''A béjövőnek a szállás, a kimenőnek békesség”

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

''A béjövőnek a szállás, a kimenőnek békesség”

A szerző fotójaFenyéd és Máréfalva a Székelyudvarhelyről Csíkszeredára vezető, immáron jó minőségű főút mellett, még az udvarhelyi medencében fekszik. Itt találhatók Székelyföld talán legszebb festett, galambdúcos székelykapui, amelyeknek míves faragása, díszítése művészi igényességről árul...

A szerző fotója

Fenyéd és Máréfalva a Székelyudvarhelyről Csíkszeredára vezető, immáron jó minőségű főút mellett, még az udvarhelyi medencében fekszik. Itt találhatók Székelyföld talán legszebb festett, galambdúcos székelykapui, amelyeknek míves faragása, díszítése művészi igényességről árulkodik. Van bennünk valami, ami csak e táj emberére jellemző. Mi, látogatók pedig azt érezzük, hogy a kapu szimbolikus jelentések közlője, krónikása a kornak, tudója a titkoknak, őrzője a múltnak. Az építmények utat nyitnak az ''életbe”, visszafelé pedig a családhoz, a kilépő szeretteihez. ''A béjövőnek szállás, a kimenőnek békesség” - olvashatjuk a feliratukat.
A székelykapuk a népi alkotómunka remekművei, meghatározzák a székely falvak arculatát. Igencsak összetett munkáról van szó, amelynek a menetét a kapufaragók így mondják el: ''A cserefát harcsafűrésszel beródalják (halkolják), aztán fejszével és kézi bárddal kialakítják a kívánt méreteket. Vonalzóval, súlytóspárgával megjelölik, majd lapra faragják. Következik a csapolás vagy vállazás (az oszlopokat, a betétlapokat és a hónaljkötéseket összepászítják)”. A kapu tulajdonképpeni faragása, a vésés 16-20 napig is eltarthat. A kapulábakat beosztják a minták szerint, majd rátérnek a motívumok faragására - tulipán, bimbó, rozetta, inda, levélzet, kettes vagy hármas díszítéssel. A mélyítés fél vagy egy centiméter szokott lenni. A vésett kaput lenolajjal kenik be. A festéshez földfestéket használtak, az alap természetes színű maradt, csak a faragott mintát színezték. A régi festett-faragott székelykapukon a mélykék és a vörös volt a meghatározó szín, a zöldnek és a fehérnek az elterjedése, uralkodóvá válása a ''magyar világ”-nak köszönhető.
A fenyédi székelykapu ''3 kapuzábéból, egy összekötő kontyfából, 4-6 darab hónajkötésből” áll. A galambdúcos rész kelléke a 350-360 zsindely és 6 darab colos- vagy galambdúcdeszka. A kontyfára általában vendégváró feliratok kerültek, amelyek igazságra, becsületre intenek, illetve a gazda vendégszeretetéről tanúskodnak. Például: ''Szives vendég látó e kapu gazdája / De a hizelgő álnokot végképpen kizárja”.
A kapukat folyamatosan felújítják, de esetenként, sajnos, le is bontják. Ez utóbbi egyik oka, hogy a renoválás viszonylag sokba kerül, esetleg a lakók a mai kor igényeit szeretnék kielégíteni és egyszerűbb megoldást választanak. Pedig igazi kincsnek számít, ha a régiek megbecsülése mellett új, hagyományos kapuk is épülnek, ha minél többen megismerik a kapufaragás és -festés titkait.
Arról nem is beszélve, hogy a székelykapu idegenforgalmi látványosság - lásd a mi példánkat, akik csak átutazóban voltunk, mégis sűrűn megálltunk felvételeket készíteni. Itthon viszont nemcsak gyönyörködtem a képekben, hanem el is olvastam ezt-azt a festett székelykapukról - amit most megosztok Önökkel, kedves Olvasók!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

''A béjövőnek a szállás, a kimenőnek békesség”
Szabadkai Napló
''A béjövőnek a szállás, a kimenőnek békesség”
Média
Facebook

Támogatóink