház igazgatója) neve állt. (o. i.)
Az EU házhoz megy program keretében Varga Imre nagykövet vezetésével Magyarkanizsán jártak a magyar diplomácia szerbiai képviselői. Puskás Károly felvétele - a vendégekről és a házigazdákról - a helyi középiskolában tett látogatáskor készült
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..