''Arass, rózsám, arass!”

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

''Arass, rózsám, arass!”

Részlet a művelődési műsorból - Szabó Attila fotóiBorongós, de kellemes időben tartották meg Szenttamáson, a Hagyományápoló Klub szervezésében a 13. Aratóünnepet. A rendezvényt Teleki Zoltán, a klub elnöke nyitotta meg, jó munkát és kellemes időtöltést kívánt minden jelenlevőnek és kifejezt...

Részlet a művelődési műsorból - Szabó Attila fotói

Borongós, de kellemes időben tartották meg Szenttamáson, a Hagyományápoló Klub szervezésében a 13. Aratóünnepet. A rendezvényt Teleki Zoltán, a klub elnöke nyitotta meg, jó munkát és kellemes időtöltést kívánt minden jelenlevőnek és kifejezte reményét, hogy jövőre újra találkoznak. Az alkalmi összeállításban felléptek az egyesület gyermekcsoportjai, a Csintekerintő, a Szilke és Pitypang, valamint a Csalogány vegyes kórus és a Szarkaláb zenekar.
A tizenöt csapat, amelynek tagjai a helybelieken kívül Zentagunarasról, Szabadkáról, Moholról, Bogarasról, Valkaisorról és Kiskérről (Bačko Dobro Polje) érkeztek, a lóversenypályán gyülekezett, majd gyalogosan indult a Lovasklub közelben levő parcellája felé. A munka megkezdése előtt valamennyien kirakták a hagyományos aratóreggelit, jóízűen falatozni kezdtek, s az ízletes harapnivalót a kíváncsiskodó közönségtől sem sajnálták. A bírálóbizottság tagjai megtették első sétájukat, majd a kaszások, marokszedők és kévekötők mutatták be, mennyire ismerik a régi, kézi aratás fortélyait. A kiváló hangulathoz hozzájárult a péterrévei Barát zenekar talpalávalója is.
A szenttamásiaknak hét aratócsapatuk van, közöttük a Tücskök, amelyet a 12 éves Holló Anita, a 11 éves Kancsár Zsolt és a 8 éves Kancsár Viktor alkot. A gyerekek három évvel ezelőtt kóstoltak bele őseik tudományába, Zsoltot, a kis kaszást, a nagyapja tanította. Később az is kiderült, hogy a testvérek mesterien bánnak a kancsikával is. Említést érdemel még az egyetlen női kaszás, a szintén szenttamási Madžarev Olga, akinek a mozdulatait sokan figyelték.
Időközben az egymás mellett álló harminc bogrács alatt is fellobbantak a tüzek, hozott ''anyagból” mindenki a saját ételkülönlegességét készítette. Horgász Gábor elmondta, a bográcsos főzőversenyt első alkalommal szervezte meg a Lovasklub, de reméli, nem utoljára. Az eseményt a következő években is Péter-Pál napjához szeretné kötni.
Ebéd előtt Branko Gajin polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd ft. Szarvas Péter plébános úr és Aleksej atya katolikus és ortodox szertartás keretében áldotta és szentelte meg a kenyeret.
A gyermekek futásban, zsákban ugrálásban és kötélhúzásban mérték össze erejüket és ügyességüket. A legifjabb (8 éves korig) futók közül a fiúknál David Petrović, a lányoknál Serfőző Lívia, a 9--14 évesek közül Miloš Topalov, a 14 évnél idősebbeknél pedig Šivački Ivana, illetve Gavrilov Krisztián szerezte meg az első helyet. A zsákban ugrálás kategóriáinak nyertesei: Kovács Edvárd, Pekality Nikoletta, Dejan Radošev és Ivana Šivački.
Az aratók közül a szenttamási Kiss Mihály Hagyományápoló Csapat bizonyult a legjobbnak, második helyre a bogarasi nyugdíjasok kerültek, a szenttamási Aranycsapat és a zentagunarasi Piros pipacs megosztott harmadik díjban részesült. Különdíjasok lettek a kis Tücskök és a szenttamási Fenyvesi Ilona, aki a zsűri szerint a hagyományoknak leginkább megfelelő viseletben jelent meg.

Címkék: ''Arass, rózsám, arass!”
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

''Arass, rózsám, arass!”
Bánáti Újság
  • monaRa
  • 2012.07.04.
  • LXVII. évfolyam 27. szám
Facebook

Támogatóink