home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Kígyó-sziget megvédése és Popaszna bevétele
2022.05.10.
LXXVII. évf. 18. szám
A Kígyó-sziget megvédése és Popaszna bevétele

Az Odesszához közeli Kígyó-sziget visszafoglalására irányuló ukrán kísérlet visszaveréséről és Popaszna Donyec-medencei város elfoglalásról számolt be az orosz védelmi minisztérium és a luhanszki „népi milícia”.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője tájékoztatása szerint az ukrán vezérkar szombaton, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közvetlen parancsára, amerikai és más tanácsadók bevonásával „nagyszabású provokációt” tervezett a Fekete-tenger északnyugati része feletti ellenőrzés biztosítása szempontjából fontos Kígyó-sziget elfoglalására. A szóvivő szerint az elmúlt két napban „a kijevi rezsim több kétségbeesett kísérletet tett arra, hogy légi és tengeri támadást intézzen” a sziget ellen, ezt az ott állomásozó orosz egységek meghiúsították, lelőve három Szu—24-es és egy Szu—27-es repülőgépet, három, deszantosokat szállító Mi—8-as, valamint egy Mi—24-es helikoptert.

Két nap alatt 29 ukrán drónt, köztük nyolc Bayraktar TB—2 jelű csapásmérő drónt semmisítettek meg.


Fotó: Tanjug/ AP/ Efrem Lukatsky

Némi előrehaladást, egy kicsi előrelépést sikerült elérni az Oroszország elleni újabb szankciós csomaggal kapcsolatban az Európai Bizottság elnökével Budapesten folytatott hétfői tanácskozáson — mondta este az MTI-nek a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: nagyon sok mindent kell még megbeszélni ahhoz, hogy Magyarország változtasson álláspontján. A miniszter azután nyilatkozott, hogy Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét fogadta Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondta: a tanácskozáson a fő téma a következő brüsszeli szankciós csomag volt, s annak hatása Magyarországra, a magyar gazdaságra.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország energiaellátása jelenleg „biztos lábakon áll”. A mostani szankciós csomag hatályba lépése viszont lerombolná Magyarország energiabiztonságát, hiszen ebben az esetben lehetetlen volna beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajat.

A kormány képviselői részletesen tájékoztatták az Európai Bizottság elnökét a Magyarországot ért hatásokról s azokról a problémákról, amelyeket a szankciós csomag Magyarországnak okozna, egyúttal kérték a szankciós csomag megfontolását.

Szijjártó Péter kiemelte: mindaddig, amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást ezekre a gondokra, Magyarország nem tudja támogatni a szankciós csomagot, mivel az jelen formájában — megoldási javaslatok nélkül — felér egy, a „magyar gazdaságra ledobott atombombával”.


Fotó: Facebook/ Szijjártó Péter

Hétfőn 427, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban megnyitott humanitárius tranzitponton — közölte Budapest Főváros Kormányhivatala a honlapján. Az éjszakát 130-an töltötték a létesítményben. A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve — olvasható a közleményben.

Összeállította: Tancsik Richárd

Forrás: MTI

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..