''Buzdulj, szívem szeretetre, Isten iránti hálára”

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

''Buzdulj, szívem szeretetre, Isten iránti hálára”

Az Urat dicsőítő énekhang hertelendyfalvi éltetőiA 299. dicséretnek a címben idézett sorait választották mottójukul a bánsági református kórusok a hatodik találkozójukhoz, melyet december 10-én tartottak meg a hertelendyfalvi református egyházközség és a helyi Tamási Áron Székely-Magyar Műv...

Az Urat dicsőítő énekhang hertelendyfalvi éltetői

A 299. dicséretnek a címben idézett sorait választották mottójukul a bánsági református kórusok a hatodik találkozójukhoz, melyet december 10-én tartottak meg a hertelendyfalvi református egyházközség és a helyi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület közös szervezésben, az utóbbi székházában.
A hangszálakat bemelegítő akkordok után az egybegyűlteket nt. Marton Károly magyarittabéi lelkész, a szerbiai református keresztyén egyház bánsági részének esperese, a találkozó eszmei atyja üdvözölte. Nt. Kiss Nándor nagybecskereki tiszteletes úr Pál apostolnak az efézusbeliekhez írt levéléből választott igeszakaszt (Ef.5,15-20) olvasta fel, ugyanis erre építette a találkozó nyitányának prédikációját, de a mindennapi keresztyéni életvitelhez való útmutatást is. Hangsúlyozta: aki nem ismeri fel az Úr akaratát, az nem dicséreteket, hálaadási énekeket és zsoltárokat fog énekelni, hanem csüggedésében vagy csalóka örömeiben inkább szenvedélyeinek hódol.
A kórusok közül elsőként a torontálvásárhelyi Dalárda lépett fel, majd a nagybecskerekiek, a hertelendyfalviak és a magyarittabeiek csapata következett lelkészeik, kántoraik vezényletével. Összesen huszonöt énekszámmal készültek, kiegészítve azokat több példabeszédes kísérőgondolattal és tanmesével, a 401., 266., 280., 271. és a 170. dicséretek közös hangon felzúgó dallamaival. Általuk nemcsak a véges emberi életre, de arra is rámutattak, hogy az értékmentés harcában megfáradtak minden egyes napon új lapot kezdhetnek. Dolgozva, a pihenéskor pedig imára kulcsolt kezekkel, összhangban a fellépéshez igénybe vett egyesületi színpad jubileumi díszleteiről is leolvasható Vörösmarty-idézettel: ''megfogyva bár, de törve nem!” A köszönetnyilvánítás és a jókívánságok sora után a találkozó záróáhítatát nt. Halász Béla hertelendyfalvi tiszteletes úr építette fel. Pál apostolnak a korinthusiakhoz írt első leveléből merített, a szeretet himnuszaként is ismert igeszakasz (1Kor 13,8-13 ) utolsó passzusára hagyatkozva. Találó párhuzamba állította az éneklő embert, a gyülekezetet és az egyházat az imádkozó egyházzal.
A hivatalos részt az Úr Jézustól tanult imádság, az elbocsátó áldás, a felcsendülő nemzeti ima és a székely himnusz formálta egésszé. Megnyitva egyúttal az ezt követő templomlátogatás és társalgás révén -- amennyiben az Úr is így akarja -- a jelen lévő, de a távolmaradt gyülekezetek közötti szorosabb együttműködés újabb fejezeteit is.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

''Buzdulj, szívem szeretetre, Isten iránti hálára”
Körkép
  • Msgr. BOTKA József nyugalmazott lelkipásztor
  • 2012.10.17.
  • LXVII. évfolyam 42. szám
''Buzdulj, szívem szeretetre, Isten iránti hálára”
Körkép
  • NAGY Nándor
  • 2012.08.29.
  • LXVII. évfolyam 35. szám
Facebook

Támogatóink