home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Continental audiorendszere
Berta Attila
2018.02.12.
LXXIII. évf. 6. szám
A Continental audiorendszere

Hangszóró nélküli hangrendszert mutatott be a cég

A Continental a húros hangszerek működésének alapelvéből ihletet merítve új alapokra helyezi az autók audiorendszerét. A technológiai vállalat a hagyományos hangfalakat olyan aktuátorokkal helyettesíti, amelyek a járműben található bizonyos felületek vibrációjával hangot adnak ki.

A hagyományos hangszóró-technológiával összehasonlítva a hangszóró nélküli audiorendszer számos előnnyel jár: sokkal kisebb a súlya, alacsonyabb a helyigénye, és kevesebb áramot fogyaszt, miközben kiváló akusztikával szól. A hangszóró nélküli hangrendszerek járműbe integrálásával a Continental nem kis fába vágta a fejszéjét. A sofőrök elvárásai az autók hangrendszerével kapcsolatban általában rendkívül magasak, bármilyen járműszegmensről legyen is szó. Éppen ezért a jelenlegi rendszereknek általában számos hangszóróra van szükségük a 3D-hatáshoz — több csatornán. A dizájn szempontjából sem könnyű ezt a sok forrást a megfelelő helyekre integrálni.

„Az elektromos autók korában az autógyártók olyan innovatív megoldásokat keresnek, amelyek nagymértékben képesek csökkenteni az autó súlyát, több teret adnak az utasoknak és az új technológiáknak” — mondta Johann Hiebl, a Continental üzletágvezetője. „Mindez nem mehet a dizájn és a hangminőség rovására. Azt a megközelítést alkalmazzuk, hogy magát az autót tekintjük hangszernek. Kompakt aktuátorokat használunk az arra alkalmas felületeken, így természetes 3D-élményt hozunk létre. A szakértők általában vagy a járművekhez, vagy az akusztikához értenek. A Continentalnál azonban mindkettőhöz, és még a gyártási know-how is a birtokunkban van.”

A hagyományos, csúcskategóriájú autós hangrendszerekkel összehasonlítva a hangszóró nélküli megoldással a rendszer mérete akár a tizede vagy még kisebb lehet, viszont a súlya a hangszórós megoldásnak csupán a töredéke. Ezt a láthatatlan autós audiotechnológiát bármilyen modellbe bele lehet integrálni, a csúcskategóriás szedánoktól a kis elektromos autókig.

A csipogók (magas frekvenciájú hangszórók), közepes hangsugárzók és mélynyomók összessége, mely egy hagyományos, csúcskategóriájú autó hangrendszere, számos esetben megtöri a jármű eredeti belső terét a tipikus hangszórófejekkel. A dizájnerek ennek általában nem szoktak örülni.

„Nem szükséges oszcilláló membránnal felszerelt hangfalakat integrálni az autóba, ha abban már eleve megtalálhatóak az erre alkalmas felületek” — mondta Dimitrios Patsouras, a Continental másik vezetője. Ennek a láthatatlan audiorendszernek a hátterében az az elv áll, hogy elkerüljék ezt a fajta duplikációt, és felhasználják a meglevő alkotóelemeket — még kiválóbb eredménnyel.

A hanghullámokat kompakt aktuátorok generálják, melyek a hagyományos hangszórókhoz hasonló elven működnek. Ezek a jelátalakítók egy mágnesből és egy tekercsből állnak, és mikrovibrációkat idéznek elő. Viszont a jelenlegi hangfalakban található oszcilláló membrán helyett a járműben levő nagyobb alkatrészeket és felületeket gerjesztik a hang képzéséhez. „Vegyünk például egy hegedűt, melynek esetében a vonó és a húrok működnek jelátalakítóként. A hegedű húrlába a jelátalakító helye, egyúttal pedig összeköttetés is a felülettel, mely valójában a hangszer teste” — magyarázta Patsouras. A járműben levő speciális részek megfelelnek a szükséges három fő frekvenciatartománynak. „Az A oszlop alkalmas a magas frekvenciák képzésére, az ajtópanelek viszont a közepes hullámhosszok előállításához szükséges tulajdonságokkal bírnak. A hangszóró-technológiához hasonlóan az alacsony frekvenciák megszólaltatásához olyan nagy alkotóelemeket használunk, mint a belső plafon vagy a hátsó csomagtartófedél” — folytatta Patsouras. A tökéletes 3D-hanghatás eléréséhez a hagyományos, csúcskategóriájú autós hangrendszereknek tíz-húsz vagy akár még ennél is több hangszóróra van szükségük, a hangfalak kialakításából adódóan pedig a rendszer 15 kg súlyú is lehet, illetve 10 és 30 liter közötti helyet foglal el. A Continental hangszóró nélküli hangrendszere azonban csupán 1 kg-ot nyom, és mindössze 1 liternyi térfogatra van szüksége. „A legnagyobb előnye viszont mégiscsak a hang minősége. Még a vájt fülű szakértők is a legnagyobb elismeréssel nyilatkoztak a láthatatlan rendszerünk akusztikájáról” — tette hozzá Patsouras.

A hangszóró nélküli technológia az autó hangrendszerén túl további lehetőségeket is magában rejt: „A hangszóró nélküli technológia az ember és gép közötti interakciós koncepciók részeként annak hangképzésében is közreműködhet, azzal a további előnnyel, hogy a hangot képes azon a helyen generálni, ahol a sofőr figyelme ideális esetben van. Hatalmas potenciált látunk a hangszóró nélküli rendszerekben, a funkcionális audiokoncepciók részeként” — foglalta össze Patsouras.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..