„Vidd haza a cserkészetet a közösségedbe”

„Vidd haza a cserkészetet a közösségedbe”

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség felnőttképzést indít azok számára, akik szeretnének csatlakozni a cserkészet munkájához és közösségéhez. Szabó Hunor cserkészvezető válaszolt Bíró Timea kérdéseire.

* Mi a célja a képzésnek?

— Az a célunk, hogy cserkészkedésre biztassuk a felnőtt embereket, és ezáltal bővítsük a cserkészcsapatok számát. A Vajdasági Magyar Cserkészszövetségnek csupán Horgoson, Szabadkán, Homokháton, Temerinben, Muzslyán és Martonoson vannak csapatai, Gunarason most indul egy, de a Tisza mentén és bizonyos más magyar településeken még nem működik cserkészcsapat. Konkrétan Magyarkanizsára, Óbecsére, Zentára, Moholra, Topolyára, Péterrévére, Palicsra, Bácskertesre, Adára, Újvidékre, Bácsfeketehegyre és Kishegyesre gondolunk, tehát ők az elsődleges célpontunk, de ha például Szabadkáról jelentkezik egy felnőtt, akit érdekel a cserkészet, akkor ő is be tud majd tagosodni. Tizennyolc év fölötti jelentkezőket várunk a cserkészképzésre, igazából a huszonöt és harminc év körüli korosztályt szeretnénk megcélozni. Nemcsak előadásokat hallhatnak az érdeklődők, hanem úgynevezett outdoor, vagyis kinti programokon is részt vehetnek, melyekre a természetben kerül sor. Megtanulunk tüzet gyújtani, és még sok olyan gyakorlati dolgot, amit egy cserkésznek tudnia kell. Külön segítséget kapnak azok, akik a saját környezetükben cserkészcsapatot szeretnének elindítani.

* Helyileg hol lesznek a felnőttképzések?

— Három hétvégén át rendezzük meg őket, a legelsőre november 9-e és 11-e között kerül sor Horgoson, a Domus Pacisban. Igyekszünk olyan hétvégéket szervezni, amelyekre minél több felnőtt cserkészt hívunk meg, és itt azokra is gondolok, akik felnőttkorukban kezdtek el cserkészkedni. Mivel össz-Kárpát-medencei nemzeti mozgalom vagyunk, melyben a nemzeti és a vallásos gondolkodás az összetartó erő, Erdélyből, Kárpátaljáról és Magyarországról várjuk az előadókat. Mohácsról érkezik hozzánk Kuti Veronika, aki felnőttként kezdett el cserkészkedni, és megosztja velünk a tapasztalatait. A második képzésre februárban, a harmadikra pedig márciusban kerül sor. Egy jövő nyári rendezvényen fognak a jövendőbeli cserkészek fogadalmat tenni.

* Van remény a fiatalokban, felnőttkorukban is továbbviszik a cserkészetet?

— Nagyon változóak ezen a téren a mutatóink. Sokan kimentek külföldre, de nagy öröm számunkra, hogy ott is folytatják ezt az úgynevezett hagyományt, ez történik például Szegeden vagy Bécsben. Vannak olyanok, akik ahogy elkezdenek a cserkészettel foglalkozni, már őrsvezetők szeretnének lenni. Azt gondolom, hogy ha sikerül kialakítani egy erős közösséget, akkor nem válnak ki a tagok, hanem kötődni fognak a csapathoz. A felnőttkorban cserkészkedni kezdő személyeknél megfigyeltük, hogy határozott céljaik vannak olyan irányban, hogy a közösségükben egy cserkészcsapatot alapítsanak. Van erre egy kitűnő példánk, egy martonosi tanító szeretne jobb közösségi életet kialakítani a településen, és mindent meg is tesz annak érdekében, hogy ez megvalósuljon. Martonoson már működik egy húszfős cserkészcsapat, ami azért nagy dolog, mert egy kis faluról van szó. Ilyen pozitív példákból szeretnénk minél többet.

Jelentkezni november 5-éig lehet a www.vmcssz.rs weboldalon vagy pedig Pásztor Orsolyánál, a pasztor.orsolya@mcssz.hu, illetve Szabó Hunornál, a szabo.hunor@gmail.mcssz.hu e-mail-címen.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

„Vidd haza a cserkészetet a közösségedbe”
Szabadkai Napló
  • 2020.07.29.
  • LXXV. évfolyam 31. szám
„Vidd haza a cserkészetet a közösségedbe”
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink