home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
4709-cel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
MTI
2020.11.06.
LXXV. évf. 45. szám
4709-cel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 103, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4709 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést — közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

A kormányzati portálon azt írták: 99 625-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 2250-re emelkedett, 23 213-an már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 74 162. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 30 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 5489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 391-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 34 603-an vannak, a mintavételek száma 1 167 641.

Kiemelték: egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen szorulnak kórházi ellátásra. A járványt nem lehet megállítani, ezért a cél a lassítása. A járvány elleni védekezés további erősítéséért a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend — ahogy az első hullám idején, úgy most is — gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A kormány az Országgyűlést arra kéri, hogy 90 nappal hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet.

A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában. Mindenkinek be kell tartania a szabályokat, óriási az egyéni felelősség — hívták fel a figyelmet.

Közölték: Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, a most bevezetett védelmi intézkedések célja pedig az, hogy ez így is maradjon. Az intézkedések a járvány lassítását is szolgálják és az egészségügy teljesítőképességét is védik.

A rendkívüli járványhelyzet miatt a kormány új rend szerint működik: naponta, kétnaponta reggel hatkor az operatív törzs a miniszterelnök részvételével ülésezik, emellett a rendkívüli jogrendi akciócsoport is újrakezdte munkáját.

Éjszakai kijárási korlátozás van érvényben: éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivétel, ha valaki munkavégzés, a munkavégzés helyére történő, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából vagy egészségkárosodással, életveszéllyel, súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal hagyja el lakóhelyét — írták.

A járvány terjedésének csökkentéséért újra életbe lépett az ingyenes parkolás, és a Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaságok kötelesek járatsűrítési tervet készíteni munkanapokon a reggel 7 és 9 óra közötti, valamint a 15 és 19 óra közötti időszakra.

A kormány arról is döntött, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket, a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és kötelező a maszkviselés. Emellett továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben és a vendéglátóhelyeken.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és bezárhatja azokat a helyeket, amelyekben nem tartják be az előírásokat.

A közlemény szerint a kormány több fronton is tárgyal a koronavírus elleni vakcináról azért, hogy az emberek mielőbb hozzájuthassanak majd az oltóanyaghoz.

A közösségi terjedés megfékezéséért mindenkitől azt kérik, hogy továbbra is kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. A kórházak fel vannak készülve a fokozott terhelésre, minden kórházi ellátást igénylő betegnek jut kórházi ágy és ellátás. A védekezés mostani szakaszában különösen fontos a kórházak teljesítőképességének védelme, ezért fontos a védelmi intézkedések szigorú betartása — hangsúlyozták.

Azt írták: az egészségügyi védekezés részeként már folyamatban van az influenza elleni ingyenes oltások beadása; folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása a védőoltással.

Kiemelten fontos az idősek és a krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket — tették hozzá.

Közölték azt is, hogy az operatív törzs jelenleg 98 óvodában és 7 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 78 osztályban és 23 iskolában digitális munkarendet.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik — zárták a közleményt.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (25 595) és Pest megyében (12 849) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (6322), Borsod-Abaúj-Zemplén (6109), Szabolcs-Szatmár-Bereg (5460) és Hajdú-Bihar megye (5031). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (1108).

Hatmilliárd forintból újulnak meg kőszegi egyházi épületek — A Kőszegi Jézus Szíve plébániatemplom 2020. november 5-én. Több mint 6,1 milliárd forintos kormányzati támogatással újulhat meg hét, a római katolikus egyház tulajdonában lévő, történelmileg és építészetileg is jelentős értéket képviselő épület Kőszegen. (MTI/Varga György)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..