home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Bivaly évében
(o. i.)
2009.02.05.
LXIV. évf. 5. szám

MÁR A KÍNAI ÚJÉV IS ELMÚLT. A múlt hétfővel a harmadik újévezés, a kínai is elmúlt. Ideje volna elkezdeni a tényleges munkát a szerbiai parlamentben is, hiszen a kínai horoszkóp szerint a Bivaly évébe léptünk, amely nem sok jóval kecsegtet. Ha ehhez hozzáadjuk a gazdasági világválság hullámveréseit,...

MÁR A KÍNAI ÚJÉV IS ELMÚLT. A múlt hétfővel a harmadik újévezés, a kínai is elmúlt. Ideje volna elkezdeni a tényleges munkát a szerbiai parlamentben is, hiszen a kínai horoszkóp szerint a Bivaly évébe léptünk, amely nem sok jóval kecsegtet. Ha ehhez hozzáadjuk a gazdasági világválság hullámveréseit, akkor senkinek sincs joga henyélni. A szerbiai képviselőházban a múlt héten mégis akadozott, szünetelt a munka, mert az urak nem voltak hajlandóak ülésezni. Azért, mert a tévé 2-es csatornája az ausztráliai teniszmeccseket közvetítette, s nem a celebekké, tévésztárokká vedlett radikális és ex radikális ,,honatyák' képviselőházi ülésnek nevezett cirkuszát. Hozzájuk (minden jel szerint) nem jut el a hír, hogy a polgárok stresszben élnek: aggódnak, hogy elveszíthetik a munkahelyüket. Aggódnak, mert az euró árfolyama vészesen közelíti a kritikus 100 dináros pszichológiai határt. Hozzájuk nyilván a komoly aggodalomra okot adó külföldi hírek sem jutnak el: január 27-én érkezett a hír, hogy a gazdasági válság miatt egyetlen (1) nap alatt 70 000 ember maradt munka nélkül a fejlett világban. Amerikában 5 vezető cégben 45 000 dolgozó kapott fölmondást, Nagy-Britanniában 4000 munkást bocsátottak el, Európában a Philips és számos más nagyvállalat ezreknek adta ki a munkakönyvet. Torinóban a Fiat bejelentette: amennyiben a kormány nem siet az olasz autóipar segítségére, úgy 60 000 autógyári munkás maradhat megélhetés nélkül. Utóbbi hír pedig közvetlenül is érinti Szerbiát - a Fiat az idei évtől Kragujevacon tervezi a Puntót gyártani...
Arra viszont volt idejük a radikálisoknak, hogy a teniszbotrányt újabb botránnyal tetézzék: behívták a parlamentbe, és körülvezették azt a Miladin Kovačevićet (a sportoló fiatalember Amerikában félholtra verte az egyik diáktársát), akinek a kiadatását követeli az USA. A múlt hét harmadik parlamenti botrányában már a hatalmi pártok némelyike is érintett volt. Az történt, hogy a cigarettára kivetett jövedéki adó módosításakor a házban, a parlamentben tartózkodott - és serényen lobbizott! - a szerbiai dohánymágnás Peconi első embere...
MÁRCIUSTÓL PUNTO! Az Olaszországból érkező baljós hírek ellenére pénteken Torinóban a Fiat és a szerbiai kormány képviselői aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében az itáliai autógyár Kragujevacon megkezdi a Punto gyártását. A dokumentum értelmében már márciusban megkezdődik az autógyártás a szerbiai gyárban, ahol az év végéig 15 000 Punto kerül le futószalagról. Érdemes megjegyezni, hogy az aláírási ceremóniáról készült felvételeken az olasz fél az, aki mosolyog, aki örül, és nem a szerbiai aláíró, aki komoly (komor) maradt. Ki érti ezt?
TIZENÖTEN KILÉPTEK. A VMSZ nagybecskereki szervezetének 15 tagja január 21-én nyílt levélben arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy visszavonhatatlanul kilép a pártból. Döntésük közvetlen kiváltó oka nyilván a helyi VMSZ-szervezet és a városi szervezet tisztújító közgyűlése volt, melyről a nyílt levél végén esik szó. Szerintük az új, kibővített városi VMSZ-vezetőség ,,végre a szabadkai központi ízlést is kielégíti, vagyis a nagybecskereki városi szervezetnek végre olyan elnöke és elnöksége van, amelyet a VMSZ elnöksége érdemben vezethet'. Úgy vélik, hogy ebben a vezetőségben még több a kompetenica- és tekintélynélküli ember, akik ,,eddig csak a saját anyagi helyzetükön javítottak és nem élvezik a helybeli magyarság támogatását'. Lépésük indoklásában elsőként azt róják föl a VMSZ-nek, hogy (a sok évig építgetett regionális többszínűség helyett) egy teljesen szabadkai irányítású párt alakult ki - az elnökségben a 17 tagból az abszolút többség, 9 szabadkai. Tavalyi legnagyobb csalódásuk pedig a tartományi kormányhoz, illetve a Tartományi Fejlesztési Alaphoz Fűződik, mert a nagy pompával beharangozott ígértekből, a tavalyi év első felében odaítélt támogatásokból még semmi sincs. ,,Nem rajtunk múlott, hogy ezekből nem lett semmi', a megígért támogatások pedig: a nagybecskereki református templom és az eleméri római katolikus templom tatarozása; a nagybecskereki Petőfi ME székházának átépítése; a szentmihályi általános iskola tornatermének a megépítése. Akik mindezek miatt kiléptek: dr. Tordé László (sebész főorvos), prof. dr. Gyarmati Zoltán (egyetemi tanár), Fuksz László (okleveles közgazdász), Smit Ferenc (okleveles mérnök), Dugyik János (okleveles mérnök), Túmó János (mérnök), Kovács László (a Muzslyai Újság főszerkesztője), Kovács Géza (Szakmunkatárs), Tordé Rozália (okleveles jogász), Fuksz Hódi Edith (okleveles gyógyszerész), Túmó Erzsébet (tanító), Nagy Mária (tanár), dr. Tordé Ákos (orvos), dr. Nagy Zsolt (orvos) és Túmó Éva (fodrász).
Pásztor István, a VMSZ elnöke Brüsszelben értesült a történtekről, s ezzel kapcsolatban napilapunknak azt nyilatkozta: ,,Én nem a sajtón keresztül kívánom ezt a kérdést kezelni. Ha erre lehetőség adódik, vagy erre lehetőséget teremtek, akkor elmegyek és szembenézek ezekkel az emberekkel'. Addig is mindössze két kérdést tett fel: kinek a közbenjárására kezdődött el az erzsébetlaki út építése; Ki utasította el azt a kezdeményezést, hogy hivatásos színházat kellene létrehozni Nagybecskereken?
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..