home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A Kremenyák
CS. SIMON István
2004.11.24.
LIX. évf. 47. szám

A csókai Kremenyák a régészeti szakirodalomban is ismert lelőhely, de a helybeliek nagyon keveset vagy semmit sem tudnak róla. Talán még a történelmet tanító pedagógus sem tudná pontosan betájolni, hol is volt az a nagy ,,kopasz' halom, amely egykor csak úgy ontotta a néhány ezer évvel azelőtt élt...

A csókai Kremenyák a régészeti szakirodalomban is ismert lelőhely, de a helybeliek nagyon keveset vagy semmit sem tudnak róla. Talán még a történelmet tanító pedagógus sem tudná pontosan betájolni, hol is volt az a nagy ,,kopasz' halom, amely egykor csak úgy ontotta a néhány ezer évvel azelőtt élt emberek tárgyi hagyatékát.
A Kremenyákban többen is ástak, ásattak eredményesen. Közöttük volt Móra Ferenc is, aki 1907 és 1914 között szinte minden rögöt megforgattatott. Napfényre került mintegy ezer kőeszköz, 1200 csontszerszám, kétezer cserépdarab és 50 ép edény is, amelyek között óriási méretűek is vannak. Néhány putrilakás omladéka alatt több mint ezer gyöngyszemre bukkant a kutató. A kőkorszaki ember kezdetleges házából tizenhét ősünknek a sírját ásták ki. Az egyik rögdarabon pedig egy tenyér helye látszott, a tapasztó ősemberé. Abból a korból talán az egyetlen daktiloszkopikus emlék az egész világon. A csókai ősember a kőköszörülés mellett a szövéshez, fonáshoz és a házépítéshez is értett. A sok ezer tárgy közül, amelyet Móráék feltártak a Kremenyákban, öt már vörösrézből készült. De nemcsak neolit, hanem népvándorlás kori leleteket is talált ott Móra (meg mások is). Szerinte a csókai Kremenyák őrizte meg az első nagy lovassírt a síkságunkon. Sok csontot, fegyvert s a vezérrangban levő férfi lovának elkorhadt szerszámán nyolcvanhárom aranyboglárt tártak fel. Az említettek mellett számos más lelet került felszínre, igazolva Mórát, hogy Csóka az évezredek temetőjén épült.
A Kremenyákot időközben széthordták, de helye a kataszteri adatok alapján megjelölhető. A négy sarka négy fehér mezsgyekővel, a közepe tája pedig háromméteres betonoszloppal, olyan erőssel, hogy azt a vandálok ne tudják kimozdítani. Az oszlop egyik oldalára a következő szöveget kellene rávésni: Kremenyák régészeti lelőhely. A másikra ugyanezt szerbül, a maradék oldalakon viszont egy-egy leletnek a rajzolata kaphatna helyet. Az emlékoszlop felavatásának az időpontja július 26-a, Csóka község napja is lehetne, amikor a Móra és Csóka kiadványból fel lehetne olvasni a Kremenyákra és az ásatásokra vonatkozó szöveget. Később nyilvános történelemórát is lehetne ott tartani. Erre az alkalomra a Szegedi Múzeumban levő csókai leletekről készült felvételek egy részét a Művelődési Ház előcsarnokában ki lehetne állítani.
Egy kis támogatással és jóakarattal mindez elérhető. Megérné!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..