home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
95 éves a Roham
Tóth Tibor
2017.08.09.
LXXII. évf. 31. szám
95 éves a Roham

A magyarcsernyei Roham Labdarúgóklub idén ünnepli fennállásának 95. évfordulóját. A jeles jubiluem alkalmából a Magyarcsernyei—begaszentgyörgyi Községközi Ligában szereplő hazai együttes gálamérkőzést játszott a délvidéki magyar válogatott együttese ellen.

A klub 1922-ben Sloga néven alakult meg, majd a 30-as években felvette az NSK (Nova Crnjai Sportklub), a 40-es években pedig a Roham nevet. A kezdetekkor a focipálya a közép-bánáti település másik végén, az úgynevezett tehénjáráson volt, ahol a labdarúgóknak edzések és mérkőzések előtt, bemelegítés gyanánt, a tehénlepényt kellett letakarítaniuk a játéktérről. Öltözőnek a pálya melletti kocsmát használták, felszerelés híján, saját ingben és nadrágban kergették a labdát. A klub első aranykora a 40-es évekre tehető, az akkori együttest még ma is Aranycsapatként emlegetik, majd néhány szűkebb évtized után a 70-es években újabb fellendülés következett. Az utóbbi évtizedek legnagyobb sikerét a 2014/15-ös idényben aratta a kék-fehér egyesület, amikor megnyerték a Magyarcsernyei--begaszentgyörgyi Községközi Ligát, és bejutottak a Nagybecskereki Körzeti Ligába. Ebben a rangfokozatban egy idényt töltött az egyesület, jelenleg a Roham a már említett községközi liga oszlopos tagja.


Apró Attila (balról), a délvidéki magyar válogatott mestere sportfelszerelést tartalmazó ajándékcsomagot adott át Tanók Tamásnak, a Roham Labdarúgóklub elnökének

A mérkőzés előtt tartott sajtótájékoztatón Tanók Tamás, a Roham Labdarúgóklub elnöke megköszönte a délvidéki magyar válogatott vezetőinek, hogy elfogadták a meghívást, majd Apró Attila, a válogatott alapítója sportfelszerelést tartalmazó ajándékcsomagot nyújtott át a Roham első emberének, Sors Róbert, a Tisza Menti Liga bajnokának, a Horgos 1911 Labdarúgóklub elnöke pedig a bajnokcsapat játékosai által aláírt labdával lepte meg a házigazda magyarcsernyeieket.

A jubileumi mérkőzés, a nagy hőség ellenére, kiváló iramot hozott. Az 5. és 6. ligában játszó futballistákból álló vendégcsapat, mely a Horgos együttesére épült, tizenhét perc elteltével már kétgólos előnyre tett szert, miután Makra Norbert és Törteli Krisztián is betalált Jovin kapujába. A folytatásban magukra találtak a hazaiak, és Aleksandar Živković góljával szépítettek az eredményen. A mérkőzés végéig mindkét kapu előtt adódtak forró pillanatok, az eredmény azonban már nem változott, 2:1-es vendégsikerrel zárult a mérkőzés.


A délvidéki magyar labdarúgó-válogatott

A lefújás után a délvidéki magyar válogatottat irányító Dejan Veselinov megköszönte Apró Attilának, a válogatott szövetségi kapitányának, hogy alkalmat adott neki és a horgosi játékosoknak a bizonyításra.

— A bemutatkozás jól sikerült, köszönöm a játékosoknak, hogy elfogadták a felkérést. A mérkőzés előtt megbeszéltük, hogy mindenki megpróbálja a lehető legtöbbet nyújtani, fegyelmezetten játszunk, és hibák esetén, a bírókkal sem foglalkozunk. Játékosaim maradéktalanul betartották az utasításokat, jól kifáradtak ebben a nagy melegben, és megérdemelt győzelmet arattak — mondta Veselinov.

Vastag Attila, a Roham vezetőedzője elégedett volt csapata teljesítményével, annál is inkább, mert a felkészülést csak a jubileumi mérkőzés után néhány nappal kezdték el a fiúk a következő bajnoki idényre.

— Elvárásunk annyi volt, hogy játszanak a fiúk egy jót, szaladják ki magukat. Csapatunk kisebb átalakuláson esett át, egy játékos távozott a klubból, öten viszont érkeztek hozzánk. Az új játékosokat be kell építenünk a csapatba, meglátjuk mely posztokon tudjuk bevetni őket. A bajnokság rajtja előtt különösebb célokat nem fogalmaztunk meg, valahol a középmezőnyben szeretnénk zárni a pontvadászatot — mondta Vastag.

Bohata Erik, a délvidéki magyar válogatott csapatkapitánya megtiszteltetésnek érezte, hogy magára ölthette a válogatott mezét, melyben ő is, és csapattársai is megpróbáltak maradandót nyújtani. A Roham leggólerősebb játékosa, Aleksandar Živković  a tavalyi szezont 16 góllal zárta — kiemelte, hogy egyetlen edzés nélkül játszották le ezt a mérkőzést, a csapatnak még erőnlétileg is fel kell készülnie, valamint össze kell még szoknia a bajnoki rajtig.


A fennállásának 95. évfordulóját ünneplő Roham

Apró Attila, a délvidéki magyar labdarúgó-válogatott alapítója megdicsérte mindkét csapat játékosait, hogy a nem épp labdarúgásra alkalmas időben szívvel-lélekkel küzdöttek.

— Célversenyünk a II. Magyar Örökség Kupa lett volna, ahol tavaly a második helyen végeztünk. Ez azonban az idén elmaradt, mivel a kupa másik három résztvevője, a kárpátaljai, a felvidéki és a székelyföldi válogatott elutazott a ConIFA által szervezett észak-ciprusi Európa-bajnokságra. Emiatt a program egy kicsit tolódott, most a klubérdekek miatt nem zavarjuk a játékosokat. Várhatóan novemberben többnapos összetartást szervezünk a számukra, és reménykedünk, hogy kvótáink elegendőek lesznek a 2018. évi londoni világbajnokságra való kvalifikációhoz — mondta Apró.

Tanók Tamás, a Roham Labdarúgóklub elnöke a felnőttcsapattal kapcsolatban elmondta, hogy a középmezőnyt célozzák meg a bajnokságban, feljutási ambícióik nincsenek, mivel az anyagi eszközök ezt nem teszik lehetővé, valamint játékos keretüket is a Magyarcsernyei--begaszentgyörgyi Községközi Ligára alakították ki.

— Papíron 20—22 fős keretünk van, de ma is megmutatkozott, hogy ez a valóságban jóval kevesebb, mivel az elmúlt időszakhoz hasonlóan a jubileumi mérkőzésen is 4—5 játékosunk nem tudott részt venni. A liga legnagyobb esélyesei a csőszteleki Napredak, a basahídi Vojvodina és a tiszahegyesi Borac, de néhány forduló után derül ki igazából, kiknek vannak nagyobb céljai. A felnőttcsapaton kívül egy utánpótlás-korosztályt, az U-12-es csapatot indítjuk a bajnokságban, akik 60x40 méteres pályán, 8+1-es játékrendszerben, kétszer 20 percet játszanak. Sajnos, Magyarcsernyéről is vándorolnak el a polgárok, az elmúlt években egy kezdőcsapatnyi labdarúgó külföldre távozott, így kénytelenek vagyunk a környező településekről igazolni játékosokat az elegendő létszámú keret kialakítása érdekében. Ha ők itt lennének, akkor csak hazai játékosokkal a sorainkban egy rangfokozattal feljebb szerepelhetnénk. Támogatást az önkormányzattól és a helyi közösségtől kapunk, néha kisebb szponzorok is segítik a klubot, de sajnos, belőlük elég kevés van — tudtuk meg a klubelnöktől.

A gálamérkőzés után közös vacsora következett, majd azzal váltak el a mérkőző felek, hogy az együttműködést a továbbiakban is folytatják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..