home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A Cnesa fél évszázada
Tóth Tibor
2008.12.24.
LXIII. évf. 52. szám
A Cnesa fél évszázada

SzalagátvágásPénteken ünnepelte fennállásának 50. évét a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény. A jeles jubileum alkalmából sor került a Cnesa OMI és a Nagy József Regionális Kreatív Műhely közös épületének átadására és az új Dobó Tihamér Képtár megnyitására is. A Cnesa joge...

Szalagátvágás

Pénteken ünnepelte fennállásának 50. évét a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény. A jeles jubileum alkalmából sor került a Cnesa OMI és a Nagy József Regionális Kreatív Műhely közös épületének átadására és az új Dobó Tihamér Képtár megnyitására is.
A Cnesa jogelődjét 1958-ban hívták életre Munkásegyetem néven. Főbb tevékenységei közé tartozott a felnőttek esti elemi oktatása, szakmai továbbképzése, a különféle tanfolyamok szervezése, a főiskolai és zenei oktatás, a könyvtári tevékenység és filmbemutatók tartása. A Munkásegyetem volt a szálláshelye az 1963-ban induló, akkor még Adához tartozó mezőgazdasági középiskola helyi tagozatának, amely a későbbiekben kioltja nagy hagyományú rokon intézményét, s még abban az évben elindul Magyarkanizsán a szerbhorvát tannyelvű közgazdasági középiskolai tagozat is. 1979. január 1-jétől a Munkásegyetem égisze alá kerül az addig önálló József Attila Községi Anyakönyvtár és a Kultúra Filmbemutató Vállalat, így létrejött a Munkásegyetem Oktatási és Művelődési Intézmény. A horgosi Művelődési Ház 1979. július 1-jén társult a Munkásegyetemhez, s tagja lett két amatőr festő és az Amatőrszínház vezetője is. A későbbiekben az intézménynek integrálódnia kellett abba az együttesbe, amelyet 1979 márciusában hoztak létre a község összes óvodáinak, általános iskoláinak és a Radnóti Miklós középiskola általános részének társításával. 1987 áprilisában átadták a korszerű, 330 személyes mozitermet, 1991 végén pedig a Munkásegyetem Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményre változtatta a nevét. 1995-ben a Cnesa tette lehetővé a városi kábeltelevízió-hálózat kiépítését, melynek keretében Magyarkanizsa saját csatornát kapott. 2001-ben elkészült az intézmény színházi része, a város napján adták át rendeltetésének. 2001 szeptemberében önálló jogi státust nyert a József Attila Könyvtár és az Alapfokú Zeneiskola, így mindkettő kilépett a Cnesa keretéből. 2003-ban a köztársasági, a tartományi és a helybeli hatalmi szervek együttműködési szerződést írtak alá az új oktatási és művelődési intézmény létrehozásáról. 2006 decemberében sor került a színház melletti próbaterem és az öltözők átadására, pénteken pedig a Szerbiai Művelődési Minisztérium, a Tartományi Művelődési Titkárság, Magyarkanizsa Község önkormányzata, a Nemzeti Fejlesztési Terv és a Tartományi Nagyberuházási Alap támogatásával ünnepélyes keretek között átadták rendeltetésének a Fő téren levő épületet. A korszerű, minden igényt kielégítő építményben helyet kap egy művészkávézó, étterem, konyha, húszágyas szálláshely, kilenc tanterem s a Dobó Tihamér Képtár. Az épület akadálymentesítve van, így a fogyatékkal élők is részt vehetnek a Cnesa munkájában és rendezvényein: a nyelvtanfolyamokon, informatikai képzéseken, fodrász, szabó-varró, gépíró tanfolyamokon, filmvetítéseken, hangversenyeken, irodalmi esteken.
Az épület ünnepélyes megnyitóján először a Köztársasági Művelődési Minisztérium levelét olvasták fel, majd Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke szólt a jelenlévőhöz.
- A mai nap ünnep Magyarkanizsa, Vajdaság és minden művelődéskedvelő polgár számára. A Tartományi Nagyberuházási Alap több mint 36 millió dinárral támogatta az épület felépítését, ami azt bizonyítja, hogy a tartományi kormány, a Tartományi Képviselőház a multikulturális szellemiséget szeretné erősíteni, melyet ez az épület is képvisel - mondta Egeresi.
Lódi Gábor, köztársasági parlamenti képviselő Bojan Pajtićnak, a TVT elnökének jókívánságait tolmácsolta, majd kiemelte, hogy a TVT ígéreteit mindig tettekkel is bizonyította.
- Mérföldkő, mert a tervből valóság lett, mert köztársasági, tartományi és helyi intézmények összefogásával valósult meg, s mérföldkő azért is, mert új lehetőségeket nyit mindannyiunk számára. A beruházásoknak még koránt sincs vége, hiszen az udvar szebbé tétele és a megnövekedett igényeknek megfelelő parkolóhelyek kialakítása 2009 tavaszára várható. Kívánom, hogy az épület minél hamarabb megteljen élettel és sikeresen szolgálja a generációk fejlődését, művelődését, szórakozását - mondta Nyilas Mihály, majd Egeresi Sándorral és Lódi Gáborral együtt szalagátvágással jelképesen is megnyitotta a létesítményt.
A Dobó Tihamér Képtár megnyitóján Bicskei Zoltán, a Művészetek Házának vezetője méltatta a művész munkásságát, majd a képtár vezetője, Pósa Károly köszöntötte az egybegyűlteket. Baráth Ferenc plakátkiállítását Balogh József szegedi író nyitotta meg.
Az est záróműsorának a Művészetek Házának nagyszínpada adott otthont, ahol Sarnyai Károly, a Cnesa igazgatója üdvözölte a termet megtöltő közönséget, majd röviden vázolta a Cnesa fél évszázados történetét.
- Csak jó alapokra lehet szilárdan álló, tartós épületet emelni. Az idők folyamán a régióban és külföldön is mind ismertebbek lettünk, s a vajdasági magyarság egyik fontos intézményévé váltunk. Küldetésünk van, szolgálni Önöket, a fejlődést, a haladást. A ma átadott épület alapszükségletet elégít ki azzal, hogy egy csaknem 200 éves épület helyére állt, valamint egy régen megfogalmazódott hiányt pótol, méltó kiállítóteret adva a művészeteknek. A ma átadott épületet nem építhettük volna fel az Önök támogatása nélkül - mondta a közönségnek Sarnyai Károly, majd megköszönte mindazok segítségét, akik valamilyen módon részt vettek az új épület létrehozásában.
Az egész estet betöltő avatóünnepség az Újvidéki Kamaraszínház hangversenyével zárult.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..