''Ősök jussán”

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

''Ősök jussán”

A kárpát-medencei országok közszolgálati médiumait érintő változásokról, az anyaországi támogatási rendszer átszervezéséről, és az említett folyamatoknak a külhoni magyar média helyzetére gyakorolt hatásáról tárgyalt a Pélmonostoron megtartott évi közgyűlésén a Külhoni Magyar Újságíró-egyesületek Ko...

A kárpát-medencei országok közszolgálati médiumait érintő változásokról, az anyaországi támogatási rendszer átszervezéséről, és az említett folyamatoknak a külhoni magyar média helyzetére gyakorolt hatásáról tárgyalt a Pélmonostoron megtartott évi közgyűlésén a Külhoni Magyar Újságíró-egyesületek Konvenciója (KMÚEK). A Horvátországi Magyar Újságírók Szövetsége szeptember 8-a és 11-e között az erdélyi, felvidéki, muravidéki és vajdasági szakmai szervezetek képviselőit látta vendégül.
A jelenlévőknek a magyarországi közmédia átszervezéséről, új arculatáról, illetve a határon túli nézőknek, hallgatóknak szóló műsorokról, tartalmakról Cserháti Ágnes, a Média-szolgáltatást Támogató Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatóhelyettese, szóvivője és dr. Havasi János kabinetvezető-helyettes, a határon túli magyar kapcsolatok különmegbízottja beszélt.
A tanácskozáson több téma is felmerült, például, hogy az egyes régiókban milyen változások történnek vagy várhatóak a közszolgálati médiában, lehetséges-e a kisebbségi sajtó magánosítása, majd a részvevők zárónyilatkozatot fogadtak el. A dokumentumban megfogalmazódott, hogy a Kárpát-medencei tömegtájékoztatásban lejátszódó legújabb folyamatok -- amelyek tovább gyengítik a kisebbségi sajtó pozícióit és esélyegyenlőségét -- ismételten bebizonyították, hogy az eddiginél is fontosabb a határon túli újságíró-egyesületek szakmai és érdekvédelmi összefogása. Az öt éve működő Konvenció tagszervezetei megbízták a KMÚEK egyeztető-testületét, hogy a lehető legrövidebb időn belül kezdeményezzen párbeszédet a Magyar Országgyűlés és a Magyar Kormány képviselőivel a külhoni magyar sajtó gondjairól.
Megfogalmazódott az az igény, hogy az átszervezés során azokban a kérdésekben, amelyek közvetlenül is befolyásolják a külhoni magyar közösségek tájékoztatását, a magyarországi közszolgálati elektronikus média vezetői kérjék ki és vegyék figyelembe a külhoni magyar újságíró-egyesületek szakvéleményét. Ugyanakkor példásnak minősítették azt a kezdeményezést, hogy továbbképzési lehetőséget biztosítanak a külhoni magyar újságíróknak. Az ősz folyamán már meg is kezdődne a képzés Erdélyben és Vajdaságban. Az ilyen szakmai műhelyeket a jövőben állandó gyakorlattá kell tenni, és a megvalósításához stabil támogatási forrásokat kell biztosítani.
A KMÚEK tagszervezetei sajnálattal vették tudomásul a tényt, hogy a Kossuth Rádió tovább csökkentette műsorának középhullámú sugárzását, ezt a döntést a külhoni magyarság jelentős részének anyanyelvű tájékoztatása sínyli meg. Szorgalmazzák, hogy vizsgálják felül a kérdéses határozatot, ezenkívül pedig vegyék fontolóra a világhálón sugárzott MR 7-es csatorna népszerűsítését is.
A házigazdák két kirándulással is gazdagították a programot. A Drávaszög-túrát, amely kellemes környezetben, a vörösmarti Gerstmajer pincészetben fejeződött be, Andócsi János történész útvezetése és Kontra Ferenc Horvátország magyar irodalma című könyvének a bemutatója tette élvezetesebbé.
A szlavóniai utazás során Eszék érintésével Vukovárra tartott a csoport, s Jakumetović Rozáliának, a helybeli magyarok egyesülete elnök asszonyának a vezetésével végigjártuk a húsz évvel ezelőtti események helyszíneit. Láttuk a kórházban kialakított múzeumot, az emléktemetőben koszorút helyeztünk el, majd elzarándokoltunk az Ovčarán emelt emlékotthonhoz és arra a helyre is, ahol a tömegsírt találták. A megrázó délután az újjáépített kórógyi templom megtekintésével, illetve oldottabb hangulatban a kórógyi tájházban elköltött vacsorával fejeződött be.
A rendezvény során a tagszervezetek megállapodtak abban, hogy a Külhoni Magyar Újságíró-egyesületek Konvenciójának következő évi közgyűlését 2012-ben a Vajdaságban tartják meg.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Művelődési Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Facebook

Támogatóink