home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
2025-re készülhet el a Belgrád-Budapest gyorsvasút
Pannon RTV
2023.02.14.
LXXVIII. évf. 6. szám
2025-re készülhet el a Belgrád-Budapest gyorsvasút

Lázár János magyarországi építési és beruházási minisztert a szerb kormány épületében fogadta Goran Vesić szerbiai építési és közlekedési miniszter.

Zökkenőmentesen zajlanak a Belgrádot és Budapestet összekötő gyorsvasút építési munkálatai. A szerb oldalon várhatóan még 2024-ben Szabadkáig kiépítik a vasútvonalat. A magyar oldalon jelenleg 150 kilométernyi szakaszon, Budapest és Kelebia között folyik az építkezés. Ezeknek a munkálatoknak az összértéke 2,2 milliárd dollár és várhatóan 2025-ben fejeződnek be.


Fotó: Lázár János Facebook-oldala

Lázár János javaslatára a két minisztérium munkacsoportokat hoz létre, amelyek már most a menetrendek kialakításán, valamint a határátlépési procedúra könnyítésén fognak dolgozni. Abban már most megállapodtak, hogy a vonatok a határon megállás nélkül közlekednek majd.
Emellett beszéltünk a másik két vasútvonalról, a Szabadkát és Szegedet, valamint a Szabadkát és Baját összekötő vasútvonalakról is – mondta Goran Vesić, aki arról is tájékoztatta Lázár Jánost, hogy Szerbia megkezdi egy gyorsforgalmi út kiépítését a hercegszántói határátkelő és a nákófalvai határátkelő között, valamint a tervek szerint a gyorsvasutat a szerb oldalon Nišig meghosszabbítják.

Legkésőbb 2024 elejére elkészül a Szabadkát és Szegedet összekötő vasútvonal, ami azt jelenti, hogy a két város között 40 perc alatt tudnak majd közlekedni az utasok. Ennek érdekében meg kell teremteni a feltételeket a rugalmasabb határátlépéshez – hangsúlyozta Lázár János, aki szerint jelenleg az elmúlt 40-50 év legnagyobb infrastruktúra-fejlesztése zajlik Szerbiában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..