home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
125 éves a martonosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Tóth Tibor
2016.12.05.
LXXI. évf. 49. szám
125 éves a martonosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A martonosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület november elején ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját. Ebből az alkalomból az ünnepelt és a Délvidéki Önkéntes Tűzoltó Hálózat ár- és belvízvédelmi képzést és műszaki mentési gyakorlatot tartott, majd díszülést, melynek keretében elismeréseket, díszokleveleket, kitüntetéseket adtak át, emellett előléptetésekre is sor került.

Több mint 125 évvel ezelőtt hatalmas tüzek pusztítottak Martonoson és környékén. A tűzoltást akkoriban négyen, gátőrök és csőszök végezték, de megfelelő eszközök és szakértelem híján nem tudtak eléggé hatékonyak lenni. A település akkori vezetősége szükségét látta egy önkéntes tűzoltó-egyesület megalakításának, így 1891-ben tizennégy taggal megalakult a martonosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Magyarországról lajtos kocsit kapott, mellyel tíz méter hatótávolságon belül lehetett tüzet oltani. A laktanyát 1952 májusában adták át, addig a mostani egészségház háta mögött volt a székhely. A folyamatos toborzások, képzések eredményeként a tagok száma a századik évfordulóra, 1991-re elérte a százat. Ez a szám jelenleg hetven körül van, az aktív tagok száma negyvenre tehető.

Az egyesületben többek között két főtiszt, hét első osztályú tűzoltótiszt, nyolc első osztályú tűzoltó altiszt fejti ki tevékenységét. A legfiatalabb tag hétéves, a legnépesebb pedig a huszonöttől negyvenkét éves korig terjedő korosztály. A jubileum alkalmával előléptetett altisztek több mint fele hölgy.

A martonosi tűzoltók dísztermébe lépve megakadt a szemünk a vitrinen, melyben számtalan érem, díszoklevél és serleg található.

— Két éve ifjúsági leány kategóriában ezüstérmet szereztünk az országos bajnokságon. Ilyen eredményre még az ifjúsági mezőnyben nem volt példa a községben. A felnőttek között Magyarkanizsa és Horgos nagyon erős, mi általában a középmezőnyben végzünk, pionír korosztályban szintén Horgos a legjobb. Nyolc csapatot általában mi is ki tudunk állítani, négy kategóriában (pionírok, ifjúságiak, felnőttek és +270) férfit és nőit. Községünkben az oromiak a legnépesebbek, hiszen gyakran legalább tíz csapattal érkeznek a versenyekre. Eddigi legjobb eredményünket a ’80-as évek végén és a ’90-es évek elején értük el, amikor felnőtt női csapatunk országos bajnoki címet szerzett — mondta Bajtai Balázs, a martonosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Délvidéki Önkéntes Tűzoltó Hálózat elnöke.


Bajtai Balázs és az 1968-ban készült TAM 5500-as tűzoltókocsi

Az évet a márciusi, a 125. év jegyében telt közgyűléssel nyitották meg, melyen több külföldi tűzoltó-egyesület is képviseltette magát. Március közepén a tűzoltók Tótkomlóson, a Kapocs Kupán vettek részt, ahol csapataik kiváló eredményeket értek el. Júniusban tűzőrséget tartottak, valamint az aratásban részt vevő mezőgépeket ellenőrizték, majd harminchárom csapat több mint négyszáz tűzoltójának részvételével megtartották a községi tűzoltó versenyt a martonosi focipályán. A martonosi ifjúsági leány- és az oromi fiúcsapattal Szombathelyen, a magyar országos tűzoltó versenyen vendégszerepeltek, mely tapasztalatszerzésre kiváló volt. A Magyar Tűzoltó Szövetség szakembereivel novemberben közös ár- és belvízvédelmi képzést tartottak Padén. Az idén a martonosi tűzoltók két ház- és tarlótűz eloltásában vettek részt. Belvíz elleni védekezésre ebben az évben nem volt szükség, az elmúlt két esztendőben azonban alaposan kivették részüket ebből is.


A martonosi férficsapat

Az egyesületnek megvan a szükséges felszerelése (védőruhák, sisakok, csizmák), és a jubileum alkalmából két modern légzőkészüléket is kapott. Bevetés alkalmával egy 4000 liter víz szállítására alkalmas, 1968-ban készült TAM 5500-as típusú tűzoltóautóval vonulnak ki a helyszínre.

Tagjai a negyvenegy tűzoltó-egyesületet számláló Délvidéki Önkéntes Tűzoltó Hálózatnak, mely 2014. május 31-én alakult meg a Magyar Tűzoltó Szövetség és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közös kezdeményezésére. Célja a külhoni magyar tűzoltó-egyesületek hálózatba foglalása.


Részlet a 125. évforduló alkalmából szervezett bemutatóból

— Jubileumi ünnepségünkön a hálózatba tartozó negyvenegy egyesületből harminchét volt jelen. A gyakorlatokon három ország — Románia, Magyarország és Szerbia — hat szervezetének százhúsz képviselője vett részt. Erdélyből, Tusnádfürdőről és Székelyudvarhelyről a Hargita megyei hivatásos és önkéntes tűzoltók voltak itt, Magyarországról, Békéscsabáról, Sarkadról és Köröstarcsáról a Békés Megyei Tűzoltó Szövetség önkéntesei és hivatásos tagjai tették tiszteletüket. A magyar állam felismerte az önkéntes tűzoltóság jelentőségét. A magyarországi egyesületek jelentős támogatásban részesülnek, a korábbi 100 millió forint helyett most már 600 milliót kapnak évente. Nálunk sajnos ilyesmiről még nem beszélhetünk. Az erdélyi és a magyarországi egyesületekkel kiváló kapcsolatot ápolunk, Erdélyben kétszer jártunk az elmúlt egy hónap alatt, akár határon átnyúló pályázatokon is részt vehetünk mindkét ország tűzoltóival közösen. Terveink között szerepel a felvidéki és a kárpátaljai egyesületekkel való kapcsolat kialakítása is. Közös találkozók alkalmával beszélgettem már a vezetőikkel, jubileumi rendezvényünkre azonban egyéb elfoglaltságuk miatt sajnos nem tudtak eljönni — mondta az elnök, aki az idén került az egyesület élére, korábban parancsnoki tisztséget töltött be.


Perica Glavinić, a Szerbiai Tűzoltó Szövetség titkára ő királyi felsége, Tomislav Karađorđević herceg I. fokozatú kitüntetését adja át a martonosi ÖTE fennállásának 125. évfordulója alkalmából Bajtai Balázsnak (jobbról), az ÖTE elnökének (Szabó Attila felvételei)

A telet általában a kéménytüzek jellemzik. A tapasztalatok szerint erre kevésbé figyelnek oda a polgárok, nem igazán tartják tisztán a kéményeket, és ilyenkor könnyen megtörténik a baj.

A további tervekről szólva az elnök elmondta, a magyarországi és a községi, majd továbbjutás esetén a körzeti és az országos versenyeken jövőre is részt vesznek. Az elsődleges cél azonban a tűzmegelőzés és a tűzvédelem. A laktanyát minden évben igyekeznek fejleszteni, emellett a többi civil szervezetnek is szívesen segítenek — lehetőségeikhez mérten. Az említett szervezeteken kívül sikeresen együttműködnek a magyarkanizsai Községi Tűzoltó Szövetséggel, az önkormányzattal és a helyi közösséggel is.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..