home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A KMV jön, jön, JÖN!!!
Szerda Zsófi
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám
A KMV jön, jön, JÖN!!!

Az idén negyvennyolcadik alkalommal szervezik meg a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjét. Még két év, és a rendezvény fél évszázados lesz. Sok „káemvés” van, és egyre több lesz, a KMV mindenki életében meghatározó esemény, a nyár nulladik napja. Most a két fő szervezővel, Szilágyi Miklóssal és Vígi Lászlóval beszélgettem.

Szilágyi Miklós: — Készülünk a jubiláris, ötvenedik rendezvényre. Ebből az alkalomból meg fog jelenni egy KMV-monográfia, minden szervezőt meg fogunk szólaltatni, képek és korabeli írások is lesznek a kiadványban, melyből az új generáció képviselői megtudhatják, ki volt KMV-s azokban az években, amikor ők még nem is éltek.

Vígi László: — Igen, megkezdtük az anyaggyűjtést, készülnek az interjúk, bújjuk a fotóarchívumot. Olyan ez, mint egy időutazás. Nagy szerencsénk van, hiszen a korábbi szervezők közül mindenkit meg tudunk szólaltatni, emiatt az egész sokkal „élőbb”. Nem levéltári munkát végzünk, az anyaggyűjtés a személyes találkozásokon és a visszaemlékezéseken alapul.

* Minden évben van valamilyen újítás. Az idén mire helyezitek a hangsúlyt?

Sz. M.: — Minden KMV szervezéséhez úgy fogunk hozzá, hogy feltesszük a kérdést: mit újíthatnánk tavalyhoz képest? Ennek megfelelően ebben az évben is próbálunk megújulni, első lépésként még nagyobb szintre kívánjuk emelni a tanárokkal való kommunikációt. Az idén ezzel Maletaski Krisztinát bíztuk meg, ő mindenben tud segíteni, így talán még jobban megkönnyíthetjük a tanárok dolgát. A pedagógusok ezért a munkáért nem kapnak pénzt, a KMV-re akár nyűgként is tekinthetnének, de mi úgy gondoljuk, a diákok számára ez annyira fontos, hogy még évek múltán is hálásak lesznek a tanáruknak a segítségért.

V. L.: — Én azt is újításnak tartom, hogy az idén talán sikerült lényegesen erősítenünk a csapaton. Amióta átvettük a szervezést, évről évre fejlődünk, az idén már sok fiatalt is bekapcsoltunk a munkába. Ettől a KMV is megmarad „frissnek”.

Sz. M.: — Azt tervezzük, hogy ebben az évben kiadunk egy KMV-újságot, egy fanzine-t, mely a rendezvény két napján készülne. Ez egy igen nagy kihívás, hiszen az a célunk, hogy az írások a nap folyamán készüljenek, az újság pedig éjszaka legyen szerkesztve, illetve kinyomtatva. Szombaton a pénteki fanzine-nek kellene megjelennie, vasárnap reggel pedig a szombatinak. Két-három éve gondolkodunk a slam poetryn is, és az idei KMV-n valamilyen formában meg fogjuk rendezni. Ha van rá igény, KMV-műfajjá válhat, a vetélkedő ugyanis mindig is nyitott volt. Hogy csak két példát említsek: film és énekelt versek. Ezek eleinte kevés embert vonzottak, de népszerűek lettek.



* És hogy álltok a reklámozással?

V. L.: — Csiga Józsi óta tudjuk, hogy a promóciós film mindig lehelt egy kis életet a KMV-be. Az idén is készülni fog egy ilyen videó, van rá esély, hogy sztárvendégek is meg fognak benne jelenni, de erről most nem mondok többet. A KMV-nek fontos része a temerini népzene- és néptáncverseny, illetve a zentai szín- és filmművészeti vetélkedő. A körzeti döntők ugyancsak lényegesek. Mi is néha abba a hibába esünk, hogy túl sokat beszélünk arról az egy hétvégéről, de el kell jutni addig, reklámozni kell. Ezt lépten-nyomon meg is tesszük.

* A zsűri összetétele is változik. Van valamilyen szabály, mely alapján válogattok?

Sz. M.: — Mindig figyelünk rá, hogy különböző emberekből állítsuk össze a zsűrit, hogy mindkét nem képviseltesse magát, illetve hogy a tagok között legyen fiatalabb és idősebb is. Azt gondolom, az ő munkájuknak arról is kell szólnia, hogy megbeszélik a döntést. Nem akarom azt hinni, hogy az egyik zsűritag ráerőlteti az akaratát a másikra. A KMV egyik előnye, hogy a zsűrivel mindenki leülhet beszélgetni, és ezt többre értékelem, mint magát a díjat.

V. L.: — Sokat köszönhetünk az új technikai vívmányoknak, a modern világ eszközeinek, hiszen most az egész év során lehet hallani a KMV-ről. Néhány nappal a rendezvény befejezése után a YouTube-on egy összefoglaló film látható, fél évvel utána van a gála, a Képes Ifjúság különkiadásában megjelennek a díjnyertes munkák, özönlenek a fotók, ezáltal pedig akik ott voltak, sok visszajelzést kapnak. A mi generációnk ezt nem élhette át.

Sz. M.: — A KMV egy megújuló energiaforrás. Mi mindent megteszünk azért, hogy folyamatosan megújuljon, ne legyen unalmas, hogy a visszatérő versenyző ne mindig ugyanazt lássa. A mai világban az információ a legfontosabb. Mi a diákokkal néha láthatóan, néha láthatatlanul, de mindig foglalkozunk. Szeretnénk, ha a későbbiek során tudnák hasznosítani azt, amit a KMV-n elértek.


A KMV-nek van Facebook oldala is!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..