home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A 9. generáció: az új PlayStation és az Xbox
Dudás Viktor
2021.01.10.
LXXV. évf. 53. szám
A 9. generáció: az új PlayStation és az Xbox

Beléptünk a 9. generációba. Ezzel be is fejezhetném a cikket, hiszen mindent leír ez a négy pici szavacska, akár egy velős szólás. De természetesen sokkal többről van szó.

Tavaly márciusban a videojátékok világában megindultak a spekulációk Mark Cernynek, a Sony vezető mérnökének a bejelentése után, amikor elmondta, hogy a japánok háza táján megkezdték egy új játékkonzol fejlesztését. Érdekes pillanat volt, sokan ugyanis egy Nintendo Switch-szerű, hibrid játékgépet képzeltek el, hiszen az volt akkor a legtrendibb dolog, melyet csak vásárolhattunk a szaküzletekben a gyermekeknek vagy az apukáknak, esetleg az anyukáknak. Teltek-múltak a napok, a hetek, a hónapok, és mindenki az aktuális játékgépével — PS4-esével vagy Xbox One-jával — foglalkozott, valamint az arra megjelenő játékokkal. Az emberek a boldog tudatlanság mámorát élvezték, hiszen 2019 karácsonyán voltak talán a valaha látott legnagyobb leárazások a játéküzletekben. Ez egyáltalán nem furcsa, hiszen a cégeknél bevett szokás, hogy egy konzol életciklusának a végéhez közeledve megpróbálnak belőle a lehető legtöbbet elsózni, hiszen, mint tudjuk, a konzolgyártó cégek nem a gépeken keresnek, hanem a platformra kiadott videojátékokon. Tehát ha valaki akciósan vásárol 210 euróért egy új PS4-et vagy egy Xbox One-t, akkor egy többnyire kalózkodástól mentes ökoszisztémába kerül be, ahol, ha szórakozni támadna kedve, el kell kezdenie vásárolgatni a szórakoztató szoftvereket tartalmazó lemezeket. Így leszünk közvetetten felhasználói a Sonynak vagy a Microsoftnak.

A 8. generáció egy véres háború volt. Hét év alatt olyan dolgok történtek, amelyek rengeteg embert egy cseppet sem érdekelnek, viszont érdekes lehet üzleti szempontból végigkövetni egy másik alkalommal, hogy tanulhassunk belőle. A világnak, amelyben élünk, az egyik alapja a világháló, mely bármikor segítségünkre lehet az információk elérésében, még ha azok nem is teljesen megbízhatóak. Az információk problémás forrásairól sokat lehetne beszélni, de mi most nem ezért vagyunk itt. A konzolgyártók az internet hullámait meglovagolva tömték a fejünket a lehető legjobb akciókkal, melyeket sokan meg is ettünk, mégpedig szőröstül-bőröstül. Ez egy szokás, ezért nem szabad haragudni a cégekre, vagy mégis? Elérkezett 2020 csodálatos éve — s ebbe a mondatba mindenki annyi iróniát gondolhat, amennyit csak szeretne —, amikor is az újgenerációs konzolokról szóló hírek mindinkább valóságossá váltak, és kiderült, hogy az év végén lesz mit a tejbe aprítania a gyártónak, hiszen akár már a karácsonyfa alá is kerülhet egy új PlayStation vagy Xbox. Sohasem kísértem még ekkora figyelemmel semminek a megjelenését, mint ennek a két, igazából lényegtelen és élettelen, de mégis lényeges már-már eszmének.

A két cég elkezdte folyamatosan adagolni és szellőztetni az információkat az új konzolokról, és a foszlányok mindegyike napalmként söpört végig a videojáték-társadalmon. Kezdjük az elején: megtudtuk, hogy a gépeket meghajtó központi feldolgozóegységek az AMD egy olyan architektúráját kapják majd, amely még meg sem jelent a számítógépes piacon, tehát valami új, valami forradalmi készült a boszorkányüstökben. Aztán a Microsoft váratlanul bemutatta a saját hasábformájú konzolját, az Xbox Series X-et, melynek formadizájnjáról sokunknak a matematikaóráról ismert A = 2T + P képlet juthatott eszünkbe. Ekkor már temetni lehetett az új Sonyt, mivel a mindenkit meglepő bejelentés nemcsak váratlan volt, de tartalmas is. Hosszú hónapok alatt — miközben a világon egyre inkább dúlt a koronavírus-járvány — az új Xbox a játékosok képzeletét uralta, s nem is indokolatlanul. Kiderült, hogy az előző generációs játékok tömkelegét lesz képes meghajtani, mégpedig magasabb rezolúcióban és sokszor jobb képkockaszámmal. Azt is megtudtuk, hogy az amerikaiak által indított, új Xbox Game Pass lesz a videojátékok Netflixe, mely a jövőben forradalmasítani szeretné a játékok hozzáférhetőségét. Ismétlem: ezt hallottuk, és elhittük, mert naivak vagyunk. Továbbá az Xbox divízió dollármilliárdokért felvásárolta a videojátékok — az utóbbi években nem, de különben — nagyágyúját, a Bethesda Softworksöt, ami új, egyedi címeket hozhat a cég platformjára, mert ebben sajnos korábban hiányt szenvedett. De a hab a tortán, hogy azt is megszellőztették, lesz egy lebutítottabb és sokkalta olcsóbb konzolváltozat „mindenki”, a „köz” számára.

A Sony persze nem ült tétlenül. Okosan kivárta, a másik cég mit lép, hogy ahhoz igazíthassa saját cselekedeteit. A rajongók egy kissé keserű szájízzel nézhettek a nyári bemutató elé, hiszen még áprilisban, Mark Cerny nyilatkozata közben számítottak a konzol bemutatására, akkor azonban a mérnök csak hosszasan részletezte az új konzol technikai adottságait és a még kiaknázatlan lehetőségeit. Végül megtört a jég, lehullott a lepel az új, futurisztikus küllemű játékgépről, a PlayStation 5-ről. Persze sokan kifigurázták a kinézetét, és a sötét toronyhoz vagy egy inggallérhoz hasonlították a valóban gallérszerű, de a jövőbe tekintő és hatásos, mondhatni, ütős megjelenését. Nekem speciel tetszett, sőt, még mindig nagyon tetszik. Ezután a videojáték-társadalom, különös módon, nem szakadt két részre. Nem voltak külön sonysok és xboxosok, mivel mindenkit kielégítettek intravénásan a továbbra is csepegtetőre állított információoldattal. Ám a Microsoft szénája nagyon jól állt, hiszen képes volt arra, amire a Sony konzolja nem: alkalmas az előző három Xbox-generáció játékkatalógusának a legnagyobb részét lejátszani. A Sony nem gondolta volna, hogy ennyi elég a vásárlói eltántorításához, így bejelentette, hogy ő is tudja ezt, de még egy kicsit várni kell rá. Az emberek szívébe boldogság költözött ennek hallatán, még ha tudták is, hogy képtelenség néhány hónap alatt elvégezni egy ekkora fejlesztést, főként egy olyan terméken, amelynek a műszaki tervei már egy kínai gyár gyártósorain materializálódtak.

A 8. generáció (PS4, Xbox One) háborújából azonban tudjuk, hogy a vásárlók többsége azért szerzi be az új gépeket, hogy a legfrissebb címeket pörgesse a nagyképernyős tévéjén. És azt is tudjuk, hogy a Sony a saját exkluzív, minőségi szórakozást nyújtó címeinek köszönhetően hűséges vásárlókat nevelt ki. Ugye milyen leleményes ez a vállalat? Nem is beszélve arról, hogy most is eljátszotta a 8. generációból ismert ravasz húzását, azaz kivárta, hogy a Microsoft bejelentse az új konzoljai árát. Igaz, a Sony akkor 100 amerikai zöldhasúval licitálta alá a PS4-et a nemezisének a játékgépével szemben. Durva döfés volt az egy éles pengével a másik cég lelassításához. A japánok most sem voltak kevésbé leleményesek. Amikor kiderült, hogy az Xboxnak két konzolja kerül forgalomba (az egyik, az Xbox Series X 500 dolláros, míg a grafikailag igencsak alulteljesítő Xbox Series S 300 dolláros áron), akkor a Sony később — nevezzük ezt gondolkodási időnek — 500 dollárra árazta a lemezbefogadásra is alkalmas PS5-öt, valamint 400 dollárra a lemezmeghajtó nélküli, ám erő tekintetében egyenértékű változatot. Van itt ész!

Most már csak az idő döntheti el, hogy melyik konzolgyártó nyeri meg a háborút. Feltételezések természetesen vannak, de a két cég stratégiája még ismeretlen a laikus megfigyelő számára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..