home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A Dél-Alföld ipari- és agrártörténeti értékei
Tóth Lívia
2019.02.20.
LXXIV. évf. 8. szám
A Dél-Alföld ipari- és agrártörténeti értékei

Sajtótájékoztatón számoltak be a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi című Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia projekt eddigi eredményeiről.

— A projekt körüli tevékenység 2018 márciusában kezdődött. Célja, hogy felkutassa és bemutassa a Dél-Alföld azon ipari- és agrártörténeti értékeit, amelyekre szerintünk egészen mostanáig nem irányult kellő figyelem — hallottuk Fodor Istvántól, a zentai Történelmi Levéltár igazgatójától. — Ezek a levéltár részéről elsősorban olyan iratok és dokumentumok, melyek segítségével megismerhető a korszak gazdasági élete és szereplői. A tavalyi év folyamán lezajlott egy átfogó leváltári kutatás, a zentai és a szabadkai történelmi levéltárakban, illetve a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád megyei intézményében. Ennek a munkának az eredményeként elkészült egy adatbázis, amely a Tisza mente bácskai településein, illetve Szegeden és környékén 1876 és 1920 között bejegyzett cégek adatait tartalmazza.

Négy kiadványt terveztünk, ebből az első A Dél-Alföld agrár- és ipartörténete a 19–20. század fordulóján című kétnyelvű tanulmánykötet, amelyet már be is mutathatunk az érdeklődőknek. A könyv, amellett, hogy betekintést nyújt a 19. és 20. századi paraszti mezőgazdasági társadalmába, illetve az akkori gazdálkodók életébe, bevezeti az olvasókat a közgyűjtemények izgalmas világába.

A tavalyi évben lezajlott az Elfelejtett múlt — az ipari és a mezőgazdasági termelés gyökerei című, középiskolás diákok számára kiírt helytörténeti pályázatunk. A zsűri által legjobbnak ítélt két tanulmány is bekerült ebbe a kötetbe — hangsúlyozta Fodor István, aki beszámolt arról is, hogy elindult a projekt Facebook oldala, illetve teljes egészében elkészült az a tematikus weboldal — www.ipalives.com —, amely naprakész információkat tartalmaz az elért eredményekről és a tervezett eseményekről.

— Az idén két úgynevezett forráskiadvány megjelentetését tervezzük, amelyek alapjául az elkészült adatbázis szolgál, nyári tábort szervezünk középiskolások számára, illetve részt veszünk az emlékpark vándorkiállításának a létrehozásában is — avatta be a részletekbe a jelenlévőket a zentai Történelmi Levéltár igazgatója.

Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója elmondta, rendelkeznek egy mezőgazdasági gépgyűjteménnyel, amelyeket a 19. és a 20. század fordulóján használtak a magyar agráriumban.

— Mivel ezek az eszközök a szabad ég alatt álltak, igen rossz állapotba kerültek. A projektum során a 2013-ban raktárba helyezett 22 mezőgazdasági gép restaurálását kellett elsősorban elvégeznünk és egy megfelelő gépszínt tervezni. Nekünk azonban fogalmunk sem volt, hogy ezek a masinák egykor milyen épületekben voltak elhelyezve. A téma kutatása közben találtunk egy fotót, amely gépszínt ábrázol a Pallavicini uradalomban — az emlékpark ennek az egykori birtoknak a területén helyezkedik el — és a felvételt segítségével terveztük meg a szükséges objektumot. A több mint 200 négyzetméteres faszerkezetű épület március végére, vagy áprilisra készül el, a mezőgazdasági gépek restaurálásának a nagy része pedig már befejeződött. Emellett a zentaiakkal közösen vándorkiállítást állítunk össze, amelyen megismertetjük a levéltárosok nagyszerű munkáját és ennek az agráriumnak a történetét — vázolta az elképzeléseket Kertész Péter.

Ugyanezen a napon a zentai Alkotóházban bemutatták a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark A Dél-Alföld agrár- és ipartörténete a 19–20. század fordulóján című közös tanulmánykötetét. A rendezvényen a szerb és magyar nyelvű kiadvány jelenlévő szerzői beszéltek munkájukról.


Máriás Endre felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..