home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Galyatető kilátó nyerte idén a Média Építészeti Díját
MTI
2015.10.17.
LXX. évf. 41. szám
A Galyatető kilátó nyerte idén a Média Építészeti Díját

A Galyatető kilátó nyerte idén a Média Építészeti Díját (MÉD) épület kategóriában, a legjobb tervnek pedig a philadelphiai könyvtár ötletét választotta a zsűri péntek este, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A kilátó Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron munkája, az Athenaeum of Philadelphia újragondolásának tervéért pedig Palotai Dániel vehette át az elismerést — közölték a szervezők az MTI-vel.

A MÉD Közönségdíját épület kategóriában is a Galyatető kilátó nyerte, míg az Urániában összegyűlt közönség személyes szavazatai alapján a terv kategória közönségdíját Csaba Zita Zarándokszállása kapta. Az index.hu-n zajló internetes szavazás győztesei a Kapucinus utcai lakóházat újjáalakító Garaguly Kinga és Hild Csorba Bernadett lettek.

A 350. születésnapját ünneplő Saint-Gobain vállalatcsoport által megrendezett Saint-Gobain 350 Award első helyezettjei Ferencz Edit és Sinka Bettina lettek, utóbbi a Kortárs Építészeti Központ különdíját is hazavitte.

A zsűri különdíját az ELTE Bölcsészkarának II. világháborús emlékműve kapta, az Energiahatékonysági különdíjat a veszprémi állatkertbe tervezett Elefántház tervezője, Gaschler Gábor vitte haza, a Belsőépítészeti különdíjat pedig a Szolnoki Agóra tervezői, Álmosdi Árpád és Csendes Mónika nyerték el.

A holland Indira van't Klooster, az A10 magazin főszerkesztője által vezetett előzsűri hat már megvalósult magyar épületet és öt tervet választott ki az elődöntőben.

A pénteki döntőben a média képviselői előtt a nyertes épület mellett a badacsonytomaji Szent István király-kápolna, az ELTE bölcsészkarának második világháborús emlékműve, Visegrád városközpontja fejlesztésének első üteme, a debreceni Műteremház és a budapesti Ramenka étterem mutatkozhatott be, a tervek között pedig a gödöllői növénytani kutatóintézet, a fővárosi állatkerti ökoközpont, a nyertes Athenaeum of Philadelphia könyvtár, a budapesti Magyar Szentföld­ templom továbbgondolása és egy bence­hegyi kilátó tervét ismertették a tervezők.

Minden évben hagyomány, hogy az eseményen köszöntik a szakma egy kiemelt alakját, így idén Kévés Görgy Ybl-, Kossuth- és Príma díjas építészt ünnepelték 80 születésnapja alkalmából.

A Média Építészeti Díjának célja, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és a nyilvánosság között és a zsűri az épületeket, építészeti terveket ne csak önmagukban, hanem társadalmi és természeti kontextusukban egyaránt vizsgálja. Ezért kér fel az epiteszforum.hu minden évben ismert média szereplőkből álló, nem szakmai zsűrit, hogy elemezze és díjazza a döntőbe került munkákat.

A média zsűriben ebben az évben Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója, Komáromi Balázs, a Gazdasági Rádió főszerkesztője, Sümegi Noémi, a Heti Válasz rovatvezetője, Kántor Viola, az IKON magazin műsorvezető-főszerkesztője, Földes András, az index.hu újságírója, Keresztury Tibor a Litera.hu irodalmi portál szerkesztője, Molnár Szilvia, a Duna TV képviseletében, Balogh Ákos Gergely, a mandiner főszerkesztője, Őrfi József, a Magyar Nemzet Online-on az Égigérő bloggere, Szalai Anna, a Népszabadság újságírója, Száraz István, a vs.hu alapítója foglalt helyet, a zsűri elnöke Devich Márton, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. Kulturális Főszerkesztőségének vezetője volt. A bizottság munkáját szakértőként Bardóczi Sándor tájépítész, Dúll Andrea környezetpszichológus és Martinkó József építészetkritikus, az Octogon Magazin vezető szerkesztője segítette.


A felújított Galya-kilátó Galyatetőn 2015. szeptember 19-én, a kilátó átadásának napján (MTI Fotó: Komka Péter)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..