A Kossuth Rádió műsorokkal emlékezik az auschwitzi haláltábor felszabadítására

A  Kossuth Rádió műsorokkal emlékezik  az auschwitzi haláltábor felszabadítására

70 évvel ezelőtt, 1945. január 27-én szabadultak fel az Auschwitz-Birkenau táborok. Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította a napot a Nemzetközi Holokauszt-emléknappá. A határozat hangsúlyozza „az emlékezés és a tanítás kötelességét", a jövő nemzedékei ismerjék meg a hatmillió – nagy többségében zsidó – áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét. A Kossuth Rádió műsoraival emlékezik az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulójáról.

Január 27-én a  Kossuth Rádió Hajnali című műsorában a Hagyományok Háza zsidó népzenei gyűjtéséből hallhatnak válogatást. A 180 perc  reggeli magazinban az emléknap mának szóló üzenetéről lesz szó, valamint a Holokauszt Nap magyarországi megemlékezéseiről.

A Tér – Idő adásában azzal foglalkoznak, a vészkorszakot megelőzően a zsidóság miképp illeszkedett be az európai társadalmakba.  Az integrációra a legjobb példa Magyarország, itthon a századfordulón egyre több zsidó határozta meg önmagát „izraelita vallású magyarként” (anyanyelv, kultúra). 1910-ben a zsidóság több mint háromnegyede magyar ajkúnak vallotta magát.

A Közelről c. műsorban bemutatják Friedmann Róbert mostanáig kiadatlan könyvét, melyben édesanyja leveleit gyűjtötte össze, aki a holokauszt idején a hétköznapok eseményeit írta meg a testvérének. „A történet azonban, amely a levelekből kibontakozik, jóval több, mint két lánytestvér levelezése.” – írja Friedmann Róbert.

„A túlélés stratégiái" című műsorban  megszólalnak a vészkorszak embermentői és túlélői.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Mozaik rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A  Kossuth Rádió műsorokkal emlékezik  az auschwitzi haláltábor felszabadítására
Mozaik
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
A  Kossuth Rádió műsorokkal emlékezik  az auschwitzi haláltábor felszabadítására
Mozaik
  • 2020.02.13.
  • LXXV. évfolyam 7. szám
Facebook

Támogatóink