IN MEMORIAM

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

IN MEMORIAM

Ribár Béla (1930-2006)Az újvidéki Városi temetőben örök nyugalomra helyezték dr. Ribár Béla akadémikust, a délvidéki magyar közélet és tudományosság kiemelkedő személyiségét.Ribár Béla március 9-én Kolozsvárott, a határon túli magyarság ügyében fáradozva a jeges úttesten elcsúszott és nyakc...

Ribár Béla (1930-2006)

Az újvidéki Városi temetőben örök nyugalomra helyezték dr. Ribár Béla akadémikust, a délvidéki magyar közélet és tudományosság kiemelkedő személyiségét.
Ribár Béla március 9-én Kolozsvárott, a határon túli magyarság ügyében fáradozva a jeges úttesten elcsúszott és nyakcsigolyatörést szenvedett. Kívánságára hazaszállították, de már itthon sem tudtak segíteni rajta: március 22-én elhunyt.
Dr. Ribár Béla alapító elnöke volt a Vajdasági Magyar Tudományos Társaságnak, kültagja a Magyar Tudományos Akadémiának, rendes tagja a Szerb Tudományos Akadémiának, elnökségi tagja a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémiának, tagja a Magyar Professzorok Világtanácsának...
Ribár Béla 1930. szeptember 5-én született Torontálvásárhelyen (Debelyacsa). Az általános iskolát szülőfalujában, a gimnáziumot Nagybecskereken fejezte be. A Belgrádi Egyetem Természettudományi Karán szerzett fizika tanári oklevelet 1955-ben. Tudományos doktori fokozatot a Berni Egyetemen szerzett 1966-ban, röntgenkrisztallográfiából. Gimnáziumi tanár volt Nagybecskereken, tanársegéd a Szarajevói Egyetemen, az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karán docens, majd rendkívüli és rendes egyetemi tanár. 1995-ben vonult nyugdíjba.
Nyugállományba vonulása után teljesedett ki a délvidéki magyarság érdekében végzett közéleti tevékenysége, amelynek homlokterében a teljes körű magyar oktatási rendszer létrehozásáért folytatott küzdelem állt. Sokat tett tudományosságunk rangjának növeléséért, fiataljainkért, egész nemzeti közösségünkért.
Köszönjük, Tanár Úr.

Címkék: IN MEMORIAM
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink